vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Natte Besosloop voor basisscholieren
 ...and go! Foto: Marianne Karsemeijer.

Natte Besosloop voor basisscholieren

Natte Besosloop voor basisscholieren

Bergschenhoek – Woensdagavond 25 september werd de 33e Besos-sponsorloop gehouden op het bekende parcours aan de Beukvaren. Alle kinderen van de basisscholen in Bergschenhoek kunnen meedoen aan deze loop. De bedoeling is om binnen een uur zoveel mogelijk stempels te verzamelen om zodoende een zo hoog mogelijk sponsorbedrag op te kunnen halen. Dit jaar deden rond de 500 kinderen mee.

Marianne Karsemeijer

Ondanks de regen was het gezellig druk op de Beukvaren. Opa’s, oma’s, vaders en moeders waren gewapend met paraplu gekomen om de deelnemertjes aan te moedigen voor deze traditionele sponsorloop. De kinderen leken geen last van de regen te hebben. Ver voor het startsein van 18.30 uur stonden zij al klaar om te gaan. Bij het startsein stoven ze naar voren om zoveel mogelijk rondjes te lopen. Alle kinderen hebben in de weken voor de loop hun best gedaan om zoveel mogelijk sponsors te vinden. De organisatie ligt in handen van de Bergschenhoekse Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (Besos). “Het is voor het eerst dat het regent”, zegt John Kelder, voorzitter van de Besosloop. “Maar dat mag de pret niet drukken. Het is ieder jaar weer een feestje, het is leuk dat een heleboel ouders van de huidige deelnemers vroeger ook meegedaan hebben met de loop”.

Betuwe Wereldwijd

Het goede doel van dit jaar is: Betuwe Wereldwijd, kansen met gereedschap voor mensen hier en kinderen daar. Deze stichting knapt gebruikt gereedschap op. Ze doen dit met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met autisme of een verstandelijke beperking, vrijwilligers en (langdurig) werklozen. Het team bestaat uit zo’n 80 medewerkers: een mix van mensen met een rugzakje, vrijwilligers, stagiaires en drie betaalde coördinatoren. In de werkplaats worden gebruikt gereedschap, naaimachines, fietsen en computers opgeknapt en verzonden naar ontwikkelingslanden, met name in Afrika. Het gaat naar kleine opleidingscentra en andere organisaties die zich richten op armoedebestrijding en werkgelegenheid. Dat doen zij door middel van training, deskundigheidsbevordering en coaching. Kinderen kunnen opgeleid worden voor timmerman of naaister. Dit deel van het werk wordt gedaan onder de internationale noemer ‘Tools4Change’. Spullen en materialen die niet gebruikt kunnen worden, worden uit elkaar gehaald, gesorteerd en gerecycled. De stichting bestaat 32 jaar.

Medaille

Een aantal medewerkers van deze stichting was ook aanwezig bij de sponsorloop. Ze waren ontroerd dat zoveel mensen en kinderen in touw waren om zoveel mogelijk geld voor hun stichting op te halen. Alle deelnemers mochten na een uur rennen en lopen in de regen een prachtige herinneringsmedaille in ontvangst nemen én een heerlijk ijsje. Over een aantal weken zal de opbrengst van de sponsorloop bekend gemaakt worden.
Voor meer informatie over de Stichting Betuwe Wereldwijd zie: www.betuwewereldwijd.nl. Hier vindt u ook de adressen van inleverpunten voor gereedschap e.d.