Francien van der Burg gaat op woensdag 27 maart in de RK-kerk van Berkel met een band en een koor 'een passion' uitvoeren.
Francien van der Burg gaat op woensdag 27 maart in de RK-kerk van Berkel met een band en een koor 'een passion' uitvoeren.

[BLIK OP DORPSGENOTEN Francien van der Burg

Algemeen 8 keer gelezen

De Berkelse Francien van der Burg is bezig met een voor Berkel totaal nieuw project: the passion in de RK-kerk aan de Noordeindseweg. Dit staat gepland op woensdagavond 27 maart vanaf 20.00 uur. Het thema is ComPassie. De komende weken zal er in deze krant meer informatie over worden gegeven.

Vandaag alvast een inkijkje in de persoon en het leven van Francien van der Burg, de drijvende kracht van dit project dat wordt georganiseerd onder de vlag van Cultuur aan het Lint.
Zangeres Francien van der Burg, ook bekend onder de artiestennaam Hiwot, is ook een ‘lokalo’. Ze woont sinds een jaar of wat in Berkel en Rodenrijs met haar in Berkel geboren en getogen partner Dennis van der Burg, zoon van Ben en Louise van der Burg die aan de Huijgenslaan in Berkel een paar huizen bij het jonge paar vandaan wonen.
Afgelopen zaterdag was het groot feest. Toen werd dochter Julia vier jaar en dat werd groots gevierd. Julia is blij dat ze nu naar ‘de grote school’ mag. Ze vindt het prachtig om van start te mogen gaan op de Willibrordschool.

Dochter
De geboorte van Julia bracht Francien opnieuw bezig te zijn met en na te denken over haar eigen zeer bijzondere verleden. Ze vertolkt dat in een van haar liederen, ‘Niet alleen’ dat via Youtube is te zien en via Spotify onder de naam Hiwot te beluisteren. Francien zingt heel mooi maar het is vooral ook interessant om naar de autobiografische tekst te luisteren.
In het lied vergelijkt Francien het moederperspectief van haar dochter met dat van haarzelf. Julia heeft haar moeder in de buurt en krijgt van haar alle liefde die ze nodig heeft. Hoe anders is dat gegaan bij Francien. Zij is waarschijnlijk kort na haar geboorte te vondeling gelegd in Ethiopië. ‘Found on the street.’ Ofwel: ‘Gevonden op straat.’ Dat is het enige zinnetje over haar vroegste historie.
De eerste anderhalf jaar van haar leven verbleef Francien – toen nog onder de naam Franicis – in een verpleeghuis in Ethiopië. Ze weet niet op welke datum ze precies is geboren. Vanuit haar lichamelijke ontwikkeling hebben ze in het kindertehuis 30 januari 1994 aangehouden als geboortedatum. Ze is ‘formeel’ nu dus dertig!
In het lied ‘Niet alleen’ zingt Francien dat je als moeder nooit jaloers kunt zijn op je eigen kind, maar dat de komst van Julia haar als moeder en dochter wel weer aan het denken heeft gezet over het gemis van haar biologische moeder en vader. Die zou je diep in je wezen toch willen kennen, ook om te zien in hoeverre je eigen dochter op je moeder lijkt.

Geadopteerd
Toen ze anderhalf was is Francien geadopteerd door het Delftse echtpaar Jan en Inkeke Nijenhuis bij wie ze een geweldige jeugd en opvoeding heeft gehad, samen met haar oudere ‘broer’ Maarten, een biologisch kind van Ineke en Jan.
Toen Francien vijftien was, zijn ze met elkaar in Ethiopië geweest om het kindertehuis te bezoeken en mogelijk meer informatie te vinden over haar herkomst. Francien vertelt dat het een mooie reis was en dat het interessant was de situatie van haar jongste levensfase te ervaren door het bezoek aan het kindertehuis en ook door het proeven van de sfeer en de cultuur van haar geboorteland. Maar het terugvinden van haar biologische ouders lukte niet. Misschien gaat ze ooit nog een poging doen maar op dit moment laat ze de situatie even voor wat het is.
Natuurlijk heeft ze haar leven lang nagedacht over en ook wel geworsteld met haar herkomst. Ze is ook wel heel verdrietig en heel boos geweest, maar daar probeert ze steeds meer vrede mee te krijgen. Die emoties zullen er altijd wel blijven. Dus kiest ze er voor om er mee te leren leven in plaats van het weg te drukken als het op komt zetten.
“Ik kan wel kwaad en bedroefd zijn, maar dat helpt mij niet. Ik heb natuurlijk helemaal geen idee waarom ik te vondeling ben gelegd. Het kan heel goed zijn dat mijn moeder in een heel lastige situatie zat en niet voor me kon zorgen. Dus dat ze me heeft neergelegd met de bedoeling dat ik ergens anders een beter leven zou hebben dan bij haar.”

