dinsdag 4 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Nieuw vertrouwenspersoon VIP – Lansingerland

Nieuw vertrouwenspersoon VIP – Lansingerland

Vrijwilligers in Lansingerland kunnen terecht bij Theo van Gerdingen

Lansingerland – Conflicten op de werkvloer zijn er in elk bedrijf, ook op plekken waar vrijwilligers werken. Vaak ontbreekt in de vrijwillige organisatiestructuur een vertrouwenspersoon waarbij de vrijwilliger zijn verhaal kan doen. Om te zorgen dat vrijwilligers met plezier hun werk kunnen doen, heeft het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) Lansingerland een vertrouwenspersoon.

Marcel van der Meulen

Zijn naam is Theo van Gerdingen (60). Toen hij vorig jaar door een reorganisatie zijn baan verloor, ging hij niet bij de pakken neerzitten. Hij besloot vrijwilligerswerk te doen en meldde zich bij het VIP. “Ik had in eerste instantie geen idee waar ik mij kon melden en wat vrijwilligerswerk precies inhield”, legt Van Gerdingen uit. “Maar het is echt ongelofelijk wat er allemaal op vrijwilligerdbasis wordt gedaan.”

Van Gerdingen gaat aan de slag als coach voor vrijwilligers. Hier helpt hij mensen die wel vrijwilliger willen zijn, maar een steuntje in de rug nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een taalachterstand, die zich wel willen inzetten voor de maatschappij. Na een aantal maanden coaching te geven aan vrijwilligers, werd hij gevraagd zijn voorganger Annie Zijlstra op te volgen als vertrouwenspersoon. In een interview praat Van Gerdingen over zijn nieuwe functie.

Hoe wordt iemand vertrouwenspersoon?

“Het is geen functie waar je op solliciteert, maar je wordt er voor gevraagd. Mensen moeten je vertrouwen en je moet benaderbaar zijn. Het is overigens niet de eerste keer dat ik voor vertrouwenspersoon ben gevraagd. Bij mijn vorige werkgever was ik ook vertrouwenspersoon.”

Wat is een goede vertrouwenspersoon?

“Ik heb veel geleerd op de cursussen die ik heb gevolgd, waardoor ik nu ook gecertificeerd vertrouwenspersoon ben. Maar het belangrijkste is dat je goed moet kunnen luisteren en alles als strikt vertrouwelijk moet behandelen. Aan alle gesprekken is geheimhouding gebonden. Daarnaast moet je tijd voor de mensen vrijmaken die je benaderen en flexibel zijn in de locatie waar je afspreekt. Het beste kunnen we afspreken bij één van de VIP-punten, maar voelt de klager zich daar niet prettig bij, kunnen we bij wijze van spreken zelfs afspreken in de kroeg. De klager is het belangrijkst.”

En wat als er weer een fulltime baan op uw pad komt?

“Dan is dat geen probleem. Vertrouwenspersoon is geen fulltime functie. Ik voer de werkzaamheden met veel plezier in de avonden na werktijd uit.”

Wat een enthousiasme!

“Ik wil voorkomen dat vrijwilligers met tegenzin hun werk doen. Daarnaast zal een vrijwilliger eerder stoppen met de werkzaamheden dan iemand die ervoor betaald wordt. Ik wil het liefst voorkomen dat ze onnodig de stekker eruit trekken. We hebben onze vrijwilligers zo hard nodig.”

Hoe gaat u ze helpen?

“Ik ben het luisterend oor voor de vrijwilliger. Vaak scheelt het al een hoop als iemand zijn verhaal kan doen. Als het nodig is, kunnen we verder praten over oplossingen. De klager houdt de regie. Wil hij geen verdere stappen ondernemen, dan doen we dat niet.”

Kan iedereen bij u terecht?

“Ja, mensen met vragen: kom vooral. Vrijwillige organisaties kunnen mij vragen om met ze te sparren over beleid op het gebied van gedrag. Verder kan iedereen die een klacht heeft over gedragszaken een gesprek met mij aanvragen. Dit kan via het telefoonnummer van het VIP: 010 – 522 55 45 of via het mailadres vertrouwenspersoon@swsl.nl.”