De middag werd onder toeziend oog van vele belangstellenden feestelijk afgesloten met een prachtige hoepelact.
De middag werd onder toeziend oog van vele belangstellenden feestelijk afgesloten met een prachtige hoepelact.

Eerste paal nieuw cultuurhuis in Berkel Centrum West geslagen

Algemeen 3 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – “Mama, komt er echt een bioscoop?”, vraagt een elfjarig meisje aan haar moeder. “Ja, en een bibliotheek en een plek waar je iets kan eten en drinken.” ,,Dat wordt mijn tweede huis”, zegt het meisje lachend. En dat is precies wat wethouder Titia Cnossen van cultuur en de directeur van Casa Cadanza, Corrine van Lelieveld, willen. Een ontmoetingsplek voor jong en oud. Woensdag 14 februari was het feest op de bouwplaats van Berkel Centrum West. Eind van de middag ging hier de eerste paal van Cultuurhuis Casa Cadanza de grond in. Eric Batenburg van Batenburg Bouw & Ontwikkeling, directeur Corrine en wethouder cultuur Titia Cnossen gaven samen het startsein. Deze belangrijke mijlpaal in de realisatie van het cultuurhuis trok veel belangstelling van jong en oud. 

“We hebben voor Valentijnsdag gekozen, zodat iedereen zijn liefde kan betuigen voor Casa Cadanzna”, zegt Corrine. Ondanks de regenachtige middag waren er heel wat mensen op de feestelijke gebeurtenis afgekomen. Afgelopen woensdagmiddag werd namelijk de eerste paal van het cultuurhuis Casa Cadanza geslagen en dat gebeurde met een feestelijk tintje. Aanwezig was ook de nieuwe gemeentedichter, Lianne Keemink. Zij droeg samen met haar voorganger Woes Pluim een gedicht voor. Het gedicht hebben Lianne en Woes samen speciaal voor deze gebeurtenis geschreven. Het was tevens het eerste optreden van Lianne als gemeentedichter. Corrine en wethouder Cnossen benadrukten de voordelen van het cultuurhuis voor Lansingerland.

Wethouder Titia Cnossen is blij met deze volgende stap: “Na alle plannen en voorbereiding gaat het nu echt beginnen, de bouw van Casa Cadanza! Onze groeiende gemeente heeft de kracht van kunst en cultuur nodig, voor inspiratie en verbinding. We kunnen met elkaar uitkijken naar een mooie plek voor film, theater, de bibliotheek en fijne horeca. Een culturele huiskamer waar Lansingerlanders zich straks thuisvoelen. Bij een groeiende bevolking heb je iets nodig wat de bevolking bindt. Dit wordt een cultuurhuis waar theater film, horeca en een mooie bibliotheek bij elkaar komen.” Wethouder Cnossen geeft de credits voor het begin van het cultuurhuis aan oud-wethouder Ankie van Tatenhoven, die ook even een kijkje kwam nemen en een daverend applaus kreeg. Ook de rol van wethouder Simon Fortuyn op financieel gebied werd nog even benoemd. Op de vraag van gespreksleider Rutger Hillenaar of de kosten voor de realisatie van het cultuurhuis niet te hoog waren, antwoordt wethouder Cnossen: “Als mensen aantoonbaar meer gezondheid krijgen door cultuur en door samen te komen in het cultuurhuis, dan levert het ons allemaal iets op. Een groeiende gemeente moet ook dáár geld aan uitgeven. Juist de combinatie met de winkels maakt het cultuurhuis zo uniek”, zegt de wethouder. Cultuur bindt en geeft gespreksstof. Eerder gaf Rob Waaijer, ontwikkelaar van ABB, bij de wethouder aan dat een cultuurhuis in een winkelcentrum iets unieks is. “Daar wil ik als ontwikkelaar echt voor gaan. Het zorgt ervoor dat zelfs als de winkels ’s avonds gesloten zijn, er nog steeds reuring is. Dit initiatief gaat energie opleveren, omdat je ziet dat de combinatie van wat het cultuurhuis gaat bieden, voor ieder wat wils is.” Wethouder Cnossen hoopt dat mensen op deze manier in aanraking zullen komen met nieuwe dingen. Cultuur is rijk vertegenwoordigd in Lansingerland. De gemeente heeft als rol het faciliteren van een plek waar cultuur kan samenkomen en nog meer bruisende culturele ideeën kunnen ontstaan.

