Dansen is de grootste passie van Leni. Daarnaast schildert ze ook graag.
Dansen is de grootste passie van Leni. Daarnaast schildert ze ook graag.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Leni Vonk-Kneppers

Algemeen 3 keer gelezen

We zijn op een mooie zaterdagochtend aan de Anjerdreef in Rodenrijs te gast bij Leni Vonk-Kneppers. Leni was ooit genoemd door haar broer Anton als ‘geschikte kandidaat’ en ondanks enige twijfel wilde ze toch meewerken. Gelukkig maar want het werd een geweldige ontmoeting die ermee eindigde dat Leni constateerde dat ze veel meer aan de verslaggever had verteld over haar leven en haar zieleroerselen dan ze van tevoren van plan was. Dat willen we altijd graag horen!

Leni is afkomstig uit een groot harmonieus gezin met twaalf kinderen. Haar vader Cor Kneppers en haar uit Bleiswijk afkomstige moeder Toos van den Berg hadden een boerenbedrijf aan de Rokkeveenseweg in Zoetermeer.
Geen van de kinderen had zin om de boerderij voort te zetten en dus werd het bedrijf verkocht en bouwden Cor en Toos een stukje verderop een bungalow voor hen zelf en elf van de twaalf kinderen. Er was er namelijk nog maar een de deur uit.

Namen
Leni noemt moeiteloos van boven naar beneden de namen van het gezin op: Bep, Ina, Gon, Anton/Toon, Jan, Toos, Cor, Ria, Elles, Leni, Peter en Joke. Bep is 84 en binnenkort zestig jaar getrouwd. Joke is als jongste 62 jaar. Er zit dus een complete generatie tussen de oudste en de jongste. Van de twaalf zijn er nog elf in leven. Alleen Ina is overleden.
Vader Cor werd uiteindelijk 75 en moeder Toos heeft de mooie leeftijd van 91 bereikt. Ze heeft altijd enorm genoten van de kinderen en kleinkinderen om haar heen.
Toen ze was overleden, hebben de kinderen ‘de inboedel en alle waardevolle spullen’ geveild, met zwager Jan in de rol van veilingmeester. Leni: “De een wilde bij wijze spreken alles van ma wel hebben en de ander helemaal niks. Dus een veiling was het meest eerlijke. De opbrengst werd onderling verdeeld. Het ging allemaal in grote harmonie. Als totale familie proberen we zo nu en dan nog bij elkaar te komen. Dat doen we één keer in de twee jaar in het weekend dat de zomertijd wintertijd wordt. Ze komen niet allemaal meer maar het is toch nog steeds een club van rond de tachtig mensen.”
Ook voor Leni zelf is de familieband en goede contacten met haar kinderen en kleinkinderen heel belangrijk. Zij waren voor haar ook een grote steun na het overlijden van echtgenoot Kees Vonk in 2014. Alweer bijna tien jaar geleden dus. Kees kreeg een ziekte waarvan hij niet kon genezen en overleed snel.
Leni en Kees hadden elkaar ooit ontmoet tijdens een uitgaansavondje bij De Hoef, de toenmalige discotheek in Bergschenhoek. Berkelaar Kees was een zoon van Dirk Vonk die schilder was. Dat werd destijds ook het vak van Kees en diens broers Jan en Frans.
Ze hadden eerst samen een schildersbedrijf, totdat ze besloten om ieder hun eigen weg te gaan. Leni werkte ook mee in het bedrijf – op de ladder dus – nadat Kees haar gaandeweg het vak had geleerd. Ook na het overlijden van Kees heeft ze het bedrijf, De Schilder Vonk, nog een aantal jaren in stand gehouden. Daarbij werkte ze ook samen met zoon Thiemo Vonk die een eigen bouwbedrijf heeft onder de naam Villa Bouw. Thiemo bouwt vrijstaande huizen.

Duiven
Leni praat met veel warmte over haar echtgenoot Kees die tijdens een feestje liever een biertje dronk en verhalen ophing over zijn geliefde duiven dan dat hij zich op de dansvloer waagde met Leni die nog altijd een zeer verwoed danseres is.
In de tijd dat Martin Visser dansles gaf in Pijnacker en Berkel, was Leni al ‘hulpdanseres’ die de niet zo begaafde dansmannen onder haar hoede nam. Ze heeft met stijldansen brons, zilver en goud in bezit. Nog altijd maakt Leni in een zeer grote regio rond Berkel en Rodenrijs de danszalen onveilig. Vaak in het gezelschap van een van haar zussen.
“Wij moeten het hebben van dansgelegenheden waar niet alleen echtparen maar ook loslopende mannen te vinden zijn. Anders zitten we de hele avond als muurbloempjes langs de kant. En dat is niet de bedoeling: dansen willen we. Het is een van mijn passies. Zo heerlijk. Dansen, daar gaat mijn hart van open”, aldus Leni die die avond gaat dansen in Galder in Brabant.

