maandag 1 juni 2020 | week 23
Home » Nieuws » Nieuw initiatief Natuurmonumenten en Herenboeren

Nieuw initiatief Natuurmonumenten en Herenboeren

Duurzame landbouw op kleine schaal

Nieuw initiatief Natuurmonumenten en Herenboeren

Lansingerland/Rotterdam – Op de grens van Berkel en Rodenrijs en Rotterdam – in de Schiebroekse polder – gaat volgend jaar een boer van start die voedsel gaat produceren voor tweehonderd gezinnen. Een gezamenlijk initiatief van Herenboeren Rotterdam en Natuurmonumenten. Woensdagmiddag 22 mei werden door directeur Natuurmonumenten Teo Wams en voorzitter Herenboeren Nederland Geert van der Veer samen met Romana Thijm, voorzitter van de lokale coöperatie Herenboeren Rotterdam de handtekeningen gezet onder de samenwerkingsovereenkomst.

Door Trees Borkus-Henskens

Zeven jaar geleden werd het idee bedacht om de landbouw meer naar de burger te brengen. Om landbouw in eigendom te geven van de consument die daardoor meer invloed kon krijgen op het hoe, waar, waarom en wat geproduceerd wordt. De eerste boerderij in die opzet draait inmiddels vier jaar en met succes. Met respect voor natuur en milieu.

Kartrekkers

Pieter Bree, zoon van de melkveehouder die jaren op een boerderij woonde en werkte aan de Laan van Koot, is weer teruggekeerd naar zijn roots in Rodenrijs en heeft zich aangesloten bij de Herenboeren. “In het concept gaan we uit van een boer die in dienst is en op een biologisch wijze duurzaam op kleine schaal produceert voor 500 mensen op 200 ha. Tijdens een bezoek dat ik bracht aan de boerderij in Boxtel kregen we een rondleiding en uitleg; heel inspirerend. Je voelde: dit klopt! Boxtel vond ik echter te ver om aan deel te nemen, maar toen er kartrekkers werden gezocht voor een locatie in of rond Rotterdam heb ik me gemeld. Inmiddels zijn er al vijftien initiatieven in het land en ook Natuurmonumenten is er bij betrokken. Herenboeren is de bewaker van het concept en draagt zorg voor uitwisseling van kennis en ervaring.”

Deelnemers als eigenaar

Het initiatief is lokaal, evenals de groep kartrekkers. Inmiddels hebben ruim honderd belangstellenden een intentieverklaring ondertekend, maar toen was er nog geen locatie bekend. “Inmiddels weten we dat die in de Schiebroekse polder komt; op de grens van Lansingerland en Schiebroek. Het gebied waar ook De Vlinderstrik ligt en compensatie vormt voor aanleg van de Tweede Maasvlakte. De deelnemers worden eigenaar en krijgen zo een hechte band met de plek waar de bodem de basis vormt. De boer kan hier samen met de consument bewuster omgaan met voedsel. Wat geteeld wordt kan de consument/mede-eigenaar zelf bij de boerderij op komen halen, waardoor er ook een binding ontstaat met de plek. Je mag ook meewerken met de boer, maar dat hoeft niet.” Momenteel loopt een sollicitatieperiode om de geschikte boer te vinden; er kunnen nog belangstellenden solliciteren. Hij krijgt de dagelijkse zorg voor de akkers met aardappelen en groente, maar ook voor bijvoorbeeld varkens, kippen, runderen en fruit.’
Een belangrijke voorwaarde voor een geschikte locatie is dat die goed bereikbaar is om er vaak ‘boodschappen’ te doen met openbaar vervoer of de fiets.

Natuur terug in de polder

“Nu de handtekening staat, kunnen we aan de slag met het werven van meer deelnemers voor onze boerderij en de verdere voorbereiding. Volgend jaar verwachten we daadwerkelijk te kunnen beginnen met het bewerken van de gronden. Met het terugbrengen van de natuur in de polder,” wist Teo Wams. Herenboeren Rotterdam is een coöperatie van 200 gezinnen die gezamenlijk één boer in dienst nemen die groenten, fruit en vlees voor hen produceert. De 200 Herenboeren kunnen ook helpen bij inrichting van de Schiebroekse Polder voor natuur en recreatie, bijvoorbeeld bij de aanplant van bomenlanen, knotwilgrijen en struiken in het gebied. In de tweede helft van dit jaar start de gemeente Rotterdam met de herinrichting van de Schiebroekse Polder voor natuur en recreatie. “We produceren niet alleen lokaal voedsel, we brengen ook nog eens vogels, bloemen en bijen terug in deze polder.” Herenboeren Rotterdam boert biologisch en maakt geen gebruik van gifstoffen.

Sluit je aan

Herenboeren Rotterdam is nog steeds op zoek naar mensen die zich aan willen sluiten bij het initiatief. “Als we 150 deelnemers hebben, kunnen we van start. We zitten nu op ruim 100, het gaat hard. We gaan ervan uit dat we dat aantal in september bereiken.” Op meer plekken in het land zijn initiatieven tot het starten van Herenboerderijen. Alle informatie over wat het inhoudt om deel te nemen is te vinden op rotterdam.herenboeren.nl.

Geef een reactie