dinsdag 26 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Naomi en Leon nemen kleuters bij de hand in corona-land
Miranda Bronstring met naast haar de hoofdpersonages uit haar prentenboek de haas Naomi en de vos Leon.

Naomi en Leon nemen kleuters bij de hand in corona-land

Naomi en Leon nemen kleuters bij de hand in corona-land

Berkel en Rodenrijs – Net als alle andere basisscholen in Nederland startte ook obs De Gouden Griffel in Berkel en Rodenrijs afgelopen maandag weer met het geven van normale lessen. Dat was vooral voor de jongste leerlingen behoorlijk wennen. Hun stoeltjes in de kring, anderhalve meter uit elkaar. En waarom zijn niet alle vriendjes en vriendinnetjes er?

Arie van Driel

Prangende vragen waarop de leerkrachten zich goed hadden voorbereid. De juffrouw van groep 1 en 2, Miranda Bronstring, las zelfs voor uit een zelf gemaakt prentenboek, De Avonturen van Naomi en Leon. “De afgelopen acht weken heb ik met mijn leerlingen telefonisch of via videobellen contact gehouden. Lessen gaf ik op afstand door middel van filmpjes die door leerkrachten zijn opgenomen. Twee maanden lang stond mijn wereld op zijn kop. Maar toch vooral die van de kinderen. Ik zocht naar iets om hen op te vrolijken, een hart onder de riem te steken. Naar een manier waarop ik hen op begrijpelijke wijze kon uitleggen wat corona is. Waarom ze afstand van elkaar moeten houden. Waarom hun vriendjes en vriendinnetjes niet op school zijn.”
“Dat was nog best ingewikkeld. Voor iedereen is dit totaal nieuw. Er is geen materiaal wat vertelt hoe wij er als onderwijskrachten mee om moeten gaan. Er zijn geen ervaringdeskundigen op wie we kunnen terugvallen. Uiteindelijk kwam ik op het idee om een prentenboekje te maken dat gebaseerd is op de huidige realiteit en waardoor de situatie van nu beter door hen is te begrijpen. Aan het begin van de corona-crisis werd die aan de hand van een animatiefilmpje op een kleuterachtige manier uitgelegd. Of de kinderen toen alles begrepen zoals wij het snapten, volgens mij niet.”

Kattenkwaad

In De Avonturen van Naomi en Leon zijn de klaslokalen leeg, en vormen de twee klassenmascottes, de haas Naomi en de vos Leon, het verbindende element. Ze begrijpen niets van de situatie en trekken de stad in om uit te vinden wat er met de kinderen kan zijn gebeurd. Onderweg halen ze kattenkwaad en halsbrekende toeren uit. Ze klimmen in de toren van de Onze Lieve Vrouwenkerk in Berkel en Rodenrijs, waar het verhaaltje zich herkenbaar afspeelt. “Het is een grappig boekje geworden, waarmee ik voor mijn leerlingen de huidige grimmige realiteit bespreekbaar wil maken.”
Afgelopen maandag begon Miranda de les met het ´in de kring´ voorlezen uit De Avonturen van Naomi en Leon. “Ik merkte dat de kleuters het spannend vonden. Maar dat ze tegelijkertijd ook veel op hun bordje kregen. Als hun juffrouw kon ik niet invullen wat ze dachten. Door er met elkaar over te blijven praten of samen iets te knutselen, komen die gedachten uiteindelijk vanzelf los.”

Behoefte

Miranda Bronstring schreef het prentenboekje voor haar klas. Mocht er echter behoefte aan zijn, dan ligt het prentenboek klaar voor andere scholen of onderwijskrachten. “Samen in crisis, samen er ook weer uit.”
De Avonturen van Naomi en Leon is te bestellen via mbronstring@degoudengriffel.nl .

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie