zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Nieuws » Menno Duk: ‘Het moet duurzamer’ is geen luchtfietserij!
Menno Duk houdt het bij de fiets en het OV hier bij knooppunt NS Lansingerland-Zoetermeer waar het op een gewone dag wel heel leeg en stil is.

Menno Duk: ‘Het moet duurzamer’ is geen luchtfietserij!

Politici op zomerreces (1)

Menno Duk: ‘Het moet duurzamer’ is geen luchtfietserij!

Lansingerland – Tijdens het zomerreces laten we een aantal politici kort aan het woord, waarbij we terugblikken op de afgelopen maanden, vragen naar hun vakantieplannen en wat het komende jaar belangrijke aandachtspunten zijn.

Freek J. Zijlstra

Menno Duk is voor GroenLinks als duo-raadslid zeer actief in commissie Ruimte. Hij woont in Bleiswijk en stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 als tweede op de lijst van GroenLinks. Hij was in de campagne behoorlijk actief en liet zich op veel plaatsen zien. De fractie rekende zich al rijk met twee zetels in de raad en mogelijk zelfs drie. Door voorkeurstemmen kwam Selgei Gabin echter in de raad. Menno: “We hadden graag met z’n
drieën in de raad gezeten. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat bij een partij zoals GroenLinks de eerste vrouw op de lijst veel voorkeurstemmen krijgt.” Menno is, evenals zijn vrouw, opgeleid als bioloog, maar nu fulltime huisman en is mantelzorger voor zijn langdurig zieke vrouw en heeft de dagelijkse zorg voor hun kinderen van 9 en 11 jaar.

Coronacrisis

Hoe kijk je terug op de afgelopen maanden die gedomineerd werden door de coronacrisis?
“Mijn vrouw is al sinds 2016 ziek en dat verergerde vlak voor de uitbraak van corona. Voor mij kwam het dus eigenlijk wel goed uit dat ik thuis kon blijven en online kon vergaderen en dat er meer tijd was om de stukken rustig te lezen. Mijn vrouw en ik hebben beiden Montessorionderwijs gevolgd – we kennen elkaar al vanaf die tijd – en zulk onderwijs volgen onze kinderen nu ook, helaas buiten Lansingerland. Dat type onderwijs leert kinderen in grote mate zelfstandig taken uit te voeren en dat hebben ze nu ook uitstekend gedaan. Ze bepalen zelf de volgorde van hun weektaken en daarin hebben ze thuis geen strakke begeleiding nodig. Ze moesten natuurlijk hun vorderingen met school uitwisselen, maar het aantal contactmomenten was vrij klein. Mijn zoon zag kans extra dingen voor school te doen en voor mijn dochter was het een verademing om zelf dingen in kleine blokjes te doen.”

Het willen volgen van online vergaderingen is een flinke opgave. Waarom wordt er zo lang gewacht met weer in kleine commissies in de grote raadzaal te vergaderen? “Mijn fractie was al graag weer fysiek bij elkaar gekomen. Interrumperen en snel op elkaar reageren lukt niet door de omweg die je moet maken voordat je het woord krijgt. Het heeft langer geduurd dan voorzien om de raadzaal corona-proof te maken vanwege de aparte vorm die niet ideaal is om te voldoen aan de RIVM richtlijnen…”

Kamperen

Menno blijft met zijn gezin in de vakantie thuis, maar gaat mogelijk een paar dagen samen met de kinderen in de omgeving kamperen. Op de fiets, want hij heeft geen rijbewijs. Hoe straks verder met de politiek? “Winstpunt is dat veel mensen nu doorhebben dat we niet goed bezig waren. Ik geloof er niet in dat mensen nu nooit meer gaan autorijden of het vliegtuig pakken en altijd thuis gaan werken. ‘Het moet duurzamer’ roept GroenLinks al jaren. Dat is nu minder luchtfietserij, hoop ik. Zet dus in op het OV en ga de sneltramverbinding met NS station Lansingerland-Zoetermeer maken. Dat is hoognodig als straks Wilderszijde ontwikkeld wordt. Maar een nieuwe woonkern bouwen in Bleizo-West, zo dichtbij de snelweg en het OV, moet ook snel opgepakt worden evenals de realisatie van de Holland Rail Terminal.”