vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Met ‘We Learn’ wil Jos directe hulp bieden

Met ‘We Learn’ wil Jos directe hulp bieden

Met ‘We Learn’ wil Jos directe hulp bieden

Berkel en Rodenrijs – Jos van der Burg is een geboren en getogen Berkelaar en een groot deel van zijn tijd brengt hij hier nog door. Maar Jos is ook een man met twee rechterhanden en een man die niet zo in goede doelen gelooft. Tot hij vorig jaar samen met zijn vrouw een schitterende tocht maakte door Nepal. Hij raakte diep onder de indruk van de natuur, maar ook van de positieve en sociale instelling van de bevolking.

Trees Borkus-Henskens

Tijdens hun trektocht ontmoetten ze Nepalezen die midden in het gebied wonen waar in 2015 een aardbeving plaatsvond waarvan de gevolgen nog steeds goed zichtbaar zijn. Veel mensen leven nog steeds in golfplaten hutjes en scholen zijn ook nog steeds niet opgebouwd en/of afgebouwd. De regering besteedt liever eerst het geld aan onder andere overheidsgebouwen in plaats van jongeren en onderwijs.

We Learn

De trektocht werd mede georganiseerd door Santosh Bidari, oprichter van Peace For People, een lokale organisatie in Nepal. “Deze organisatie werkt samen met MasterPeace en daar werkt mijn vrouw voor. En zo komen we bij mijn organisatie; We Learn. Ik ben al dertig jaar in de bouw werkzaam en in Nepal geïnspireerd geraakt om ‘mijn (bouw) steentje’ daar te gaan bijdragen. Daarvoor heb ik een eigen stichting opgericht: We Learn. Ik wil er zelf zicht op blijven houden wat er met het geld gebeurt en alles controleren. We hebben een Peace For People school bezocht waar de constructie in 2017 nog maar deels van is afgemaakt. Daar krijgen inmiddels wel al 70 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar onderwijs. De ouders van deze kinderen hebben geen geld waardoor hun kinderen normaal gesproken niet naar school zouden kunnen, maar op deze Peace for People school hoeven zij niets te betalen, zodat ook deze kinderen kans hebben op een betere toekomst.”
Er is al heel veel gebeurd en de basis van de school is er. De uitdaging ligt alleen nog in de afwerking om tot een volwaardige school te komen en deze ook nog te voorzien van een keukengebouw waar tussen de middag rijst en groenten gekookt kan worden. “De meeste kinderen krijgen geen eten mee naar school. Ook elektra aanleggen en de school isoleren – zowel tegen de kou als het geluid – en de school voorzien van een buitenspeelplaats is mijn wens die ik wil realiseren met We Learn. Communiceren gaat via Skype, want zou ik er nu weer heen vliegen dan kost dat rond de duizend euro en dat geld investeer ik liever in de bouw daar. De mensen willen veel zelf doen, als ze de mogelijkheden er maar voor krijgen. Ze zijn al een end op weg, maar de totale kosten om van de stallen een dichte school te maken, daar een keuken aan te bouwen en een veilige buitenspeelplaats (de school ligt op een berg, dus die veiligheid is belangrijk) bedragen nog rond de 12.000 euro. Ik wil dit geld gaan inzamelen en er voor zorgen dat elke euro aan deze school wordt besteed. Daar waar nodig zal ik zelf ook (gratis) meebouwen. Er is dus geen strijkstok!

Meehelpen

Iedereen die mee wil helpen met een gift kan die overmaken op het rekeningnummer van MasterPeace Foundation rekeningnummer: NL25 TRIO 0390 371335 onder vermelding van: Project We Learn Jos van der Burg. Iedere euro (onder vermelding van Project We Learn Jos van der Burg) zal direct naar dit project gaan en uw gift is vanwege de ANBI status aftrekbaar in uw belastingaangifte. ANBI nummer: 822216905. Donateurs van bedragen boven de € 250,- ontvangen een aandenken aan dit project. Stuur dan ook een email naar: welearnepal@gmail.com Voor We Learn is ook een Facebookpagina gemaakt. Zie: https://www.facebook.com/We-Learn-387746748718666/
Jos besluit met: “Dit eerste project is een try out. In 2021 willen we een groot project gaan opzetten; het bouwen van een school met acht lokalen, toiletten, een handenarbeidlokaal en een speelzaal. Daar nemen we wat langer de tijd voor, want daar is naar schatting 60.000 euro mee gemoeid. Het land en de mensen hebben me gegrepen. Ik heb al veel van de wereld gezien, maar werd gegrepen door Nepal en de bevolking. Ze geloven in karma, delen, zorgen en nemen de tijd voor elkaar. Ze bezitten zelf weinig, maar wat ze zelf hebben gunnen ze ook een ander.” Jos hoopt dat ook mensen in zijn geboortedorp hem willen helpen de kinderen in Nepal een goede basis mee te geven.

 

Jos werd gegrepen door Nepal en zet zich graag in voor de bewoners; om de jeugd een toekomst te geven met goed onderwijs als basis.