vrijdag 5 juni 2020 | week 23
Home » Lezersschrijven » Kringmarkt

Kringmarkt

Helaas hebben wij onze plannen voor De Kringmarkt op de lange baan moeten schuiven. We mochten beginnen met een soort antikraakregeling, maar onze intentie was door te gaan als er genoeg animo zou zijn en daar leek het gezien de enquête en de reacties wel op. Ook het steeds maar groeiende team vrijwilligers wees daar op. Het idee was om tijdens die antikraakregeling-periode uit de onkosten te komen en dan huur te gaan betalen zodat het hete hangijzer van het eruit moeten zodra er een betalende huurder langs zou komen niet meer boven ons hoofd zou hangen.
Maar naast de huur waren er nog meer kosten die maandelijks betaald moesten worden. En dan nog de 21% BTW die we als stichting jammer genoeg niet kunnen aftrekken, samen met het feit dat er een huurcontract voor vijf jaar getekend moest worden, maakten dat wij de stap (nog) niet durven te maken.
Aanvankelijk leek het met het pand goed te komen en hadden wij een team van inmiddels 18 enthousiaste vrijwilligers. Met hen hebben wij al eerste stappen gezet en daar zijn een website, de flyer op Koningsdag en de online enquête uit voortgekomen. Het was gaaf om te zien dat iedere vrijwilliger eigen talenten en/of een bepaalde achtergrond had die in de winkel van pas zouden komen. Ook voor hen is de teleurstelling groot. We hebben er veel van geleerd, leuke mensen ontmoet en wensen de andere deelnemers veel plezier en succes met hun initiatief.
Uit deze editie van het Lansingerland Initiatief hebben wij ons nu teruggetrokken zodat we nog tijd hebben om andere locaties te onderzoeken en eventueel volgend jaar weer mee te kunnen dingen. Maar aangezien de gemeente geen gebouwen in het centrum heeft en dat ook niet wil vrezen we dat het hier bij blijft. Er werd geopperd kleiner te beginnen, met een paar stellingen in een bestaande winkel, maar om een vrijwilliger dit dan te laten bewaken lijkt ons niets. Juist de combinatie van een winkel vol stellingen en de sociale activiteiten was geweldig. Dan ben je als vrijwilliger echt gastheer of gastvrouw! Ons doel was het centrum van Bergschenhoek te verlevendigen en daarvoor moeten we wel in het centrum zijn! Petje af voor de winkels die die ‘markt conforme’ huurprijzen wel betalen!!

Eline en Jakobien

Geef een reactie