dinsdag 20 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » Na 22 jaar neemt Koos afscheid van de Bleiswijkse brandweer
Koos bij de wagen die hem naar menig inzet bracht.

Na 22 jaar neemt Koos afscheid van de Bleiswijkse brandweer

Na 22 jaar neemt Koos afscheid van de Bleiswijkse brandweer

Bleiswijk – In het jaar dat hem een Koninklijke Onderscheiding werd toegekend voor zijn jarenlange inzet bij de vrijwillige brandweer van Bleiswijk neemt Koos Hoogeveen afscheid van de ploeg waar hij met veel plezier mee werkte. “Een slechte knie is er de reden van dat ik me niet meer laat keuren,” verklaart hij zijn afscheid.

Trees Borkus-Henskens

De geboren en getogen Bleiswijker begon in 1998 aan zijn Bleiswijkse brandweercarrière, maar was al sinds 1984 gediplomeerd bedrijfsbrandweerman bij Brinkers in Zoetermeer waar hij in die tijd werkte. “Ze hadden toen genoeg leden in het Bleiswijkse vrijwilligerskorps, dus heb ik me daar pas veel later gemeld.”

Kameraadschap

Wat Koos zo leuk vindt aan het actief lid zijn van een brandweerkorps? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “De kameraadschap, elkaar blindelings vertrouwen op levensbehoud en qua veiligheid. In het korps heb je altijd een maatje.”
Zijn eerste Bleiswijkse uitruk kan hij zich nog goed herinneren. “Een ongeval op 4 december 1998; op de grens van Bleiswijk en Bergschenhoek. En de eerste brand waarbij ik assisteerde was die aan de Lelieweg. Gelukkig kunnen we er na afloop van een inzet altijd met elkaar over praten en soms krijgen we zelfs een compliment of een bedankje van de mensen waarvoor we ons inzetten.” Ook de wekelijkse oefenavonden op de donderdag waren prettig, leerzaam en zinvol.
Alle leden zijn lid van de personeelsvereniging Bendelstuk waar Koos de penningmeester van is. “Die taak ga ik binnenkort ook overdragen, want dan ben ik geen lid meer van het korps en de vereniging.”
Lid zijn van het korps kent echter ook minder leuke kanten. “Zeker als we worden ingeroepen bij een verkeersongeval. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn is dat soms moeilijk. Hier in het dorp loop je bij een inzet ook al snel het risico dat er een bekende bij betrokken is en ook daar moet je mee om kunnen gaan. Ik heb ook een tijdje diensten meegedraaid in de kazerne aan de Frobenstraat in Rotterdam, maar daar is de kans een bekende tegen te komen nihil.”
In Bleiswijk, zo heeft de afscheid nemende brandweerman altijd ervaren, bestaat een goede band met zowel de politie als de ambulance: “Je kunt op elkaar rekenen”.
Koos neemt als bevelvoerder afscheid van het korps. “Maar er blijven er nog genoeg over binnen het 18 leden tellende korps. Een leuke club waarin ik het altijd goed naar mijn zin heb gehad. Vroeger moest je met 55 jaar stoppen, maar die regel is veranderd. Boven die leeftijd word je elk jaar gekeurd, dus op 61-jarige leeftijd afscheid nemen betekende voor mij nog een paar jaar extra inzet bij de groep!”