maandag 13 juli 2020 | week 29
Home » Nieuws » Lansingerland voedt en kleurt de wereld
 Wethouder Albert Abee (r) en Samir Amghar.

Lansingerland voedt en kleurt de wereld

Oostlanddag 2019: interview met wethouder Albert Abee

Lansingerland voedt en kleurt de wereld

Op woensdag woensdag 9 oktober vindt van 15.00 tot 22.00 uur de jaarlijkse Oostlanddag. Het thema van dit jaar is ‘future fit’. Wij gingen op bezoek bij wethouder Albert Abee en vroegen wat Lansingerland betekent voor het klaar zijn voor de toekomst.

Door Peter Tetteroo

Wethouder Albert Abee en ambtenaar Samir Amghar die vele projecten begeleidt, vertellen over de aanwezigheid van de bijzondere bedrijven en plannen binnen de gemeentegrenzen van Lansingerland. De wethouder benadrukt dat onze gemeente zich positioneert als meest innovatieve glastuinbouwgemeente ter wereld. Ter wereld dus. Als dat tot ons doordringt staan we toch wel even met onze oren te klapperen.

Future fit

Bedrijven uit Lansingerland spelen een grote rol in de veredeling van en wereldhandel in groenten, fruit, bloemen en planten. De glastuinbouwcluster van bedrijven in de toelevering, productie en afzet hebben geleid tot een sterk kennisnetwerk voor het hele tuinbouwcomplex met onder andere als resultaat het Horti Science Parc met Wageningen UR Glastuinbouw en Delphy als gezichtsbepalende organisaties.
Het Parc krijgt internationaal veel belangstelling. Het is belangrijk om het Parc uit te breiden en aan te wijzen als innovatiezone om daarmee nog meer innovatieve bedrijven te binden aan Lansingerland. Dit is van vitaal belang, aangezien de sector aan verandering onderhevig is en innovaties als kunstmatige intelligentie, emissieloos telen, vertical farming, geothermie, Holland Railterminal, autonoom telen, fossielvrij en efficiënt telen belangrijke randvoorwaarden zijn om de sector toekomstbestendig te houden.
De recente openingen van Tomato Experience Center (TEC), het Green Event Centre Bunnik Plants, Experience Center Anthura en het Experience Centre van Koppert Biological Systems zijn voorbeelden van het innovatieve karakter van de sector. Dit is topprioriteit voor Lansingerland aangezien deze sector 30% van de Lansingerlandse economie vormt.
De glastuinbouwcluster biedt ruim 8.000 banen, waarvan zowel Lansingerland als het Oostland en de omliggende gemeenten profiteren. De gemeente zet hier maximaal op in en kijkt naar de kansen die het gebied rondom de A12 en het huidige glastuinbouwcluster in Bleiswijk geeft voor deze ontwikkeling. Lansingerland zet in op het aantrekken van (internationale) innovatieve bedrijven die bijdragen aan dit doel.

Trots

Er gebeurt nog veel meer. Wethouder Albert Abee en Samir Amghar stralen als ze over deze innovatieve bedrijven en projecten vertellen. Voor de bewoners is in het dagelijks leven misschien niet direct alles zichtbaar op dit terrein, maar als het verhaal verteld wordt weet je soms niet wat je hoort. Dat de gemeente op wereldschaal zo’n belangrijke rol speelt en dat veel innovatieve bedrijven zich hier graag vestigen is iets om trots op te zijn, aldus de wethouder.
Op de Oostlanddag zetten vanaf 15.00 uur vijf van deze innovatieve bedrijven hun deuren open met aansluitend een verrassend avondprogramma dat duurt tot 22.00 uur. Dit jaar is de Oostlanddag op woensdag 9 oktober van 15.00 tot 22.00 uur. Deelname aan Oostlanddag is gratis voor ondernemers uit Oostland en omgeving, lid van een ondernemersvereniging of niet. Wel is aanmelding noodzakelijk. Dat kan op www.oostlanddag.nl .