dinsdag 20 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » Matthijs van Delft in Nationale Finale Prinses Christina Concours

Matthijs van Delft in Nationale Finale Prinses Christina Concours

Matthijs van Delft in Nationale Finale Prinses Christina Concours

Berkel en Rodenrijs – Matthijs van Delft is een van de finalisten van de Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours dat woensdag 23 tot en met vrijdag 25 september online wordt uitgezonden. De 15-jarige Berkelaar bereikte met zijn gitaarspel na een voorronde eerder dit jaar de landelijke finale.

Trees Borkus-Henskens

De finale is de spannende ontknoping van een wedstrijd waarbij ruim 400 jonge muzikanten van 11 t/m 21 jaar uit het hele land van zich lieten horen. Het Prinses Christina Concours organiseert al ruim 50 jaar concoursen en stimuleert kinderen en jongeren om zich muzikaal te ontwikkelen. Het is voor het eerst dat de Nationale Finale van het klassieke concours wordt opgenomen en online te zien is. Door de situatie rondom corona bedacht de organisatie een creatieve manier om het concoursseizoen toch te kunnen afsluiten.

Nieuw concept

Directeur Alexander Buskermolen zegt hierover: “Noodgedwongen hebben we een nieuw concept gelanceerd waarbij we zowel voor de finalisten als het publiek een waardevolle ervaring bieden. In korte tijd trainden we deze jonge topmuzikanten om voor tal van (bewegende) camera’s te spelen én zorgden we ervoor dat – door professionele uitzendingen via internet te maken – een veel groter publiek kan genieten van hun muziek.” De 23 finalisten mochten op 6 september optreden voor een klein publiek dat bestond uit juryleden, genodigden en de gezinsleden van de finalisten. Hun optredens werden opgenomen door ConcertLab in het mooie Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht. Ze hebben naast hun finale-optreden dus ook een nieuwe, mooie en nuttige ervaring opgedaan: een professionele video-opname.
De Nationale Finale wordt in drie delen uitgezonden; woensdag 23 september t/m vrijdag 25 september iedere avond om 20.00 uur. Na elke uitzending – om 22.00 uur – kan iedereen online stemmen voor de publieksprijs van die dag. Het optreden van Matthijs is op vrijdag 25 september om 20.00 uur gratis online bij te wonen via www.christinaconcours.nl, Youtube en Facebook. De link naar het Youtube filmpje waarin Matthijs zich voorstelt is: https://youtu.be/iGclQTtjVp8
Een professionele jury bepaalt wie er van alle 23 finalisten uiteindelijk in de prijzen vallen. Op zaterdag 26 september maakt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet om 20.00 uur de uitslag online bekend.

Halve finale

Vorig jaar bereikte Matthijs met zijn prachtige gitaarmuziek de halve finale van het Prinses Christina Concours. Dit jaar laat hij van zich horen met de gitaarmuziek La Catedral van Agustin Barrios Mangoré. “Hét stuk dat iedere gitarist wil spelen. Het grootste werk van deze componist en erg mooi,” vertelt de jeugdige Berkelaar enthousiast. “Het bestaat uit drie verschillende delen. Eerst waren er deel twee en drie en zeventien jaar later volgde – in 1938 – deel één dat eraan werd toegevoegd.” Matthijs blijkt de enige gitarist tussen de finalisten. “Je werkt naar zo’n moment toe en eigenlijk ging het best goed; ik was tevreden.” Eerder was hij al op tv te zien; in 2019 bij Super Kids waar hij de tweede prijs won; in juli 2020 werd deze uitzending herhaald. Eerder dit jaar in de maand april was hij samen met zusje Adinda en al even muzikaal te gast bij Podium Witteman, waarvan de opnamen thuis in de achtertuin van de familie Van Delft werden gemaakt.

PCC Academy

De finalisten van het Prinses Christina Concours krijgen in elk geval allemaal een workshop aangeboden die hen zeker in hun toekomst van pas kan komen. “Om te overleven in de huidige maatschappij,” weet Matthijs. “Om jezelf te promoten, meer te leren over podiumpresentatie en verder alles wat je tegen kun komen ‘buiten de muziek’. Maar daarnaast zitten we ook in het netwerk van laureaten die regelmatig worden uitgenodigd deel te nemen aan een concert. Dat is al een aantal keer gebeurd. Erg leuk, want naast het feit dat je podiumervaring opdoet ontmoet je ook andere muzikale collega’s.”
Matthijs gaat inmiddels naar klas 5 op het Erasmiaans Gymnasium. Hij wil vervolgens geschiedenis gaan studeren in Leiden of Rotterdam, maar tegelijkertijd een HBO studie muziek gaan volgen waarvoor hij auditie wil doen bij het Conservatorium van zowel Amsterdam als Den Haag. Momenteel zit hij in de vooropleiding te Den Haag in de Jong Talent afdeling. Matthijs hoopt dat zoveel mogelijk mensen op vrijdagavond 25 september op hem gaan stemmen. Dat zou een bekroning zijn op zijn werk en zijn brede muzikale inzet.