maandag 8 maart 2021 | week 10
Home » Algemeen » Lansingerland geniet volop van een korte maar échte winter
Schaatsen op de Rotte het kón weer! Foto: Marianne Karsemeijer.

Lansingerland geniet volop van een korte maar échte winter

Lansingerland geniet volop van een korte maar échte winter

Lansingerland – De inwoners van Lansingerland krijgen een pluim. De overheid vroeg iedereen het ijsplezier vooral in eigen omgeving te beleven. Gezien de animo op ondere andere de Rottemeren, in de Groenzoom en in het Annie M.G. Schmidtpark, werd hier ruimschoots gehoor aan gegeven. Het voorjaarszonnetje maakte het feest compleet. Het werden ijsdagen die niet meer stuk konden en goed waren voor idyllische plaatjes die je vroeger op ansichtkaarten zag.

Rien Kuyvenhoven

We mogen ons als inwoners van Lansingerland gelukkig prijzen met de aanwezige natuurgebieden en andere recreatieve locaties die juist ook met winterse weersomstandigheden optimaal kunnen worden benut.
De beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt, werden enigszins naar de achtergrond verdrongen. IJsclub Bleiswijk kon geen kortebaanwedstrijden op de Lange Vaart organiseren. En voor de Molentocht, die altijd samen met de ijsclub van Zevenhuizen werd georganiseerd, was het ijs nog niet dik genoeg. Niek Kindt van IJsclub Bleiswijk was zaterdag uiteraard wel langs de Rottemeren te vinden. “Gisteren was het ijs zeven en vandaag negen centimeter. Voor de Molentocht moeten het er echt wel twaalf zijn om een veilig evenement te kunnen houden.”
De Molentocht gaat onder andere langs de molenviergang, een oude sluis en achter het Pekeiland om. Op diverse plaatsen vind je dan koek en zopie. Parkeerplaatsen zijn er voldoende, maar afgelopen zaterdag moest er toch worden ingegrepen bij Bleiswijk waar handhaving en enkele medewerkers van de gemeente Lansingerland voor een afzetting zorgden onder het motto ‘veiligheid voor alles’. Het werd even klunen langs de Rotte.

Evert Daman maakte na de sneeuwval vorig weekend met behulp van zijn drone een luchtopname van de Bleiswijkse Zoom en de Rotte. Het ijs is zich aan het vormen.

Vrienden

Maar het gezellig samenzijn op een sportieve zaterdagmiddag had voldoende hoogtepunten. Zelfs een man met echt Fries bloed en al jaren inwoner van Bleiswijk kon er van genieten. John van der Meulen: “Als het gaat vriezen ontdooit een echte Fries pas goed”. Ook hij genoot met zijn vrienden na een lange onderbreking van het weer gezellig samenzijn waardoor menig sociaal contact werd verstevigd.
Wie eveneens genoot maar ook met gemengde gevoelens langs het ijs liep, was Peter Monster, eigenaar van Restaurant Meerenbos. Helaas geen drukte in zijn restaurant, maar sportief als hij is, liet hij de aanwezigen zonder kosten genieten van warme drank en erwtensoep. “We hebben een moeilijke periode achter de rug en het is nog niet voorbij, maar ook wij worden blij van het weerzien van schaatsers en anderen en het uitdelen van chocomelk en soep. Met mijn collega van De Roerdomp aan de overkant van de Rotte hebben we afgesproken dit gratis te verstrekken.” Voor het warm houden van de chocomelk en de soep was een aggregaat neergezet en midden op de Lange Vaart stond een statafel.

Ook in de Groenzoom werd geschaatst maar ook zag je wandelaars genietend van de schitterende omgeving. Foto: John Hofman.

Minpuntje

Ook op andere locaties, zoals in het Lage Bergse Bos en in de Leeuwekuil, was het genieten. In de Groenzoom was het volop pret op het ondiepe water waar veel ouders met kinderen zich op het ijs vermaakten. Het enige minpunt dat viel te ontdekken is de afwezigheid van bankjes zowel in de zomer als tijdens deze ijstijd. Helaas werd er zaterdagochtend een enorme hoeveelheid lege flesjes en kratten aangetroffen. Dat gold ook voor de Berkelse Plas waar het zaterdag en zondag eveneens een drukte van jewelste was met enorm veel plezier en gezelligheid. Maar ook daar achtergelaten kratten bier en op het ijs kapot achtergelaten lege bierflesjes. Jammer, je vraagt je af waarom mensen hun rommel niet mee naar huis nemen.

Het park

Waterspeeltuin de Tuin van Floddertje, in het zuidelijke deel van het park, was de afgelopen week het toneel van vooral sneeuwpret voor de allerjongste kinderen terwijl ouders met een natje en een droogje op de bankjes een ruim overzicht hadden. Het Annie M.G. Schmidtpark blijkt uitermate geschikt te zijn om met een slee van een helling af te glijden wat dan ook op meerdere locaties in het park uitbundig werd gedaan.