dinsdag 4 augustus 2020 | week 32
Home » Regio - Lansingerland » Natuurlijk ontstressen met de bosbijvlieg
.

Natuurlijk ontstressen met de bosbijvlieg

Natuurlijk ontstressen met de bosbijvlieg

Lansingerland – Welkom bij de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland. Dit keer een gastcolumn van Natuur- en Vogelwacht Rotta.

Door de coronatijd hebben velen de schoonheid van de natuurgebieden van Lansingerland ontdekt. Bij gebrek aan andere vormen van ontspanning trok men massaal naar buiten, zelfs in die mate dat de gemeente zich genoodzaakt zag parkeerterreinen te sluiten. Gelukkig duurde dat niet lang. Want wat is mooier en meer ontspannend dan een groene omgeving. Veel lezers wisten dat natuurlijk al, nu ging er een forse groep nieuwe bezoekers op pad. Een IT-er die thuis moet werken is in het gebied gaan wandelen en zegt: als ik foto’s hiervan aan collega’s laat zien vragen ze in welk buitenland ik stiekem geweest ben. Uit allerlei onderzoek is al geconcludeerd dat de natuur, het groen, heel belangrijk is voor ons welzijn.
Het behoud van zo’n gebied vraagt uiteraard veel aandacht. De vereniging die opkomt voor de natuurwaarden en ecologisch beheer is Natuur- en Vogelwacht Rotta, gevestigd aan de Hoeksekade. Deze club met ruim 800 leden uit de hele regio kent die gebieden op zijn duimpje. Rotta organiseert allerlei activiteiten, initieert en steunt initiatieven zoals de Vlinderidylle Offenbachplantsoen en werkt samen met burgerplatforms als Lansingerland Samen Duurzaam en Bleiswijkse Zoom Natuurlijk Schoon (Stop de Phoslock lozing), met de gemeente, Staatsbosbeheer en andere instanties op het gebied van natuur en milieu.
Er zijn verschillende plekken waar Rotta een stempel op gedrukt heeft. In het Hoge Bergsche Bos ligt het natuurgebiedje De Wiebertjes dat door vrijwilligers onderhouden wordt. Daar mag de natuur zijn gang gaan, ter wille van de biodiversiteit is enig onderhoud soms nodig. Je kunt er allerlei vogels, planten en insecten aantreffen. Kent u bijvoorbeeld de bosbijvlieg? De ingezaaide bloemenweelde aan de Limiettocht in Bergschenhoek ziet er prachtig uit, tegelijk denken we na over hoe dat in stand te houden. Het idee is terughoudend beheer met ruimte voor de verrassingen van moeder natuur. Voor meer informatie: www.rotta-natuur.nl.

Josien Hofs
Natuur- en Vogelwacht Rotta