dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Maree bouwmarkt gaat de deuren sluiten

Maree bouwmarkt gaat de deuren sluiten

‘Het is mooi geweest’

Maree bouwmarkt gaat de deuren sluiten

Berkel en Rodenrijs – Voor veel klanten zal het toch even slikken en wennen worden; dat ze met ingang van 1 juli voor een gesloten deur zullen staan als ze iets nodig hebben voor in of rond het huis en daarvoor al jaren naar Maree aan de Noordeindseweg 152 gingen. Na als bedrijf tachtig jaar voor alle klanten klaar gestaan te hebben heeft Kees Maree besloten dat het genoeg is.

Trees Borkus-Henskens

Tachtig jaar geleden opende Siem Maree een doe-het-zelfzaak met daarin ook veel land- en tuinbouwartikelen. In de loop van de jaren groeide de zaak uit tot een winkel die alles onderdak leek te hebben. ‘Nee’ kent Maree niet; de service en klantgerichtheid bij Maree zijn groot. Dat was niet alleen zo bij Siem, maar ook bij zoon Kees die in de voetsporen van zijn vader volgde en de zaak van hem overnam. “Veertig jaar Siem en vervolgens veertig jaar Kees; op de dag af en daarom een goed moment om te stoppen, want er heeft zich geen opvolger meer gemeld. Onze zoon en dochter hebben een andere weg gekozen.”

Dorpswinkel

Siem Maree kreeg in de beginperiode in zijn winkel assistentie van de destijds 16-jarige Gerrit Hijdra. Die zou tot november 1969 zijn rechterhand blijven, maar besloot toen naar Benthuizen te verhuizen en daar een eigen winkel te openen. Herman Veenman volgde hem op en bleef een kleine tien jaar; ook hij was pas 17 jaar toen hij bij Maree begon.
Zoon Kees was als jong ventje al veel in de winkel te vinden, evenals de overige zeven kinderen die allemaal actief waren met helpen in de winkel van hun vader. In 1980 kwam Kees officieel in de zaak waar hij samen met zijn vader in werkte. Siem vond het in 1988 genoeg en stopte, zodat zijn zoon kon verdergaan. Hij woonde boven de winkel en overleed in 1994. Broer Ton (die in 2011 voor een andere baan koos) deed vele jaren de winkel samen met Kees en tal van andere medewerkers assisteerden in de winkel.
“We waren een echte dorpswinkel en verkochten van alles: van huishoudelijke spullen tot ijzerwaren en gereedschappen, maar ook wastobbes en speelgoed,” weet Kees zich uit het verleden nog goed te herinneren. “Als er vraag naar was dan hadden wij het. Van lieverlee zijn we ons als service bouwmarkt met name gaan richten op doe-het zelfartikelen, veel voor in de tuin, sanitair, verf, sleutelmakerij, we hebben een GLS pakketshop en natuurlijk wordt bij alles het juiste advies verstrekt.” Maree zou een boek kunnen schrijven over alle vragen die hij in de loop der jaren kreeg en hoeveel mensen hij blij kon maken omdat hij iets kon leveren waar ze soms al lang naar zochten of niet konden vermoeden dat Maree het in huis heeft.

Oorspronkelijke plek

Toen enkele jaren geleden het stuk Noordeindseweg tussen de Wilgenlaan en de Planetenweg (het stuk waar Maree zijn winkel heeft) afgesloten zou gaan worden voor het doorgaand verkeer ging Kees op zoek naar mogelijkheden om zijn zaak op een ander plek voort te zetten. Oudeland kwam in zicht, maar na veel overleg, plannen maken en besprekingen voeren ging dit uiteindelijk niet door. En dus bleef de winkel op de oorspronkelijk plek gevestigd. Kees had het al die jaren prima naar zijn zin in ‘zijn’ Berkel. Naast zijn winkel en gezin was en is hij tevens actief in het sociale leven. Hij was een van de oprichters van het shantykoor, was veel te vinden in de jongerensoos en ook had hij een eigen programma via de lokale radio.

Naast zijn winkel en gezin was en is Kees tevens actief in het sociale leven. Hij was een van de oprichters van het shantykoor (derde van links staand) hij was veel te vinden in de jongerensoos en ook had hij een eigen programma via de lokale radio.

Einde in zicht

Door de jaren heen waren er heel wat medewerkers die zich inzetten en hun steentje bijdroegen. “Ik schat wel rond de honderd. Met elkaar werkten we voor en genoten we van de vele klanten met wie we een fijne relatie hadden en die regelmatig mooie gesprekken opleverden, kijkt Kees op veertig jaar terug.
Vanaf 22 mei – de dag na Hemelvaart – gaat de uitverkoop bij Maree van start, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur en op afspraak via tel. 010 – 5112234 of mareeberkel@gmail.com . Daarna gaat de deur op dinsdag 30 juni definitief dicht.
“Ik wilde graag – net als mijn vader – de veertig jaar volmaken en een mooie tijd afsluiten.” En dan? “Nog geen idee, maar ik ga zeker iets oppikken. Ik weet nog niet wat, maar ga me daar op oriënteren.”