dinsdag 24 november 2020 | week 48
Home » Politiek » Leon Erwich: Ik heb korte lijntjes met de samenleving

Leon Erwich: Ik heb korte lijntjes met de samenleving

Politici op zomerreces (7)

Lansingerland – Tijdens het zomerreces laten we een aantal politici kort aan het woord, waarbij we terugblikken op de afgelopen maanden, vragen naar hun vakantieplannen en wat het komende jaar belangrijke aandachtspunten zijn.

Freek J. Zijlstra

Leon Erwich zit sinds 2014 voor Leefbaar 3B in de gemeenteraad. Hij is vooral actief in commissie Samenleving. “Dat is de plek waar dingen gebeuren die in het persoonlijke leven van onze inwoners heel belangrijk zijn. Mensen bellen me gewoon, omdat ze weten dat ik me voor ze ga inzetten.”

Leon (70) is een geboren Rotterdammer, maar woonde lange tijd in Noord-Holland en Duitsland. Zijn eerste vrouw overleed op jonge leeftijd. Ze hadden toen een tienerzoon en twee grotere dochters. In 1994 kwam hij met zijn huidige vrouw Vivien en hun twee dochters Xana en Loulou naar Bleiswijk. Hij leerde Vivien bij vrienden in Malawi kennen. Zij komt oorspronkelijk uit Engeland met Italiaans / Portugese roots. Leon werkte bij een uitgeverij en had zelf een ICT-bedrijfje.

Hij is blij dat het gebouw Pecto’s aan de rand van Bleiswijk behouden blijft en nu ingrijpend verbouwd wordt zodat de jongere jeugd daar binnenkort weer terecht kan. “Mijn haren – die ik niet heb – stonden bij wijze van spreken recht overeind toen ik hoorde dat er toch weer niet goed gecommuniceerd was met de gemeente over het niet schenken van drank voor jongeren boven de 18 jaar. Maar, oké, die kunnen ook naar andere gelegenheden.“

Terugkijkend op de discussie over het cultuurhuis in Berkel Centrum West valt de omslag bij de Leefbaar-fractie toch wel op. “Er was inderdaad discussie in de partij. Als daar voor miljoenen een gebouw, waarvoor genoeg ruimte is, wordt neergezet, kies ik uiteindelijk voor extra investeringen. Dat krijg je genoeg vierkante meters en voldoende stoelen zodat het aangeboden programma echt helemaal top wordt.”

Snel bouwen

Als Bleiswijker ziet ook Leon dat de woningbouw daar sterk achterblijft. Er zijn plannen ingediend, waarom wordt er dan niet gebouwd? “De ochtendfiles en het gebrek aan een goede ontsluitingsweg met doorstroming op de N209 houdt de bouw aan de Lijsterlaan tegen. Maar begin dan alvast met bouwen van seniorenwoningen! Schoollocatie De Poort is trouwens te zijner tijd een uitstekende plek voor een ‘knarrenhof’.”

Maar waar moeten de jongeren nu naartoe? “Ik ben voorstander van het verstrekken van een starterslening voor Lansingerlanders. Daarmee geef je select huizen uit aan de eigen inwoners. Je zou wel de grens naar € 240.000 moeten optrekken. Bovendien gaan wij ons hard maken voor Tiny Houses en/of flexwoningen. Dat zou volgens ons prima naast het gemeentehuis kunnen als het noodgebouw van de school daar weg is. De infrastructuur van nutsvoorzieningen is immers aanwezig.”

Hoogbouw met veel appartementen op Bleizo ziet Leon wel zitten als het een campusachtige woonomgeving wordt die aansluit bij de universiteiten van Delft en Wageningen. “Het nieuwe ‘sillicon valley’ van Lansingerland,” beaamt Leon.

Coronacrisis

Leon vindt het cancelen van de viering van 75 jaar vrijheid op 5 mei jl. wel heel erg jammer. “Er gingen meer feesten, zoals mijn verjaardag, niet door, maar dit was iets speciaals. Je hebt eindelijk alles met drie oranjecomités zo leuk voor elkaar en een prachtig gratis feest georganiseerd – van iedereen, voor iedereen – en dan moet je het afblazen. Dat was mijn persoonlijke coronastress.”

In de zomervakantie reisde hij per camper door België, Luxemburg en Frankrijk en kwam via Zeeland terug naar huis. Hij bezocht de graven van jonge mannen die sneuvelden bij Verdun en vindt (daarom) dat jonge relschoppers een harde aanpak verdienen. “Veiligheid op straat is belangrijk om het dorpse gevoel te behouden, de buitenruimte moet schoon zijn en mijn droom is nog steeds de verwezenlijking van een cultuureiland.”