Carrière
Francien heeft er vrede mee en telt haar zegeningen. Het gaat heel goed met haar. Ze probeert een carrière op te bouwen in de wereld van muziek en theater. Niet door zich blind te staren op die ene nummer 1 hit maar om over een breed vlak ‘duurzaam’, dus gedurende langere tijd, mooie dingen te doen. Ze geeft trainingen aan mensen om zichzelf beter te leren kennen en om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zoals ze dat zelf ook heeft gedaan.
Ze is heel goed opgevangen en opgevoed in het gezin van Jan en Ineke Nijhuis maar qua ontwikkeling ging het niet vanzelf. “Op de basisschool en de middelbare school heb ik enorm moeten knokken. Dat heeft er denk ik ook mee te maken dat ik de eerste anderhalf jaar alleen maar in een bedje heb gelegen in dat kindertehuis. Met weinig middelen moest een paar medewerkers heel veel kinderen opvangen. Vermoedelijk heb ik daar nauwelijks speelgoed gehad en ook niet veel met de andere kinderen gespeeld, terwijl dat allemaal zo belangrijk is voor een normale ontwikkeling.”

Hollander

Francien is heel lang er vooral mee bezig geweest om een zo goed mogelijke ‘Hollander’ te worden. “Je hebt andere roots en een andere huidskleur dan de standaard en dus doe je ontzettend je best om het zo goed mogelijk te doen en te beantwoorden aan de verwachtingen. Pas een paar maanden terug kreeg ik ineens het besef dat het helemaal niet belangrijk is om een goede Nederlander te zijn. Het is veel belangrijker om gewoon een goed mens te zijn. Geen idee hoe en waarom dat besef er ineens was, maar ik leef nu lichter. Ik heb als het ware een zware jas uitgetrokken. Het voelt goed om gewoon mezelf te zijn, zonder remmingen en zonder dat ik mezelf van alles opleg. Dat zeg ik ook tegen mijn cursisten: doe het gewoon, durf ervoor te gaan en duik er in. Wees niet bang om fouten te maken en denk vooral niet dat je iets niet kunt.”
Ze probeert ook te relativeren en te beseffen hoe veel kansen je krijgt in een land als Nederland. Het heeft best even geduurd maar haar basishouding is gewoon puur positief. Natuurlijk heeft ze bij het vinden van stageplekken en banen wel eens discriminatie op huidskleur meegemaakt, maar over het algemeen ervaart ze geen racisme. Ze waakt er ook voor om zich een slachtofferrol aan te meten.

Hiwot
Al op de Rembrandtbasisschool in Delft was Francien al jong bezig met theater, dans en zang. Toen al ontstond de droom om van deze branche haar vak en beroep te maken. Aan The Voice of Holland heeft ze een vriendschap met Typhoon over gehouden.
Francien werkt met de artiestennaam ‘Hiwot’. Deze naam gaf een gids haar destijds bij de reis naar en door Ethiopië. Hiwot betekent ‘de essentie van het leven’. Een mooie toepasselijke naam voor iemand die zich heel goed bewust is van de essentie van het leven: samen met medemensen steeds streven naar een goed en mooi leven voor iedereen.
Haar gegroeide christelijke geloofsovertuiging speelt daarbij een stevige rol. Het geloof is voor Francien steeds belangrijker geworden. Het is een drijfveer en een leidraad, ook bij het project ComPassie waar ze nu druk mee is. Haar eigen band speelt en er is een professioneel koor. En natuurlijk zingt Francien/Hiwot zelf veel liederen. Aan de totale productie wordt op dit moment nog gesleuteld. Zeker is al wel dat het totaal geen uren gaat duren. Francien denkt rond de vijf kwartier.
Het verhaal heeft als basis het lijdensverhaal van Jezus maar wel met eigen accenten en perspectieven. Francien belooft dat het heel verrassend en bijzonder wordt met een diversiteit aan muzikale stijlen. De entree is 10 euro. Zie voor meer informatie:
www.cultuuraanhetlint.nl

Paspoort
Naam: Francien van der Burg-Nijenhuis
Leeftijd: 30
Partner: Dennis van der Burg; samen hebben ze dochter Julia van vier
Woonplaats: Berkel en Rodenrijs
Herkomst: Ethiopië
Vak/beroep: muziek/zang en theater
Bijzonderheid: het project ComPassie in de RK-kerk van Berkel op woensdag 27 maart

Foto’s Francien

1

2

3

De Berkelse wil graag een ‘duurzame’ carrière opbouwen in de wereld van de muziek.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant