dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Moskee El-Fath Lansingerland officieel in gebruik genomen

Moskee El-Fath Lansingerland officieel in gebruik genomen

‘De mooiste moskee van Nederland’

Moskee El-Fath Lansingerland officieel in gebruik genomen

Lansingerland – Onder grote belangstelling opende Moskee El-Fath Lansingerland vrijdagmiddag 16 februari officieel de deuren voor alle bewoners van Lansingerland. Hoe modern het gebouw ook is, bij een officiële opening hoort het traditioneel doorknippen van een lintje, zo vond ook het bestuur van de moskee. Samen met bestuurslid Brahim Meskukuh nam burgemeester Pieter van de Stadt die taak op feestelijke wijze op zich.

Trees Borkus-Henskens

De moskee werd in juni 2017 reeds in gebruik genomen, maar een feestelijk opening liet op zich wachten, omdat er nog veel aan het gebouw gedaan moest worden. Voor iedereen de moskee mocht gaan bekijken heette eerst bestuurslid Hassan Ait Ben Ali de gasten welkom.
“Als moskeevereniging El-Fath zijn we enorm trots dat we hier staan; bij dit mooie gebouw dat een toevoeging is van de bijzondere gebouwen die hier in deze omgeving al staan.”

Historie

Terugkijkend wist het bestuurslid: “We vonden jaren geleden een tijdelijk onderkomen aan de Gemeentewerf, maar die tijdelijke plek werd uiteindelijk ruim 25 jaar en in die jaren zijn we letterlijk uit onze voegen gegroeid. De wens van een permanente nieuwe locatie werd steeds sterker. Er werden intensieve contacten gelegd met een groot aantal belangstellenden en er werd constructief over nagedacht en gewerkt.” Architect Nourdin Alou van Theo Verburg Architecten kreeg de opdracht een gebouw te ontwerpen dat goed in de omgeving paste met een knipoog naar de islamitische architectuur. “Volgens ons is dat fantastisch gelukt en we horen nu van zowel binnen als buiten de gemeenschap regelmatig dat we wellicht de mooiste moskee van Nederland in gebruik hebben genomen; vanwege de schoonheid in al zijn eenvoud.” “Voor mij een hele uitdaging, want het was voor ons kantoor de eerste keer dat we een moskee mochten ontwerpen,” vertelde de architect tijdens de rondleiding die volgde.

Rondleiding

“Een belangrijk moment voor de islamitische gemeenschap, maar ook voor Lansingerland,” wist de burgemeester tijdens de opening van de moskee. “We hebben veel godshuizen binnen onze gemeentegrenzen en ook wij zijn blij dat er voor u nu eindelijk een einde is gekomen aan de noodgebouwen.”
De architect vertelde dat het gebouw iets was gedraaid om het precies te richten op Mekka. In het gebouw zijn twee centrale trappen midden in het gebouw en twee gebedsruimten: een voor de vrouwen en een voor de mannen. Bovendien bevinden zich diverse multifunctionele ruimten in de moskee waarin allerlei activiteiten plaatsvinden. Zoals lessen in het Arabisch en de koran. Ook wordt aan onder andere Syrische mensen de Nederlandse taal geleerd. “We zullen echter nog veel meer activiteiten gaan ontplooien,” aldus de rondleiders van die dag. “Het is niet alleen een plek van aanbidding, maar ook voor ontmoeting. Deze open dag is al een dag om elkaar beter te leren kennen en te ontmoeten.”