zaterdag 16 januari 2021 | week 02
Home » Algemeen » Lansingerland voor elkaar: SchuldHulpMaatje
Het kan je allemaal overkomen schulden en geldzorgen. Zoek hulp!

Lansingerland voor elkaar: SchuldHulpMaatje

Lansingerland voor elkaar: SchuldHulpMaatje

Lansingerland – SchuldHulpMaatje Lansingerland is één van de initiatieven vanuit het Diaconaal Platform Lansingerland (DPL). Dit platform is het overlegorgaan van de diaconieën van dertien kerkgenootschappen binnen Lansingerland. Het Diaconaal Platform Lansingerland bundelt en stimuleert initiatieven vanuit de kerken voor hulpverlening aan alle inwoners van Lansingerland. Zo is vanuit het Diaconaal Platform onder andere SchuldHulpMaatje ontstaan. Het Diaconaal Platform maakt deel uit van Lansingerland voor elkaar. SchuldHulpMaatje helpt om geldzorgen aan te pakken, ook in coronatijd.

Hoe verloopt nu zo’n hulpverleningstraject tijdens de coronacrisis? Als voorbeeld het verhaal van Marco, een jongeman van 24 jaar en taxichauffeur. Hij heeft een contract voor 20 uur per week, maar draait per week eigenlijk altijd 30-40 uren. Marco wil graag werken, want hij kan het geld goed gebruiken. Vorig jaar is zijn vriendin, die hij al kende toen hij nog een puber was, overleden. Samen hebben ze een lieve dochter Yara van 5 jaar. Na het overlijden van zijn vriendin, zorgt Marco, samen met zijn ouders, voor zijn dochter. Financieel redden ze het nét, maar het is geen vetpot. En dan is daar ineens de coronacrisis. De werkzaamheden voor het taxibedrijf nemen ineens enorm af en zijn werkgever vertelt Marco dat hij met ingang van de volgende week alleen nog zijn officiële contracturen uitbetaald zal krijgen. Dat is een flinke financiële tegenvaller voor Marco en hij voorziet direct grote geldzorgen.

Hulp uit onverwachte hoek

Zijn werkgever weet van de situatie van Marco en adviseert hem om contact op te nemen met de coördinatoren van SchuldHulpMaatje Lansingerland. Na overleg besluiten ze samen dat de werkgever het eerste contact met hen zal leggen. Hij heeft dit in het verleden al vaker gedaan voor een werknemer met (dreigende) financiële problemen. De werkgever neemt via de e-mail contact op met de coördinatoren van SchuldHulpMaatje Lansingerland. Na de aanmelding belt de coördinator eerst de werkgever van Marco om nog wat meer informatie te krijgen. Vervolgens belt zij Marco om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Vanwege corona spreekt zij niet bij Marco thuis af voor dit gesprek, maar gaat dit via videobellen. Marco vertelt zijn verhaal en geeft aan wat voor problemen hij binnenkort verwacht, door zijn gewijzigde financiële situatie. “Zonder het inschakelen van hulp door tussenkomst van mijn werkgever, was het mij nooit gelukt om mijn geldzorgen aan te pakken!”, vertelt Marco.
De coördinator gaat binnen het team van 40 vrijwilligers (die maatjes worden genoemd) op zoek naar een geschikt iemand om Marco te begeleiden. De coördinator zoekt een passende vrijwilliger en stelt hem of haar voor aan de hulpvrager. Als er een klik is, het gaat immers om vertrouwelijke gegevens, start het maatje de begeleiding. Alle vrijwilligers hebben eerst een grondige training voor deze vorm van hulpverlening gevolg en worden jaarlijks bijgeschoold.

Heeft u zelf geldzorgen of kent u iemand met geldzorgen, neemt u dan (geheel vrijblijvend) contact op met één van de coördinatoren van SchuldHulpMaatje, via www.benjijschuldenvrij.nl. Samen lukt ‘t! Of neem contact op met één van de coördinatoren: Jeanette Philipse, tel.nr. 06 – 22753306 of Jan den Uil, tel. 06 – 55331641.

De naam van Marco is vanwege privacy gefingeerd.