zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Nieuws » Lucht straalde massaal tijdens Nieuwjaarsnacht

Lucht straalde massaal tijdens Nieuwjaarsnacht

Lucht straalde massaal tijdens Nieuwjaarsnacht

Lansingerland – Afscheid van 2017 en een welkom voor 2018 ging ook in Lansingerland gepaard met oliebollen, appelflappen en heel veel vuurwerk. Niet allemaal precies midden in de nacht, maar ditmaal ook opvallend veel knallers en flitsers die niet konden wachten en er in de uren ervoor al pret mee hadden.

Trees Borkus-Henskens

Een rondje langs de vuurwerkverkopers leverde tevreden gezichten op. Nadat er een rustige donderdag passeerde en een iets drukkere vrijdag kwam de loop er pas zaterdag goed in. Er vormden zich al snel rijen met kijkende en wachtende bezoekers die graag iets moois uitzochten of hun bestelde artikelen op kwamen halen.

In Bleiswijk vormt Haitsma al vele jaren het adres voor vuurwerk. Dit jaar had de leverancier ervan de hele winkel in stijl aangekleed. Populair bleken (bij alle verkopers) de compoundboxen en in Bleiswijk tevens de Thundershock die veel over de toonbank ging. “Misschien, omdat die volgend jaar waarschijnlijk verboden gaat worden en de klant er toch nog een keer van wil genieten,” was de veronderstelling bij Haitsma.
Ook in Rodenrijs bij Rotterdam Vuurwerk was de zaterdag de drukste dag, maar dit jaar was opvallend dat er 33% meer in de voorverkoop werd besteld. “Met weer veel vraag naar mooi sierwerk en naar de nieuwe compoundboxen. Verschillende dozen naast elkaar die je maar één keer hoeft aan te steken; een stuk veiliger in gebruik.”
Voor Karwei op de grens van Berkel en Bergschenhoek was het de eerste keer dat er vuurwerk werd verkocht, dus daar was het extra spannend. “Hoe het zou verlopen, of we het druk zouden krijgen, het goede assortiment konden leveren en de klanten het naar hun zin zouden hebben. Zaterdag bleek de topdrukte met de losse verkoop en in de dagen daarvoor met het ophalen van de bestellingen. We hebben ervan genoten, maar gaan met elkaar nog wel evalueren. De klanten waren tevreden en de oliebollen die erbij werden geleverd vielen in de smaak!”
Wie op de parkeerplaats bij De Driesprong op de grens van Berkel en Zoetermeer arriveerde zag daar een druk heen en weer geloop van mensen met formulieren, grote zakken vol vuurwerk en verwachtingsvolle gezichten. Nadat binnen een wensenlijst werd gemaakt konden de klanten naar een achter op het terrein staande loods om daar hun lijst in te leveren. De artikelen werden vervolgens in een krat verzameld en overhandigd.

Zondagsrust

Aan het einde van de zaterdag sloten de vuurwerkverkopers tevreden hun deuren, maar niet iedereen had toen al het vuurwerk wat hij of zij wilde al in huis. Met als gevolg dat er toch ook op zondag nog klanten voor de deur stonden. Helaas; de deuren bleven op slot, want de drie verkoopdagen waren geweest en daar was duidelijk – zowel in de kranten als op de bestelformulieren, maar ook landelijk – over gecommuniceerd.