Duo-gedicht Woes en Lianne

Woes Pluim, de gemeentedichter die onlangs het stokje heeft overgedragen, was nauw betrokken bij het cultuurhuis. Bij het bekendmaken van de naam, was Woes nog maar kort gemeentedichter. Hij nam destijds het initiatief om gedichten op hout, afkomstig van bouwkistjes, op de bouwhekken te plaatsen. Een mooi initiatief dat ook bijzondere verhalen opleverde. Zo heeft hij samen met zijn Koreaanse buurman, die nieuwsgierig was geworden naar wat Woes allemaal met de bouwkistjes aan het doen was, een gedicht uit het Koreaans vertaald naar het Engels en vandaaruit naar het Nederlands. Er is officieel toestemming gevraagd aan de auteur van het gedicht die blij verrast was dat háár gedicht zoveel duizend kilometers verderop in een onbekend land in een cultuurhuis hangt. Hoe bijzonder is dat! Voor de feestelijke gebeurtenis van afgelopen week, werd Woes gevraagd om een gedicht te schrijven en voor te dragen. Hij wilde dat graag samen met de nieuwe gemeentedichter Lianne doen. Dit werd het gedicht: ‘Hier gebeurt het’. 

Paprika geadopteerd

Corinne van Lelieveld is inmiddels een half jaar bij Casa Cadanza aan de slag en blij dat de eerste paal nu echt de grond in wordt geslagen. Voordat Casa Cadanza officieel haar deuren zal openen, zullen er in de tussentijd verschillende activiteiten worden georganiseerd door heel Lansingerland. Een tijdelijke programma is in de maak. Momenteel wordt er nagedacht over tuin- en huiskamerconcerten. Corrine roept iedereen met een mooie en leuke tuin of huiskamer, zich te melden. Ook artiesten die willen optreden zijn welkom. Corrine benoemt ook de bibliotheek die straks de belangrijkste partner van Casa Cadanza zal zijn. “Op deze Valentijnsdag leggen we de fundering voor een bruisende gemeenschap vol kunst, cultuur en verbinding. Dit is het startpunt van een creatieve reis die we samen aangaan. Daarom hoor ik graag de culturele wensen en ideeën die er leven in Lansingerland. Het duurt nog even tot de opening, maar in de tussentijd gaan we elkaar zeker ontmoeten”, zegt Corrine. In de afgelopen periode is Corrine met een grote, rode wensenpaprika aanwezig geweest in de bibliotheek om wensen op te halen over wat Casa Cadanza voor inwoners betekent. De paprika is een verwijzing naar Lansingerland, Home of Horti Science. De paprika is ondertussen geadopteerd als mascotte van Casa Cadanza. De wensen zijn op groeipapier met paprikazaadjes geschreven. Een paar voorbeelden van wensen: “Ik hoop dat er een artiest komt en dat je met diegene een liedje kan schrijven en later in Casa Cadanza kan optreden.” Een andere wens was een gedichtenavond en veel gezelligheid in de bioscoop, dichtbij huis. “Deze wensen symboliseren ook waar wij voor staan”, zegt Corrine. Als symbolische handeling werd dit groeipapier tijdens de eerste paal door twee kinderen van basisschool Spectrum op de bouwplaats geplant, om zo de wensen tot leven te laten komen. De middag werd feestelijk afgesloten met een prachtige hoepelact.

Daar gaat de eerste paal! Een memorabel moment.
Woes & Lianne dragen het duo-gedicht voor.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant