zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Nieuwbouw aan de Laan van Romen

Nieuwbouw aan de Laan van Romen

Berkel en Rodenrijs – Een unieke kans; het realiseren van een appartementengebouw met negentien appartementen midden in Berkel Centrum. Het bestuur van de Stichting Algemene Seniorenhuisvesting Berkel en Rodenrijs (ASB) kijkt er reikhalzend naar uit.

Trees Borkus-Henskens

Het Forum, het gebouw dat er momenteel nog staat, werd in de achterliggende jaren onder andere gebruikt door de provincie, 3B Wonen en dagbesteding. Die verhuisden allemaal naar andere bestemmingen, waardoor er ruimte kwam voor herontwikkeling.

ASB, medio 1968 opgericht met als doel de bouw en exploitatie te realiseren van woningen en appartementen voor senioren, heeft momenteel als woningbezit zowel 33 bungalows in de Freesiastraat in het Rodenrijs als 22 appartementen aan De Warmoezerij in Berkel Centrum.

In die tijd was er niets voor senioren die niet in aanmerking kwamen voor een sociale huurwoning. Het initiatief tot oprichting van een stichting die zich sterk ging maken voor realisering voor leuke ‘bejaardenwoningen’ werd genomen door toenmalig huisarts dokter Bots, burgemeester Hendrix en bouwkundig ingenieur bij de gemeente de heer Thoen. Nadat vijf mensen elk 25 gulden hadden ingelegd was het startkapitaal van de stichting binnen.

Er werd grond gekocht bij de Anjerdreef waar 33 seniorenwoningen konden worden gebouwd voor Berkelse senioren. Inmiddels is daar een wachtlijst van vijftig gegadigden voor. Tien jaar later volgde De Warmoezerij met appartementen. De stichting bepaalt zelf aan wie de sleutel wordt overhandigd.

Mogelijkheden

Voorzitter Gert Roodzant, samen met een vijftal Berkelse vrijwilligers het bestuur van ASB vormend, zag aan de Laan van Romen een mooie kans een nieuw appartementengebouw te ontwikkelen op een ideale locatie zo dicht bij het dorp.

“We waren weer aan iets nieuws toe en daarom zijn we continu alert als zich een mogelijkheid voordoet te bouwen voor senioren. De bouw van Gele Lis met 47 appartementen vonden we te veel, de ontwikkeling op de plek van de oude smederij had deels ook een winkelbestemming en dat is niet onze doelgroep en ook voor de bouw van de toren aan de Oudelandselaan bekeken we de mogelijkheden. Deze kans aan de Laan van Romen sluit echter naadloos aan bij hetgeen wij voor ogen hebben. Een prachtige locatie, parkeergelegenheid op eigen erf en vlakbij alle voorzieningen.”

Stimulans

Inmiddels heeft architect Houweling uit Bleiswijk een ontwerp gemaakt en ligt tot medio april het ontwerpbestemmingsplan Laan van Romen 25 ter inzage.

“Het wordt een appartementengebouw met vier verdiepingen en in totaal negentien twee en drie kamerappartementen van elk rond de 100 vierkante meter. We gaan er vanuit dat alles wat met de realisatie van het gebouw te maken heeft zo veel mogelijk gegund wordt aan ondernemers uit Lansingerland. Dat begon bij de architect, maar ook voor de bouw doen we graag zaken met lokale ondernemers. Er ligt nu een enthousiast plan en de voorbereidingen zijn in volle gang in nauwe samenwerking met de gemeente. Als alles volgens plan verloopt hopen we dit jaar nog van start te kunnen gaan met de bouw.”

 

Nieuwbouw aan de Laan van Romen
Nieuwbouw aan de Laan van Romen

 

 

Een impressie van de nieuwbouw.
Een impressie van de nieuwbouw.