maandag 13 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Laatste Bridge in de Kas op naam van Berkels koppel
De grondleggers van de Bridge in de Kas.

Laatste Bridge in de Kas op naam van Berkels koppel

Laatste Bridge in de Kas op naam van Berkels koppel

Bleiswijk – Met een lach en een traan werd zaterdag 9 november voor de twintigste en laatste keer Bridge in de Kas georganiseerd door de leden van Rotaryclub Lansingerland. Naast de 120 paren die zich zaterdagochtend meldden en genoten van de goed verzorgde dag werden aan het einde van de drive ook enkele gasten welkom geheten die de grondleggers waren van deze originele jaarlijkse dag.

Trees Borkus-Henskens

Rotaryleden Jacques Thoen en Huguette Tichler ‘ergerden’ zich jaren geleden aan het feit dat er in die tijd veel klaverjasdrives werden georganiseerd en dat er niets voor bridgers was. Zelf enthousiaste bridgers besloten ze samen een dergelijke bridge op te zetten met de Rotaryclub.
De club reageerde positief en ook bridgester Elsbeth van Leeuwen haakte aan, evenals wedstrijdleider Evert Angad-Gaur en zijn staf. Ze bedachten dat een originele locatie wel leuk een bovendien aantrekkelijk zou zijn. Hans Bunnik, zelf ook lid van de Rotaryclub, stelde een deel van zijn bedrijf beschikbaar en zo ontstond meteen al vanaf het eerste jaar het Bridge in de Kas. Een eerste keer die niet zo soepel verliep, want de organisatie en de spelers kregen te maken met een gesprongen waterleiding en verlichting die voor bridgers niet optimaal bleek. Er meldden zich die eerste keer meteen al 161 paren en dat aantal groeide in de loop der jaren uit naar 220. Maar veel bridgeclubs namen het idee van een bridgedrive over. Veelal beschikten ze over een eigen locatie waar een dergelijk festijn eenvoudig en zonder bijkomende kosten georganiseerd kon worden. In de kas van Bunnik moest veel gebeuren, want er werd gebridged in een hal die normaal gesproken vol stond met planten. Gelukkig kreeg het organiserend comité veel hulp van het bedrijf en ook de scoutingleden staken de handen uit de mouwen. Zij ontvingen daarvoor een vergoeding voor de vereniging. Mede dankzij sponsoren kon de dag zo vaak worden georganiseerd en konden ook mooie prijzen worden uitgereikt; aan zowel deelnemers als aan een goed doel. Bijzonder was ook dat al die jaren in de pauze tussen het ochtend- en middagprogramma een rondleiding werd verzorgd door de kassen van Bunnik.

Berkels tintje

De laatste Bridge in de Kas werd verrassend een overwinning voor het Berkelse koppel Bram van der Burg / Ben van der Last. Het was voor de eerste keer dat ze als koppel deelnamen aan de Bridge in de Kas. Bram bridget al 23 jaar bij diverse clubs en speelde al eerder in Bleiswijk, maar met andere partners. Ben is lid in zowel Capelle als in Pijnacker waar hij Bram van kent. Normaal gesproken speelt hij samen met zijn vrouw, maar die vond een hele dag bridgen wel wat lang. Het leuke aan bridgen? “Elk spel is anders en met veel verschillende mogelijkheden. Maar een goede raad: altijd je eigen spel spelen!” Die raad werd ter harte genomen: met een eerste plaats in de laatste editie van Bridge in de Kas.

De winnaars (midden) van de laatste Bridge in de Kas samen met de organisatoren van de dag.