Schooldirecteur Marieke Paas bedient de graafmachine in het bijzijn van Sonja Smit (zittend links) en Marije Spaan.
Schooldirecteur Marieke Paas bedient de graafmachine in het bijzijn van Sonja Smit (zittend links) en Marije Spaan.

Nieuw Kindcentrum in Bleiswijk weer een stapje dichterbij

Algemeen 23 keer gelezen

Bleiswijk – De sloop van het oude schoolgebouw van CBS De Wiekslag aan de IJsvogellaan is in volle gang. Als de originele schooldeur aan de beurt is, breekt er voor schooldirecteur Marieke Paas een bijzonder moment aan. Eigenhandig bedient zij de grote machine waarmee deur en pui het onderspit delven. Het nieuwe kindcentrum dat plaats biedt aan basisonderwijs, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een speellokaal, komt weer een stapje dichterbij. 

“De eerste groepen kinderen zijn al langsgelopen om iets mee te krijgen van de sloop en ook de ouders nemen regelmatig een kijkje”, aldus directeur Marieke Paas die samen met medelid van het managementteam Marije Spaan en voorzitter van schoolbestuur Spectrum Sonja Smit aanwezig is. Aan dit drietal de eer om een officieel sloopmoment te beleven. “Eerder was het organisatorisch niet mogelijk, maar nu willen wij er graag even bij stilstaan”, legt Paas uit. “Het is toch een historisch moment om deze school definitief in te ruilen voor een modern gebouw dat op de toekomst is voorbereid.” Vorig jaar zijn CBS De Poort en CBS De Wiekslag gefuseerd. De leerlingen van de Wiekslag kregen met de ingang van dit schooljaar onderdak in het schoolgebouw van De Poort aan de Dorpsstraat. Volgens Paas is de sloop, met enige vertraging, eind vorig jaar gestart: “Vlak voor de feestdagen begon het interne slopen en sinds er een zogenaamde ‘uitrij-vergunning’ is afgegeven, is men ook aan de buitenkant van start gegaan.” Het slopen gebeurt met zorg voor de omgeving. Er is eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar de flora en fauna. Waar mogelijk blijven de grote bomen op het schoolplein staan. Het circulaire sloopbedrijf New Horizon ontmantelt het gebouw met zorg. Met de slogan ‘wij slopen niet, wij oogsten’ worden grondstoffen en co2-uitstoot bespaard door materialen te hergebruiken of te recyclen. De sloop zal eind maart klaar zijn.

Een impressie van het nieuwe schoolgebouw.

Het begrip ‘duurzaam’ valt tijdens het bezoek aan de locatie meerdere keren, ook waar het gaat om de uitvoering van het nieuwe kindcentrum. “Het gebouw zal energieneutraal zijn en zo passend mogelijk in de omgeving geplaatst worden”, zegt Paas die verwijst naar het groen in de buurt van deze locatie. Op steenworp afstand ligt immers het Rottemerengebied. “De bomen in de buitenruimte willen we zoveel mogelijk behouden.” De architecten Ferry in ’t Veld en Nina Aalbers van Studio ArchitectuurMAKEN zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het toekomstbestendige kindcentrum. Het nieuwe gebouw is naar verwachting in het schooljaar 2025/2026 klaar.

CBS De Wiekslag en De Poort maken deel uit van het plan om oude schoolgebouwen in Lansingerland de komende jaren te verbouwen of te vervangen. Dit is een onderdeel van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het primair onderwijs in de gemeente Lansingerland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant