Ecoloog Jeroen Demmer is blij dat het recreaduct vorm begint te krijgen.
Ecoloog Jeroen Demmer is blij dat het recreaduct vorm begint te krijgen.

Recreaduct over nieuwe snelweg A16 Rotterdam eind dit jaar gereed

Algemeen 5 keer gelezen

Rotterdam/Lansingerland – Het recreaduct dat op de grens van Rotterdam en Lansingerland over de A16 Roterdam wordt gebouwd, verbindt het Schiebroeksepark met recreatiegebied De Vlinderstrik. Eind van dit jaar is deze oversteek voor fietsers, wandelaars en kleine zoogdieren gereed. “De verbinding heeft een dubbelfunctie”, zegt ecoloog Jeroen Demmer van Dura Vermeer die uitleg geeft aan Radio Rijnmond en deze krant. 

“Eigenlijk is het een ecoduct met een dubbele functie, vrij uniek voor Nederland”, aldus Demmer. Hij vertelt dat over een rijksweg meestal een viaduct voor fietsers en wandelaars wordt aangelegd, en een apart ecoduct voor dieren. “Bij deze uitvoering creëren wij naast een pad voor wandelaars en fietsers tegelijkertijd voldoende ruimte voor dieren om de oversteek te maken.” Het is een drukke omgeving aan deze noordzijde van Rotterdam. Het Schiebroeksepark is hierin een waardevol natuurgebied. Straks kunnen dieren hiervandaan ongehinderd en veilig aan de andere zijde van de snelweg komen. Herenboerderij De Vlinderstrik bevindt zich vlakbij de fietsroute. Het recreaduct is het enige wandel- en fietsviaduct over de A16 Rotterdam. Sinds 9 oktober van afgelopen jaar rijden auto’s eronderdoor op de N209. Het viaduct is zestien meter breed. Het fi­ets- en wandelpad ligt midden op het viaduct en is ongeveer vijf meter breed. De groenstroken komen aan beide zijkanten. Hier wordt bloemrijk gras ingezaaid dat vlinders, bijen en andere insecten aantrekt. Daarnaast zullen inheemse planten en struiken verschijnen. “Wij gaan ervan uit dat dieren zoals egels, muizen en marterachtigen zich vooral in de nacht zullen verplaatsen”, vervolgt Demmer. “Voor vleermuizen is een speciale route aangelegd. Door het op een bepaalde manier plaatsen van bomen in de aanvliegroute naar de oversteek, ‘sturen’ wij hen als het ware die kant op.” ’s Nachts is het recreaduct niet verlicht zodat de beesten niet afgeschrikt worden. De verlichting op de A16 Rotterdam is zo ontworpen dat de dieren in de omgeving van de faunapassage er geen last van hebben. Voor de duidelijkheid: de Schotse Hooglanders in het Schiebroeksepark blijven in hun huidige woonomgeving. In de directe omgeving van het recreaduct bevinden zich ook andere ecologische verbindingen waarmee het leefgebied van dieren wordt vergroot. Ook worden zogenaamde ‘faunarasters’ geplaatst, waardoor dieren niet de snelweg opgaan. De kleine zoogdieren hebben volgens Demmer een faunapassage nodig om de populatie in stand te houden. Geschikte broedplaatsen zijn hierdoor beter bereikbaar. Dit alles heeft een positief effect op de biodiversiteit. “En wat eigenlijk best mooi is”, zegt Demmer met gepaste trots. “In de oude situatie was de N209 een barrière voor dieren om naar de overkant te komen. Met dit recreaduct voegt De A16 Rotterdam dus iets extra’s toe.” Deze uitspraak van de ecoloog sluit naadloos aan bij de benadering van huidige projecten. “Al in de ontwerpfase moet je de juiste keuzes maken over bouwen en natuur en ernaar streven om een project net zo groen, of zelfs groener achter te laten.” Hiermee is het ouderwetse gedachtegoed, dat bouwen en natuur niet samen zouden gaan, achterhaald. Elk zichzelf respecterend bouwbedrijf heeft tegenwoordig dan ook een of meerdere ecologen in dienst. 

De passage heeft al een naam, het Tochtviaduct. Dit verwijst naar de tochten (sloten) die al eeuwenlang zorgen voor afwatering van de polders. De viaducten van de A16 Rotterdam krijgen allemaal een naam. Die zijn voorgesteld door adviescommissies van de gemeenten Rotterdam en Lansingerland. Bij het geven van namen aan straten of viaducten kijken de commissies bij de gemeente of ze een passend thema kunnen vinden dat te maken heeft met de buurt, zoals geschiedenis van de omgeving. Namen van viaducten zijn vaak minder bekend dan namen van straten. Toch is het handig dat de viaducten wel een naam hebben. Het zorgt voor verbinding tussen verkeer en de omgeving waarin we ons bevinden. Het zijn herkenningspunten voor hulpdiensten. Namen mogen niet voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld omdat namen te veel lijken op straatnamen die al bestaan. Hulpdiensten kunnen daardoor in de war raken. Het is eveneens belangrijk dat je de naam makkelijk kan onthouden en spellen. In totaal worden ongeveer twintig faunapassages aangelegd, verdeeld over het hele project A16 Rotterdam. Op deze manier kunnen dieren veilig de snelweg oversteken. Eind van dit jaar zal het recreaduct gereed zijn voor gebruik.

Het recreaduct is constructief gereed. De volgende stap is de inrichting.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant