vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Nieuwe Lansingerland Stroom betrekt Energiewinkel in Berkel Centrum

Nieuwe Lansingerland Stroom betrekt Energiewinkel in Berkel Centrum

Nieuwe Lansingerland Stroom betrekt Energiewinkel in Berkel Centrum

Berkel en Rodenrijs – Lansingerland heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Zo streeft de gemeente er onder meer naar in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Voor iedereen die benieuwd is of er iets meer van wil weten heeft Nieuwe Lansinger Stroom (NLS) een Energiewinkel geopend aan de Herenstraat 28 in Berkel Centrum.

Trees Borkus-Henskens

De winkel, die voorlopig voor twee jaar wordt gehuurd met mogelijkheid tot verlenging, wordt bemand door vrijwilligers en is van woensdag tot en met zaterdag tussen 09.30 en 14.30 uur geopend. In de schoolvakanties alleen op woensdag en zaterdag.

Nieuwe Lansinger Stroom is een particulier initiatief dat in 2016 werd opgestart en waarbij meteen vanaf het begin een samenwerking met de gemeente werd gezocht. Die ondersteunde de groep met subsidie waarmee onder andere al drie keer een energiemarkt werd opgezet, het digitale energieloket Lansingerland gestalte kreeg en sinds zaterdag ook de Energiewinkel is geopend. De campagne en dit project worden mogelijk gemaakt door gelden van de Rijksoverheid in het kader van de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE).

Zichtbaar

In de Energiewinkel kun je vanaf nu terecht voor advies over het besparen van energie, het verduurzamen van je huis, het opwekken van je eigen energie en het meedoen in lokale energieprojecten zoals bijvoorbeeld zonnedaken. “We vertellen niet alleen, maar laten in ons demonstratiehuis ook zien wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie. Ook een gesprek met een energiecoach kan worden aangevraagd,” vertelt Irene Kersseboom enthousiast. Zij was zaterdag tijdens de eerste officiële openingsdag een van de vrijwilligers in de winkel en als verzorger van de communicatie binnen de groep goed op de hoogte van de vele mogelijkheden.
“Het eerste zonnedakproject bij Persoon, een tuinder in Bleiswijk, is inmiddels helemaal gerealiseerd en momenteel wachten we op een nieuwe regeling met voorwaarden rond zonnedaken. Maar we zijn ook zelf energieleverancier via de coöperatie OM. Hoe meer mensen zich hierbij aansluiten des te goedkoper de levering wordt. Bovendien een organisatie zonder winstoogmerk, want met de inkomsten kunnen we weer investeren in nieuwe projecten.”
Iedereen kan ook lid worden van de lokale community ‘Opgewekt in Lansingerland’, een initiatief van de gemeente en NLS. ‘Opgewekt in Lansingerland’ is een digitaal platform waar huiseigenaren tips en ideeën voor energiebesparing met elkaar kunnen delen. Van minder heet wassen tot isoleren en slim omgaan met daglicht: alle leden werken samen aan het besparen van energie, op een laagdrempelige en toegankelijke manier. De gemeente wil in samenwerking met NLS alleen dit jaar al duizenden huishoudens bereiken.

Nieuwsbrief

Belangstellenden die graag op de hoogte blijven van al het nieuws rondom ‘Opgewekt in Lansingerland’ kunnen zich aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief. Ook iedereen die er voor voelt zich aan te melden als vrijwilliger is van harte welkom.
“Vooraf krijgt elke vrijwilliger een training van een van de energiecoaches. Onze nieuwe winkel wordt ook een ‘clubhuis’ voor onze vrijwilligers; een vast punt waar iedereen terecht kan.”