donderdag 4 maart 2021 | week 09
Home » Commentaar » Mondkapjes: het nieuwe zwerfvuil

Mondkapjes: het nieuwe zwerfvuil

Nu we in het openbaar vervoer en op andere locaties mondkapjes (moeten) dragen, is de vraag: waar laat je een gebruikt mondkapje. In de afvalbak zou je denken. Helaas zien we steeds meer mondkapjes op straat of in het plantsoen liggen. Dat constateerden vrijwilligers die afgelopen zaterdag op Wereld Opruimdag de wijk in gingen om zwerfafval op te ruimen. Vooral in de nabijheid van stations werden grote aantallen mondkapjes aangetroffen.
Veel mensen denken waarschijnlijk dat een mondkapje in z’n geheel uit papier bestaat en dat je het dan zomaar op straat mag gooien. Nu is het sowieso gek dat iemand z’n rotzooi op straat dumpt, maar een mondkapje verteert pas na jaren en is een aantrekkelijk goedje voor vogels en andere dieren.
Hoe komt het toch dat de mens zo hardleers is. Hebben we dit niet al vaker gehoord?
Het is in ieder geval fijn dat er mensen zijn die op Wereld Opruimdag de prikstok en een vuilniszak pakken om hun wijk zwerfvuilvrij te maken. Er zijn zelfs mensen die wekelijks een uurtje in hun buurt de troep op straat en in het plantsoen opruimen. Jong en oud. Complimenten hiervoor, want het is een vies klusje.
Als die andere mensen in de wijk op hun beurt proberen wat minder troep, zoals mondkapjes, rond te laten slingeren dan komen we wat dichter tot elkaar. En dat geldt voor jong en oud.

Annette Docter