zondag 28 februari 2021 | week 08
Home » Algemeen » Monica van Kleef laat Waternimfen stralen

Monica van Kleef laat Waternimfen stralen

Monica van Kleef laat Waternimfen stralen

Lansingerland – Tot haar zestigste werkte Monica van Kleef in de automatisering, waarna ze besloot om lid te worden van Fotoclub Rotterdam. Ze genoot ervan met haar camera op stap te gaan, maar daar bleef het niet bij. Elk beeld werd bewerkt en gedeeld. Haar enthousiasme groeide met de dag en ook besloot ze lid te worden van de landelijke Fotobond en de werkgroep creatieve fotografie.

Trees Borkus-Henskens

Monica is een hobbyfotograaf, gespecialiseerd in portretten waarop meer te zien is dan je op het eerste gezicht ziet. De wedstrijd met als thema ‘De kracht van Rotterdam’ was in 2016 voor haar het begin van mensenfotografie. Uit alle inzenders werden er uiteindelijk twaalf geselecteerd. Supertrots en blij was Monica toen bleek dat zij de winnaar werd met vier bijzondere foto’s uit de Rotterdamse wijk Delfshaven. Hierna volgden de projecten Groeten uit Rotterdam, ansichtkaarten, de Dynamische stad, Baardmannen, Uit het leven van een gepensioneerde en Waternimfen.

Lansingerland

Toen Monica besloot zich aan te melden als deelnemer aan de aquafitlessen in De Windas trof zij daar een groep sportieve en levenslustige vrouwen aan die allemaal uit Lansingerland kwamen en een hechte groep vormden. In het water werken ze hard aan hun conditie, maar ook deelt men na het zwemmen lief en leed. Ze voelde zich er thuis, maar toen zij voorstelde van alle deelnemers een foto te maken moesten ze daar eens wel even over nadenken. Toen echter de eerste ‘over de dam’ was volgden er meer en uiteindelijk werd de serie De Waternimfen van Lansingerland een schitterende collectie.
“Als nieuwkomer in de club wilde ik de dames beter leren kennen. In de eerste serie staan ze allemaal voor fit en vrolijk ouder worden in het zwembad (met blauwe tegeltjes als achtergrond). De dames bleken heel verschillend. Ik wilde hun verhaal vertellen door achter hun portret een bepaalde achtergrond te monteren die bij hun leven paste. Een geboortestad, een garage, een kwekerij, een zangclub. Aan de hand van interviews kon ik er een foto van maken in de sfeer waarin ze zich thuis voelen en die ze blij maakt. Zo ontstond de tweede serie.”

Veel werk

Het zoeken naar de juiste achtergrond en de nabewerking is heel veel werk. Licht, kleuren, scherpte, de juiste sfeer; alles moet kloppen en Monica is niet snel tevreden. Het portret staat centraal. Vervolgens gaat ze kijken wat het portret nodig heeft en welke achtergrond het verhaal van de foto het beste illustreert. Zo ontstaat een compleet beeld. Van De Waternimfen is tevens een film gemaakt. “Alle dames zijn supertrots op hun portretten. Aanvankelijk waren ze heel terughoudend om in badpak voor mij te poseren. En hadden zij wel de moed, dan was er wel een kind dat zei ‘ma, dat doe je toch niet!’. Leuk te zien is, dat ook de laatste spijtoptanten met de vraag kwamen of ze nog aan het project mee konden doen.”
Het zou jammer zijn als deze serie alleen in het archief blijft zitten. “Het kan heel motiverend zijn in het gemeentebeleid om ouderen meer te laten bewegen. Daarom heb ik ook contact gezocht met de wethouder sport van Lansingerland die mogelijkheden zou bekijken. Een expositie in de hal van het gemeentehuis zou een mogelijkheid kunnen zijn. Manager Van Mierlo van De Windas zoekt momenteel technisch uit of de film daar in De Salon kan draaien op de beamer.”

Volgende projecten

Inmiddels is Monica al weer druk in de weer met haar volgende projecten: Het poppenhuis, de A13/A16 en videoportretten van beeldend kunstenaars voor het Fotofestival aan de Maas.
Kijk voor meer informatie eens op https://www.monicavankleef.nl/kunstwerken/266671188_Waternimfen.html#.XECSyc17laQ en voor de videofilm op https://www.monicavankleef.nl/index/280010760_Videofilms.html#.XECRhM17laQ