zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Advertorial » “Online lessen geven? Daar begin ik niet aan!”
Mélanie Cascino is toch online gegaan.

“Online lessen geven? Daar begin ik niet aan!”

“Online lessen geven? Daar begin ik niet aan!”

Lansingerland – “Een half jaar geleden was ik ervan overtuigd dat ik de lessen die ik geef via mijn talenschool niet online zou kunnen en willen aanbieden. De lockdown was begin maart 2020 een feit en de fysieke lessen konden niet meer doorgaan. Ik besloot toen een paar weken te wachten tot we weer bij elkaar mochten komen. Maar dat gebeurde niet”, vertelt Mélanie Cascino van Frans Fabuleus.

Ze miste de cursisten, het lesgeven en wilde dolgraag door met de cursussen. “Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik besloot om tot online groepslessen over te gaan. Uiteraard zijn er nadelen aan het niet fysiek bij elkaar zijn maar er zijn ook veel voordelen. Omdat de live en online lessen wezenlijk van elkaar verschillen heb ik alle cursussen onder de loep genomen en het materiaal voor de cursisten zodanig gemaakt dat ze nu in plaats van naar het bord of de posters in het lokaal te kijken in een reader of spiekschrift kijken. Dat hebben ze voor zich liggen en dat werkt!”
Ander voordeel is dat ze nu echt tussen de cursisten in zit. “Geen (anderhalve meter) afstand. Wat misschien voor het sociale minder gezellig is, is wel effectiever voor hun leervorderingen op zich. De lestijd is écht de lestijd en er wordt minder afgedwaald. Het ideale is dat je online lessen kunt volgen vanuit je luie stoel of waar je ook maar wilt zijn. Er zijn cursisten die heerlijk met een glas wijn meedoen.
Ze hoeven immers niet meer te rijden. Er schijnt een wetenschappelijk onderzoek te zijn dat je beter een andere taal spreekt als je gedronken hebt… Nog een voordeel dus!”
Het fijne aan de online lessen die Mélanie geeft, is dat de cursisten toch nog in een groep onder leiding van een docent deelnemen en weten dat ze elkaar weer zien. “Een pluspunt ten opzichte van online leren zonder docent en medecursisten. Dan komt het op je eigen discipline aan. In onze groepen stimuleren de cursisten elkaar juist ook om beter te worden. Sommigen spreken zelfs online af om samen te lezen of te converseren.”
Een heel andere positieve bijkomstigheid vindt ze ook dat iedereen stappen op technisch gebied heeft gemaakt. “Zowel ik als veel cursisten hebben echt wel even wat drempels genomen voor de online lessen. Hoe leuk is het om ook daar met elkaar trots over te zijn! Online lessen geven? Daar begin ik niet aan!” Zeg nooit, nooit!”
Informatie: www.fransfabuleus.nl of www.italiaansanders.nl.