Stijn Molleman uit Bleiswijk is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog.
Stijn Molleman uit Bleiswijk is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog.

Depot 40-45 van Bleiswijker Stijn Molleman opent deuren op 4 en 5 mei

Algemeen 7 keer gelezen

Bleiswijk – Inmiddels is het in een garagebox gevestigde oorlogsmuseum van Stijn Molleman waarschijnlijk wel bij een aantal Lansingerlanders bekend, maar bij wie dat niet het geval is, is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen. En dat is binnenkort mogelijk. 

Daarbij zal de re-enactmentgroep, de Historische Brigade Koninklijke Marechaussee en het Korps Politietroepen, waarvan Stijn lid is, aanwezig zijn. Re-enactment is strikt gesproken het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, dus deze groep met een voorliefde voor de meidagen van 1940 en defensie zal oude tijden laten herleven. “Het thema dit jaar zijn de meidagen van 1940”, vertelt Stijn. “Er is natuurlijk altijd veel aandacht voor de bevrijding, maar de Nederlandse helden die hebben gestreden om de opmars van het Duitse leger tegen te houden mogen zeker ook niet vergeten worden.” Stijn raakte in de Tweede Wereldoorlog geïnteresseerd door de verhalen van zijn opa. Die woonde vroeger op de Veluwe en daar is ook veel gebeurd. “Naar aanleiding daarvan wilde ik wel eens naar het oorlogsmuseum in Hengelo en daar kocht ik op mijn achtste mijn eerste item: een Britse verkeerslamp. Daarmee is mijn verzameling begonnen. Toen ging het eigenlijk vrij snel: ik kocht een helm in Zutphen en na verloop van tijd kwamen er nog meer helmen bij. Ik kreeg ook spulletjes van mijn oma, zoals voedselbonnen. Omdat mijn collectie zich langzaam uitbreidde werd die te groot voor mijn kamer en ben ik uitgeweken naar een garagebox. Helaas is het nog geen erkend museum, daaraan zijn veel regels verbonden. Maar mijn ultieme droom is toch wel dat het echt een groot museum wordt. Stiekem hoop ik wel eens dat de gemeente een ruimte over heeft die ik zou mogen gebruiken. Ik ben namelijk echt wel toe aan een grotere ruimte, maar daar is moeilijk aan te komen in deze tijd en het is een kostbare zaak. Het zou wel heel tof zijn als alles een nog mooier en verdiend plekje zou krijgen.” 

Stijns museum is vooral gericht op deze omgeving omdat dat de mensen hier in de buurt het meest aanspreekt. Omdat hij een opleiding volgt voor docent geschiedenis kan hij zich niet permitteren dat het museum vaker op regelmatige basis open is. “Ik voel me heel erg aangetrokken door geschiedenis en het onderwijs spreekt me ook aan. Bovendien zit ik nu in de klas met mensen die allemaal hetzelfde leuk vinden als ik, dus ik heb mijn roeping gevonden. Ik ben nu een aantal jaar met dit museum bezig en toen ik een beetje naam begon te krijgen stroomden de oorlogsspullen ineens binnen, dat was heel bizar. Ik kreeg veel spullen uit de omgeving; normaal gesproken is dat zoeken naar een speld in een hooiberg, maar nu kreeg ik ze zo in de schoot geworpen en daar was ik ontzettend blij mee. Ik kreeg van iemand een mapje met foto’s en persoonsbewijzen, dat is een donatie waar je als verzamelaar alleen maar van kunt dromen. Later kreeg ik ook persoonlijke spullen die van een Bleiswijkse militair waren geweest, zoals een oorlogszakboekje, een naamplaatje en foto’s. Voor de lokale geschiedenis is dat fantastisch om te hebben. Daarmee kun je verhalen uit de buurt weer doorvertellen, daarom is het zo belangrijk dat het behouden wordt. Ik heb helaas nog nooit een WOII oorlogsveteraan mogen ontmoeten. Dat staat wel op mijn bucketlist, maar het is nog maar een handjevol mensen in Nederland dat de meidagen van 1940 heeft meegemaakt. Ik wil er graag voor zorgen dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten wordt en de herinneringen levend houden voor de volgende generatie. Wij leven nu in vrijheid maar dat is niet in elk land vanzelfsprekend. Veel mensen hebben destijds hun leven gegeven zodat wij in vrijheid kunnen leven en dat moeten we waarderen en nooit vergeten vind ik!”

Opening
Depot 40 – 45, Rembrandtlaan 2 in Bleiswijk, is geopend op 4 en 5 mei van 13.00 tot 19.00 uur en op afspraak. Als iemand nog iets interessants op zolder heeft liggen dat Stijn aan zijn verzameling toe zou kunnen voegen, dan houdt hij zich graag aanbevolen om het een mooie plek te geven. In dat geval kun je mailen naar stijn2002molleman@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant