zondag 20 september 2020 | week 38
Home » Algemeen » Kringloopwinkel De Paardestal draait weer op volle toeren

Kringloopwinkel De Paardestal draait weer op volle toeren

Kringloopwinkel De Paardestal draait weer op volle toeren

Berkel en Rodenrijs – Na zo’n vier maanden de deuren gedwongen dicht te hebben gehouden, ging ze op 14 juli weer open: Kringloopwinkel De Paardestal, bij heel veel mensen bekend en zeer geliefd vanwege de grote keuze aan nog goed bruikbare spullen, heet u weer welkom, zij het volgens de geldende ‘Corona-regels’. De vrijwilligers zijn heel blij dat ze weer konden beginnen, want ze hebben het werken in de Paardestal en niet te vergeten de bezoekers, wel gemist! Vanwege hun leeftijd vallen ze ook onder de risico groepen, dus blijven ze voorzichtig en alert. Daarom zijn er allerlei beschermende maatregelen genomen.

John Hofman

Langs de kassa bij Lenie en voorzitter Van Paasschen weer naar buiten. Foto: John Hofman.

“We hebben de allereerste dag al zo’n 120 bezoekers gehad”, vertelt een trotse voorzitter, Alfred van Paasschen. Uiteraard waren die niet allemaal tegelijk binnen, want er is een limiet gesteld van maximaal 25 bezoekers tegelijk in de winkel. Er staan aan de ingang 25 mandjes klaar, want iedere bezoeker moet verplicht zo’n mandje meenemen. Er is een looproute aangegeven met pijlen op de grond en de vrijwilligers staan achter plastic folieschermen. Normaal gesproken kon je er voorheen gerust een poos vertoeven en op je gemak langs alle afdelingen lopen, kijkend of er wat van je gading bij zit, maar dat wordt nu wat ontmoedigd. Met enige regelmaat wordt via de geluidsinstallatie gevraagd om niet te lang in de winkel te blijven, omdat er bij de ingang een rij mensen wacht om binnen te mogen. Tot nu toe geen punt, maar als het regent en je moet dan lang buiten staan, is dat geen pretje. Het is een kwestie van aanpassen en ook denken aan je medemens, die ook graag even wil ‘neuzen’ in de winkel. Zo krijgt iedereen een kans om wat leuks te kopen. Alfred:”Ja, uiteraard hebben we de afgelopen maanden geen inkomsten gehad. Dat De Paardestal bij veel mensen een ‘gunfactor’ heeft, blijkt wel uit het feit dat mensen ons belden om spullen op te komen halen, maar de meeste hebben de spullen voor ons bewaard en komen die nu alsnog brengen. Deze kunnen nu worden afgegeven bij onze bus naast Willem Huygensz, waar vrijwilligers het in ontvangst nemen”. De entree is zoals voorheen, maar na een rondgang door de winkel, komen bezoekers met hun mandje met spullen langs de kassa, waar wordt afgerekend, om daarna via de ‘achterdeur’ de winkel te verlaten. “We willen alles zo veilig mogelijk doen”. Afrekenen kan uitsluitend via een pinbetaling, men wil zo min mogelijk cash laten betalen, alleen bij hoge uitzondering.

Begrip en medewerking

Zoals gezegd waren er geen inkomsten de afgelopen maanden, maar dat neemt niet weg dat De Paardestal zo veel mogelijk goede doelen in Lansingerland met donaties blijft steunen, zolang dat mogelijk is. De Paardestal doet dit al ruim 37 jaar. Eerder ging er veel geld naar de Missie in Derde Wereldlanden, maar de Paardestal geeft nu hoofdzakelijk aan plaatselijke doelen, al gaat er af en toe nog wel wat naar de Missie toe. Overigens mogen verenigingen en dergelijke in Lansingerland (of zij die connectie hebben met Lansingerland) altijd een aanvraag indienen. Het bestuur beslist dan of er een bijdrage zal worden verleend. De Paardestal staat los van de R.K. Kerk. “We huren de ruimte van de kerk en zijn verder onafhankelijk. We bepalen zelf onze goede doelen”. Juist vanwege die goede doelen, hoopt het bestuur dat de mensen weer regelmatig spullen komen brengen en komen winkelen. “Goede doelen zullen er altijd zijn en blijven die, om te kunnen blijven ‘draaien’ , mede afhankelijk zijn van giften en bijdragen vanuit de maatschappij. Voor hen willen we ons nog steeds blijven inzetten. Tijdens de Coronacrisis vragen we begrip en medewerking van iedere bezoeker, zodat De Paardestal open kan blijven en niet hoeft te sluiten omdat men zich niet aan de regels houdt”, besluit Van Paasschen ons gesprek. Vanaf 1 augustus is de Paardestal ook weer op zaterdag open van 10.00 tot 15.00 uur.