dinsdag 29 september 2020 | week 40
Home » Commentaar » Onderzoek woningbehoefte

Onderzoek woningbehoefte

De gemeente Lansingerland wil graag weten of er bij de inwoners van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs behoefte is aan nieuwbouw en zo ja voor welke doelgroepen. Wilt u bijvoorbeeld starterswoningen, seniorenwoningen, koop- of huurwoningen of juist rijwoningen, vrijstaand of appartementen. Vorig jaar is hetzelfde onderzoek al gedaan in Bleiswijk.
Dat er behoefte is aan nieuwe woningen behoeft geen betoog. Iedereen kan vast wel voorbeelden noemen van mensen, jong en oud, die het maar niet lukt een woning te vinden. Jongeren die het huis uit willen, stellen die hun eerste woning willen kopen, senioren die hun eengezinswoning willen verruilen voor een appartement. En dan hebben we het nog niet over mensen die vanwege persoonlijke omstandigheden op zoek zijn naar huisvesting.
Er ligt nog genoeg grond braak in onze gemeente, denk aan Wilderszijde of de Hordijk-locatie. Het duurt zo lang voordat er een spa de grond in gaat, hoor je mensen verzuchten.
Het is goed dat de gemeente inventariseert waar inwoners van Lansingerland daadwerkelijk behoefte aan hebben als het om wonen gaat. Daarom wordt niet voor niets opgeroepen aan dit onderzoek mee te doen. Laat je stem horen, zodat er een goed beeld ontstaat van de woningbehoefte van u en jullie. En nu maar hopen dat er voldoende bouwbedrijven zijn die al die wensen tot uitvoer kunnen brengen. Want dat is, naast de stikstofproblematiek, ook een punt van zorg. Door een gigantisch personeelstekort in de bouw stagneren projecten. Onderwijs en bedrijfsleven slaan al de handen ineen, maar dat blijkt niet voldoende te zijn. Werken in de bouw is onder ouders en jongeren niet altijd hot, maar het blijkt van van levensbelang voor ons allemaal te zijn. Immers, een normaal dak boven je hoofd is een van de eerste levensbehoeften van een mens. Dakloos zijn, dat wil toch niemand.

Annette Docter