zondag 24 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Omroep Max komt op visite in Bleiswijk
Kees Heugens tijdens de opnamen in Bleiswijk.

Omroep Max komt op visite in Bleiswijk

Omroep Max komt op visite in Bleiswijk

Bleiswijk – Dat het maken van een tv programma een lange periode bestrijkt bleek al snel, toen Kees Heugens werd benaderd of hij mee wilde werken aan het programma De Nalatenschap van Omroep Max. De Bleiswijker – voor velen bekend als voormalig wethouder van de gemeente Bleiswijk – werkte jarenlang bij het Leger des Heils. Via die organisatie kwamen ze in Bleiswijk terecht waar Kees hen gastvrij ontving.

Trees Borkus-Henskens

In de achterliggende maanden kwam er verschillende keren een opnameploeg langs en ook werd een duik genomen in het fotoalbum van Kees. Er werden lange gesprekken gevoerd en vervolgens ging men in de studio aan de slag om er een mooie uitzending van te maken.

Waarom Kees

Kees doet graag uit de doeken waarom ze juist bij hem op bezoek kwamen.
“In 1958 studeerde ik aan de School voor Maatschappelijk Werk en liep ik stage bij het Leger des Heils in Amsterdam. Het was een hele nieuwe wereld waarin ik terecht kwam, maar ook een hele boeiende. Het Goodwill Centrum van het Leger des Heils stond midden in de wallenbuurt. Een centrum van niet-alledaagse gebeurtenissen waar iedereen kon binnen lopen met de meest uiteenlopende problemen. Tevens met zorg voor zowel mannen- als vrouwenopvang en een grote afdeling voor gezinsverzorging. Dat alles onder de leiding van majoor Boshardt. Na mijn stageperiode gaf ze me mee, dat ik altijd welkom was en er in de schoolvakanties kon komen werken.”
Nadat Kees zijn opleiding met goed gevolg had afgesloten bleef hij er, zoals hij zelf zegt, hangen. “Daar heb ik heel veel meegemaakt en geleerd. Ondermeer hoe succes en ten onder gaan dicht bij elkaar kunnen liggen. Daarnaast werd ik als voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad belast met de belangenbehartiging van zo’n 4000 burgerpersoneelsleden.”

Combinatie

Toen Kees in Bleiswijk kwam wonen kon hij zijn baan bij het Leger des Heils goed combineren met het wethouderschap. Tot hij zijn huidige partner leerde kennen en zich helemaal richtte op zijn leven in Bleiswijk.
Met het klimmen der jaren kwam in de gesprekken ook aan de orde dat Kees de laatste telg in zijn familie is en partner Ton – op een oudere zus na – eveneens. Zij hebben geen kinderen of kleinkinderen en na Ton, die jaren jonger is dan Kees, is er niemand meer. “Niemand die onze woning gaat ontruimen, de inboedel van ons huis gaat verkopen. Allemaal zaken waarmee je een ander niet kunt opzadelen en die je wilt regelen voor je afscheid van het leven neemt. Samen hebben we besloten die ‘zorg’ onder te brengen bij het Leger des Heils en onze hele nalatenschap naar het Leger te laten gaan. Het was vanwege die reden dat wij werden benaderd met de vraag of we mee wilden werken aan een uitzending van De Nalatenschap. We zaten er niet op te wachten, maar ik ben in de loop der jaren van die club gaan houden. We hebben een enorm respect voor wat ze doen en waarin ze hun uitgangspunten ‘normatief voor jezelf en tolerant voor de ander’ en de overtuiging dat elk mens – wat zijn achtergronden ook zijn – het waard is om geholpen te worden en dat in de praktijk te brengen. Het Leger is in de strijd tegen vereenzaming bezig met het ontwikkelen van wijkgerichte ontmoetingsplaatsen in de wijk; als inloop voor een gesprek, spel, koffie en desgewenst ook een warme maaltijd en trekt daar veel belangstelling mee. Ons geld zal besteed worden aan het opzetten van een dergelijk ontmoetingspunt.”
“Ach,” besluit Kees, “mijn laatste klus als wethouder was de totstandkoming van De Leeuwerik in Bleiswijk. Is er iets mooier dan wat er na het leven komt te beginnen met een ontmoetingscentrum?”
De uitzending is zaterdag 21 november op SBS6 aanvang 16.30 uur met een herhaling op zondag 29 november, 12.00 uur, op dezelfde zender.