dinsdag 9 maart 2021 | week 10
Home » Algemeen » Medewerkers Kledingbank Lansingerland trots op Vrijwilligersprijs
Berzie (l) Hans en Lydia zijn blij met de titel Vrijwilligers 2020 van de gemeente Lansingerland. Foto: Arie van Driel.

Medewerkers Kledingbank Lansingerland trots op Vrijwilligersprijs

“Wij hebben er met z’n allen hard voor gewerkt”

Medewerkers Kledingbank Lansingerland trots op Vrijwilligersprijs

Bergschenhoek – Kledingbank Lansingerland is meer dan slechts een modezaak voor de minder gelukkigen uit de drie dorpskernen. De winkel aan de Weg en Bos 110 in Bergschenhoek is ‘een warm kloppend ding waar de mensen altijd terugkomen omdat het er zo prettig is’. Met dank aan de inzet van bestuur en vrijwilligers.

Arie van Driel

Voorzitter Hans Hameeteman: “Ik ken het juryrapport niet. Maar ik veronderstel dat dit, een warm kloppend ding, voor de gemeente één van de argumenten was om ons deze prijs te gunnen. Met zijn allen hebben we daar hard voor gewerkt. De doelstellingen voor 2020 hebben we gehaald. De Kledingbank gaat schuldenvrij het nieuwe jaar in. Hoe kicken is dat? Dus mogen we er terecht trots op zijn de Vrijwilligersprijs 2020 te hebben gewonnen.”
En dat zijn ze ook, de vrijwilligers. Al hadden ze de zege in hun categorie met behoorlijk wat concurrentie, natuurlijk niet zien aankomen. Berzie, sinds de zomer vrijwilligerscoördinator, en Lydia, vrijwilliger vanaf het begin, hadden er als vanzelfsprekend wel op gehoopt. Maar ze hadden het zeker niet verwacht. Voor hen en de andere helpende handen betekent de prijs in combinatie met de vele superleuke reacties een extra stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. Lydia: “Want wij merken dat de behoefte aan een Kledingbank in Lansingerland steeds groter wordt”.

Schuldhulp

Hans: “Ik heb begrepen dat er in Lansingerland ongeveer 1100 gezinnen schuldhulp krijgen. Er zijn vrijwel geen werklozen in deze rijke gemeente, desondanks zitten er wel 600 gezinnen in de bijstand. Ander voorbeeld. Vorig jaar hadden we hier een behoorlijk grote schoolklas op bezoek. Op mijn vraag wie er wel eens tweedehands kleding van een ander draagt, stak de helft een hand op. En ook al was dat kleding van neefjes en nichtjes, het zet je wel aan het denken.”
Lydia: “Het reikt verder dan alleen kleding verkopen. De Kledingbank is vooral een sociaal gebeuren. De mensen die hier komen zijn blij wanneer ze ons weer zien. Omdat wij met hen het gesprek aangaan, naar hen luisteren. Iedereen die hier komt heeft een verhaal en de behoefte om dat met iemand te delen. Wij horen ze aan en proberen tegelijkertijd ons positieve gevoel op hen overbrengen.”
Berzie: “De behoefte om met anderen te praten, is groot. Soms leidde dat tot chaos in de winkel, dan was het net even te druk en hadden we daardoor geen tijd. Om dat te veranderen en tijd vrij te maken voor juist die mensen, hebben we de openingstijden uitgebreid. Op maandag en woensdag is het voor onze klanten op afspraak winkelen in verband met de strikte coronamaatregelen. Op dinsdag en donderdag kunnen donateurs hun kleding inleveren.”

Emotie

Tijdens de bekendmaking van de winnaars in een televisieuitzending van TV Lansingerland kreeg Hans het even zichtbaar te kwaad. “Een vrouw doneerde de kleding van haar overleden zoon. 52 Jaar was hij. Boven op de doos met kleding lag een doos chocolade. Merci. Dat greep mij ontzettend aan. Later bleek zij ook nog eens honderd euro te hebben gedoneerd. De emotie die in de uitzending bij mij loskwam, is de emotie van de lokale Kledingbank. Zo voelde het toen aan. En zo voelt het nog steeds.”
Voor details over de openingstijden: www.kledingbank-lansingerland.nl .