In deze periode van het jaar zijn de uitgestrekte graslanden het strijdtoneel van rammelende hazen. (Foto: PR/Cor Noorman)
In deze periode van het jaar zijn de uitgestrekte graslanden het strijdtoneel van rammelende hazen. (Foto: PR/Cor Noorman)

Natuurwandeling door de Groenzoom

Algemeen 1 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Het open polderlandschap dat De Groenzoom kenmerkt biedt weidevogels en hazen een prima leefgebied om voldoende voedsel en dekking te vinden en niet in de laatste plaats om voor nageslacht te zorgen. Binnenkort is er weer een natuurwandeling door het gebied.

In deze periode van het jaar zijn de uitgestrekte graslanden het strijdtoneel van rammelende hazen. Hoewel parende hazen het hele jaar kunnen worden waargenomen, piekt die in maart en april. Meerdere mannen, tot wel tien individuen, jagen in zogenaamde treinen kriskras door het veld op een moerhaas. Hierbij komt het onderweg niet zelden tot flinke gevechten, waarbij de rammelaars in het heetst van de strijd als ware boksers tegenover elkaar komen te staan. De moerhaas bepaalt uiteindelijk welk mannetje de meeste indruk op haar gemaakt heeft. Van hem wil ze wel een aantal nieuwe springers, maar alleen op haar commando. Ook weidevogels zoals grutto, kievit, scholekster en tureluur zijn nu druk doende met hofmakerij, het zoeken naar een geschikte nestelplek en het afbakenen van een territorium. Die territoriumgevechten van vooral grutto’s leveren soms een fantastisch schouwspel op. De eerste kieviten kunnen nu zelfs al op eieren zitten. Op woensdag 13 maart neemt beheerder Cor Noorman u graag mee de polder in waar hij belangstellenden graag deelgenoot wil maken van deze bijzondere voorjaarsrituelen. De wandeling start om 13:00 uur. Het verzamelpunt is Tuinderij De Groenzoom. De wandelingen zijn gratis. Aanmelden via beheer@degroenzoom.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant