woensdag 30 september 2020 | week 40
Home » Advertorial » Ondernemer; laat van je horen!
 Fabian (links) en Sander: “We helpen de ondernemers op maatschappelijk relevante thema’s als verduurzamen innovatie een gezond MKB en het wereldvoedselvraagstuk.”

Ondernemer; laat van je horen!

Future Fit de toekomst in

Ondernemer; laat van je horen!

Lansingerland – Maatschappelijk relevant ondernemen, ook dát is Future Fit. Naast de ondernemersverenigingen en de gemeenten uit het Oostland (Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp) is ook de Rabobank enthousiast partner binnen de organisatie van de jaarlijkse Oostlanddag. Een bank die nog steeds actief is vanuit haar coöperatieve roots en aansluit (misschien wel voorop loopt) als het gaat om Future Fit ondernemen, het thema van Oostlanddag 2019.

Door Trees Borkus-Henskens

“We helpen de ondernemers op maatschappelijk relevante thema’s als verduurzamen, innovatie, een gezond MKB en het wereldvoedselvraagstuk. We willen een coöperatieve bijdrage leveren aan die thema’s. We merken dat de maatschappij verwacht dat bedrijven betekenisvol ondernemen. Dat proberen we zelf te doen en uiteraard onze klanten daarin te ondersteunen,” kijkt Fabian van der Horst, directeur Bedrijven van Rabobank Zuid-Holland Midden, naar de coöperatieve aanpak van de bank.

Verbinden aan innovatie

“Samen met Ondernemend Lansingerland bezochten we onlangs RoboHouse, onderdeel van TU Delft. Hier hebben ondernemers kennis gemaakt met robotica in de praktijk. Ook kunnen bedrijven en instellingen daar terecht met vragen die zij hebben over de inzet van slimme robots in hun organisatie of productieproces. Later in het jaar inspireerden we samen met VNO-NCW zo’n 200 ondernemers op het gebied van artificial intelligence en robotica. Wat dacht je van robots die helpen in een productieproces of een ‘robot’ die de telefoon opneemt om een hotelreservering aan te nemen.”

Maatschappelijke uitdagingen

Ook voedselverspilling is een maatschappelijk onderwerp dat aandacht verdient. “Binnen de Rabobank sluiten we hierbij aan met de inzet van de Horeca Foodwaste Challenge. Horeca ondernemers hebben zich hiervoor ingeschreven en gaan de uitdaging aan om in hun restaurant of cateringbedrijf voedselverspilling tegen te gaan.
Rabobank daagt wel vaker ondernemers uit om na te denken over maatschappelijke uitdagingen. Ook in de circulaire economie challenge. Daarin kon een groep bedrijven uit het Oostland hun dromen over een circulaire economie in drie maanden waar maken. Maar we kunnen ook andere ondernemers helpen met duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld met het verduurzamen van hun panden. Met partners, slimme data en adviespartijen. In het najaar gaan we dit in de praktijk brengen met de ondernemers in het Oostland en de gemeentes. De vraag ‘Verduurzamen maar hoe?’ stellen we daarbij centraal. Veel ondernemers willen wel, maar weten niet hoe en waar ze moeten beginnen om duurzaam Future Fit te worden, te zijn en te blijven. Het begint al bij het herkennen van het eigen energielabel en de mogelijkheden dat te verbeteren. We kunnen een adviseur inschakelen voor het maken van een analyse; een van onze coöperatieve meerwaarden om iets terug te geven aan de samenleving. De Rabobank staat niet voor niets voor maatschappelijk relevant, zingeving en coöperatieve meerwaarde bij dienstverlening. We bieden bruikbare kennis aan en financiering daarvan: kennis – kapitaal – netwerk. De ondernemer maakt zelf de keuze; die bepaalt, maar de Rabobank biedt de helpende hand.”
In een gezamenlijke aanpak gaan gemeenten, ondernemersverenigingen en de Rabobank samen afstemmen welke bedrijventerreinen ze in het najaar gaan benaderen; in het hele Oostland.: Fabian roept ondernemers tot slot op om kleur te bekennen: “Laat van je horen, wat jouw bijdrage kan zijn in het verbeteren van de wereld. Laat het ons weten tijdens de Oostlanddag!”

‘Gaaf een mooie dag neer te zetten’

Sander Vroom, al jaren als marketeer werkzaam bij de Rabobank en bij de voorbereidingen van de Oostlanddag, is inmiddels voor het vierde achtereenvolgende jaar lid van het organiserend comité. Hij reageert enthousiast over de dag voor alle ondernemers uit het Oostland waar ook de bank vanaf het begin bij betrokken is.
“Gaaf om een mooie dag en avond neer te zetten en de ondernemers en de Oostlanddag Future Fit te houden. Dit jaar hebben we weer gekozen voor de bedrijfsbezoeken waar veel belangstelling voor is. Future Fit bedrijven die er trots op zijn de deuren open te zetten voor hun collega-ondernemers. ’s Avonds presenteren we een inspirerend avondprogramma met ondernemers uit de regio die ons vertellen wat ze doen om Future Fit te zijn en te blijven.”
Rabobank pakt graag een deel van de organisatie op zich, zo treden medewerkers van Rabobank bij de entree van Van der Valk in Nootdorp op als gastheer en gastvrouw. En zijn onze collega’s aanwezig om tijdens het netwerken met de ondernemers in gesprek te gaan over hun dromen en uitdagingen.