maandag 28 september 2020 | week 40
Home » Algemeen » Maaltijdservice voor heel Lansingerland
Mevrouw Van der Jagt met coördinator Marjolijne Vrijheid. Foto: Marianne Karsemeijer.

Maaltijdservice voor heel Lansingerland

Maaltijdservice voor heel Lansingerland

Lansingerland – In 2015 begon Welzijn Lansingerland in samenwerking met De Jong Diepvries met het rondbrengen van warme maaltijden in Lansingerland. Daarnaast had Huize Petrus de soortgelijke maaltijdservice Tafeltje Dekje voor Berkel en Rodenrijs. In juni 2018 is Petrus hiermee gestopt en zijn alle mensen die de maaltijden afnamen, alsook de vrijwilligers, overgegaan naar de maaltijdservice van Welzijn.

Door Marianne Karsemeijer

De service is goed bekend in Berkel en Rodenrijs, maar veel minder in Bergschenhoek en Bleiswijk.
De maaltijdservice is bedoeld voor mensen in Lansingerland die tijdelijk of langdurig niet in staat zijn om de warme maaltijd klaar te maken. Er is geen indicatie nodig om van deze service gebruik te kunnen maken.
Marjolijne Vrijheid is de coördinator van de maaltijdservice. “We willen de service graag wat breder onder de aandacht brengen”, zegt ze. “Momenteel wordt er in Bergschenhoek en Bleiswijk niet veel gebruikt gemaakt van de service, terwijl we ook daar bezorgen”.
Aanmelden kan via de WMO of de huisarts, maar mensen kunnen zich ook zelf opgeven via Welzijn Lansingerland, tel. 010 – 522 55 45 of kijk op www.welzijnlansingerland.nl.
Vrijwilligers van Welzijn bezorgen de maaltijden tussen 11.30 en 12.30 uur. Dit kan vijf keer in de week. De maaltijden komen van ‘Vers aan Tafel’ en worden diepgevroren bij De Jong afgeleverd. De Jong zorgt ervoor dat de maaltijden warm verpakt worden in isolatiedozen, zodat de vrijwilligers ze kunnen rondbrengen. Een maaltijd kost € 6,50. Elke vrijdag krijgen de cliënten een lijst met de maaltijden voor de volgende week. Ze kunnen hier zelf een keuze uit maken. De lijsten worden dan op maandag weer opgehaald door de vrijwilligers. Het eten is zeer gevarieerd en desgewenst kunnen er ook zoutarme maaltijden geleverd worden. Elke doordeweekse dag worden er 45 tot 50 maaltijden bezorgd in heel Lansingerland. Er wordt niet bezorgd in het weekend en op feestdagen. De bezorgvrijwilligers hebben ook een sociale taak. Bij sommige mensen wordt de maaltijd bij de deur afgegeven of op de tafel neergezet. Maar het komt ook voor dat er geholpen wordt met het vlees snijden. Zo is er contact tussen de vrijwilligers en de cliënten en tegelijkertijd kunnen ze een oogje in het zeil houden.

Smakelijke maaltijden

Mevrouw Van der Jagt (89) maakt ook gebruik van de maaltijdservice en is zeer tevreden. Zij krijgt drie keer per week een maaltijd. “Mijn dochter vond dat ik niet goed voor mezelf zorgde en heeft het geregeld. Ik vond het eerst niet zo leuk, maar nu is het wel fijn. De maaltijden zijn heel smakelijk. Ik krijg om de dag een maaltijd en kan er vaak wel twee keer van eten.”