dinsdag 2 juni 2020 | week 23
Home » Nieuws » Lerarenstaking gaat ook Lansingerland niet voorbij
Het team van De Wilgenhoek sloot zich aan bij de demonstratie in Rotterdam. Tekst: Trees Borkus-Henskens.

Lerarenstaking gaat ook Lansingerland niet voorbij

Lerarenstaking gaat ook Lansingerland niet voorbij

Lansingerland – Veel scholen bleven vorige week woensdag gesloten, omdat duizenden leerkrachten zich aansloten bij de staking die eerst niet door leek te gaan, maar toch nodig bleek, omdat het aanbod van de minister geen toekomst leek te gaan bieden. Dit betekende dat veel kinderen vrij waren en schoolteams zich opmaakten voor de protestmars.

Het team van De Wilgenhoek aan de Pastoor Velthuysestraat liep mee tijdens de protestmars van het onderwijs in Rotterdam. Als voorbereiding op de mars werden posters en protestborden gemaakt. “Om de ouders bewust te maken dat het huidige onderwijsbeleid van de regering dik onvoldoende is, hebben wij hen gevraagd een brief te schrijven aan de minister,” vertelt directeur van De Wilgenhoek Bert van der Tol. “De volgende dag kwamen stapels brieven binnen bij de leerkrachten. Samen met de kinderen hebben wij deze onder luid geroep in de brievenbus gedaan.”

Op pad

Op 6 november was het zo ver. “Met een delegatie van het team zijn wij naar Rotterdam getogen. Vanaf het Wilhelminaplein liep een grote menigte met gele hesjes, flyers, borden en spandoeken over de Erasmusbrug dwars door de stad naar het Excelsior stadion. Mede door twee fantastische drumbands zat de sfeer er goed in. Eenmaal op het voetbalveld aangekomen werden we onder andere toegesproken door de organisatoren van WIJonderwEIS, Jesse Klaver en Lodewijk Asscher.”

Jaren op de ‘0-lijn’

Van der Tol: “Vaak horen wij ‘waarom is de toegezegde 460 miljoen niet genoeg?’ Laten we beginnen bij het salaris van leerkrachten en directeuren in het basisonderwijs. Jaren hebben wij op de ‘0-lijn’ gestaan, waardoor het gat tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs steeds groter is geworden. Als wij willen dat meer jongeren kiezen voor dit prachtige beroep of mensen over willen stappen naar het onderwijs, dan speelt dit een grote rol. Een fulltime leerkracht moet 1659 uur per jaar werken. Dit is te vergelijken met een fulltimer uit het bedrijfsleven. Deze uren moeten in veertig weken gemaakt worden plus minimaal zeven dagen in vakanties. Die veertig uur per week wordt door de enorme werkdruk vaak vijftig uur, want leerkrachten doen niet om vier de deur dicht en nemen vaak nog werk mee naar huis. Tijdens iedere vakantie zie ik leerkrachten dagen op school zitten om de periode goed af te sluiten, om lessen voor te bereiden, achterstallige administratie te verwerken, rapporten te maken en alles netjes klaar te zetten voor het nieuwe jaar. Dus met het maken van de uren zit het meer dan goed!”

Groepsgrootte

De groepsgrootte is ook een heet hangijzer in het onderwijs. “Wij doen ons uiterste best om aan de leerlingen zoveel mogelijk aandacht te besteden, ieder op z’n niveau. Maar de groepen zijn vaak te groot en de problematiek van de leerlingen te complex, waardoor de werkdruk en stress erg hoog kunnen oplopen. Passend onderwijs biedt voor veel kinderen een plek binnen het regulier basisonderwijs en dat is goed. Er zijn jammer genoeg ook leerlingen die beter verdienen en meer aandacht dan een paar uur extra begeleiding nodig hebben. Kleinere groepen zou een oplossing kunnen zijn en meer handen in iedere groep door het inzetten van onderwijsassistenten.”
Het lerarentekort is een enorm probleem geworden. “Wij mogen ons als Wilgenhoek gelukkig prijzen; we konden dit jaar voldoende leerkrachten aannemen om alle groepen de bemannen. Maar niet iedere school heeft dit geluk. Er zijn groepen waar onbevoegde leerkrachten voor staan, groepen die samengevoegd moeten worden, waardoor onwerkbare situaties ontstaan. Zelfs kunnen scholen soms vier dagen draaien of gesloten worden. Natuurlijk worden er zij-instromers ingezet, herintreders, onderwijsassistenten en leerkrachten via uitzendbureaus. Deze laatste groep doet helaas een erg grote aanslag op het budget van de school. Maar al deze collega’s moeten goed ingewerkt en begeleid worden door?? Juist: de andere leerkrachten die al tot over hun oren in het werk zitten, dus meer werkdruk. De opleiding voor leerkrachten zou ook eens onder het licht gehouden kunnen worden, zodat deze aantrekkelijker wordt voor nieuwe studenten die dan niet hoeven af te haken.”
De Wilgenhoek heeft drie ouders met een onderwijsbevoegdheid om de eerste nood op te vangen. Veel scholen moeten de kinderen te vaak verdelen of naar huis sturen.
Waarom is die eenmalige 460 miljoen niet genoeg voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs? “We hebben structureel veel meer geld nodig voor het onderwijs van de toekomst en een duidelijke visie en beleid. Waarom moeten we nog twee jaar wachten voordat er überhaupt iets gebeurt? Dan is het echt te laat!”

Geef een reactie