Dansen
Omdat ze zo gepassioneerd is, heeft ze wel eens de neiging om te ‘leiden’ tijdens de dans, maar dat wil ze eigenlijk toch liever niet. De man hoort te leiden. “Pas danste ik met een man en die zei: eindelijk een vrouw die luistert; kan ik je niet meenemen naar huis?”
Een andere hobby – die goed zichtbaar is in haar woonkamer – betreft het (kunst) schilderen. Ze heeft lange tijd les gehad bij de zus van een schoonzus. Het schilderen staat nu even op een wat lager pitje, maar ze heeft heel wat verschillende schilderijen gemaakt, onder meer allerlei bloemen en landschappen.
Haar schoonmoeder, Co Vonk-Heezen, kon ook heel goed schilderen en van haar heeft Leni destijds de spullen overgenomen. Een van haar eerste werken was een mooie witte roos, gemaakt ter nagedachtenis aan schoonmoeder, met de kwasten en de overgebleven verf van schoonmoeder Co. Dat schilderij is nooit en te nimmer te koop en blijft aan de muur hangen aan de Anjerdreef.

Toneel
Toneelspelen is ook een geliefde bezigheid van Leni. Dat is ze gaan doen na het overlijden van Kees. Door het toneel is ze vrijer geworden in haar gedrag. Ze uit zich meer. Ze speelt al jaren bij ’t Foetligt en maakt reclame voor de uitvoering die gepland staat in het tweede weekend van maart, 8 en 9 maart.
De Berkelse toneelvereniging speelt dan het blijspel ‘Bruintjes bier bruist beter’. Leni had een mooie rol maar heeft die met liefde afgestaan aan een speelster van rond de veertig jaar die zich kwam aanmelden.
“Als er een jonge vrouw komt meedoen, moet ze wel een rol hebben en ze doet het heel goed bovendien. Laat mij dan maar achter de schermen een beetje werk doen.”

Kinderen
Met liefde en passie praat Leni ook over haar kinderen en kleinkinderen. Leni en Kees hebben drie kinderen gekregen: Mellanie van 42, Thiemo van 40 en Sabine van 36. Een volgend groot verdriet in de familie was dat Sandra, de partner van Thiemo, niet zo lang na Kees overleed aan een ziekte.
Maaike is de nieuwe partner van Thiemo en samen hebben ze een kleine drie jaar geleden een dochter gekregen, Sanne, het zusje van Emily van twaalf en Julian van tien. Het bijzondere is dat juist Maaike op allerlei manieren de herinnering aan Sandra levend houdt, zodat Sandra als het ware betrokken blijft.
Oudste dochter Mellanie heeft zelf geen kinderen, maar haar huidige partner Remco heeft er wel twee. Dochter Sabine en haar partner Astrid houden heel erg van kinderen, dus wie weet…
Leni vindt dat ze een mooi en rijk leven heeft met alles wat ze heeft en doet. Ze vertelt ook dat ze iedere week op bezoek gaat en af en toe ook op vakantie met vriendin Gonnie Coenraadts die vanwege haar gezondheid in de Oudelandsehof woont.

Het goede
De Rodenrijse vertelt dat ze niet in een God gelooft. Ze gelooft wel in het goede van de mens en ze vindt dat je als mens altijd moet proberen om de naaste bij te staan. Niet omdat een God dat wil of vraagt, maar gewoon vanuit jezelf. Wie goed doet die goed ontmoet; dat is wel een uitdrukking waar Leni achter staat.
Een andere zegswijze van Leni is: leef het leven en geniet er van want het duurt maar even. Ze is dankbaar voor en blij met wat ze heeft en beleeft. Vervelen doet Leni zich nooit.

Buiten de al genoemde bezigheden – inclusief oppassen op de kleinkinderen – vindt ze breien en kleding maken leuk. Wandelen, fietsen en puzzelen doet ze ook graag. En gezellig kamperen met familie of vrienden! (SO)

Toneelspelen vindt Leni leuk, maar in het stuk dat 't Foetligt binnenkort speelt, heeft ze haar rol afgestaan aan een jongere nieuwkomer!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant