donderdag 22 oktober 2020 | week 43
Home » Advertorial » Logopediepraktijk al ruim 30 jaar dichtbij
Mark Pertijs werkt al ruim 30 jaar als logopedist in Lansingerland.

Logopediepraktijk al ruim 30 jaar dichtbij

Logopediepraktijk al ruim 30 jaar dichtbij

In Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs bevindt zich Logopediepraktijk Berkel en Rodenrijs. De praktijk die al ruim 30 jaar zorg biedt aan mensen met klachten op het gebied van logopedie: mondelinge taal, spraak, stem, stotteren, afwijkend mondgedrag, lezen en spellen.

Mark Pertijs ging in 1989 met de praktijk van start in de huisartsenpraktijk van dokter Verbeek. Na een jaar verhuisde hij – in afwachting van ruimte in het toenmalig gezondheidscentrum aan de ds. Van Koetsveldstraat – naar een noodgebouw op de parkeerplaats achter het gezondheidscentrum. In 1996 werd de overstap gemaakt naar een praktijkruimte in Hergerborch en vanaf 2008 werken Mark en zijn collega’s met veel plezier en ruimte in het Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs.

Ontwikkelingen

In de loop der jaren veranderden niet alleen de locaties, maar ook de manier van werken. Terugkijkend weet Mark: “Toen we begonnen werden zowel verslagen als facturen met de hand geschreven of getypt met een carbonnetje er tussen. Nu gaat alles digitaal en worden verslagen via Zorgmail op een beveiligde manier verstuurd. Toch leverde aan het begin van het digitale tijdperk – rond 2004 – de overstap naar digitaal werken nog een pittige discussie op in onze praktijk. Nu zien we dat het volledig geaccepteerd is en internet voor iedereen bereikbaar is. Ouders kunnen aan de hand van een vragenlijst zelf opzoeken wat ze moeten doen als ze zich zorgen maken over de taal van hun kind. Aan de hand van de sneltest – te vinden via www.kindentaal.nl/snel-test – wordt advies gegeven welke stappen de ouders zelf al kunnen zetten. Hetzelfde geldt voor ouders die zich zorgen maken over het stotteren van hun kind (tussen 2 en 6 jaar). Hiervoor is de site www.stotteren.nl/ouders/screeningslijst-voor-stotteren-sls.html beschikbaar.

Veranderingen

In de loop der jaren veranderde Berkel en Rodenrijs van een agrarisch dorp naar een dorp met een multiculturele inwonerspopulatie. “In onze praktijk merken we dit onder andere aan de hoeveelheid aanmeldingen van kinderen die twee- of meertalig worden opgevoed. Deze kinderen hebben veelal geen logopedische stoornis, maar moeten eerst meer taalaanbod krijgen vanuit hun dagelijkse omgeving en door het spelen met Nederlands sprekende kinderen. Ouders kunnen het Nederlands taalgebruik bevorderen door de verschillende talen niet te mixen.”

Wachttijd

Omdat er momenteel te weinig logopedisten zijn moeten mensen momenteel soms langer wachten tot ze een afspraak kunnen maken met de logopedist. “Soms kunnen ouders ook zelf actie ondernemen voor ze bij de logopedist komen. Bij twijfel aan het gehoor kan de huis- of jeugdarts worden geraadpleegd. Zo goed mogelijk horen vormt de basis om de spraak en taal te leren en te zorgen dat logopedie zin heeft. Als het gaat om slissen kunnen de ouders (voor de eerste behandeling) aan de slag met het afleren van het zuigen op een speen of de vingers.”
De praktijk is gelukkig weer open. Met inachtneming van de RIVM regels om coronabesmetting te voorkomen kunnen mensen weer in de praktijk worden behandeld. Indien nodig kan de behandeling ook met videobellen worden uitgevoerd; iets wat in 1989 nog ondenkbaar was.