woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Nieuws » Koppert Biological Systems toont de kracht van een familiebedrijf
De leden van Ondernemend Lansingerland kregen in groepjes een rondleiding door het Experience Centre.

Koppert Biological Systems toont de kracht van een familiebedrijf

Koppert Biological Systems toont de kracht van een familiebedrijf

Berkel en Rodenrijs – De leden van Ondernemend Lansingerland gingen donderdagavond 21 november op bezoek bij Koppert Biological Systems in ’t Rodenrijs. Een van de topbedrijven van Lansingerland en van heel het land. Maar ook een familiebedrijf waar inmiddels de derde generatie – na opa en zijn zonen nu de kleinkinderen – de handen uit de mouwen steekt.

Door Trees Borkus-Henskens

Gastheer van de avond was René Koppert die in een presentatie vertelde wat Koppert is en wat het doet. “Koppert Biological Systems ontwikkelt duurzame oplossingen voor de teelt van voedselgewassen en sierplanten. Samen met telers en in samenwerking met de natuur zetten wij ons in om land- en tuinbouwproducten gezond, veilig, productief en weerbaar te maken. Dit bereiken we door natuurlijke vijanden in te zetten bij de bestrijding van plaaginsecten, hommels voor natuurlijke bestuiving en producten die de gewassen zowel boven- als ondergronds versterken. Vitale ecosystemen op een natuurlijke manier herstellen en beschermen is de basis voor gezonde gewassen en een evenwichtige omgeving.”

Basis

De basis werd gelegd in de groenteteelt (‘we zijn tussen de kassen geboren’), maar inmiddels doet het ruim 50-jarige bedrijf ook onderzoek in de akkerbouw voor aardappelen, maïs, katoen, koffiebonen en suikerbieten. “Er is een agri divisie opgezet, helemaal gericht op de outdoor teelt. Met de groei van het bedrijf proberen we echter wel het dna van een familiebedrijf er in te houden. Een hele uitdaging met 1700 medewerkers, waarvan 500 in Nederland en in de piektijden aangevuld met uitzendkrachten. Veel R&D gebeurt in Nederland. Hier werken we op twee locaties; de Veilingweg en de Molenweg. In totaal gebeurt 10% van ons werk in eigen land, 50% in Europa en de rest verspreid over de wereld met in totaal 27 vestigingen, waarvan 9 productiebedrijven. In de toekomst komen er nog veel meer uitdagingen waar we als groot MKB bedrijf mee te maken krijgen. Zoals onder andere strenge regelgeving die per land verschillend kan zijn, met overnames en innovaties, kritischer wordende consumenten, maar ook winkelketens die gaan voor schoon en voedselveiligheid. We mogen niet vergeten dat we als ondernemer uiteindelijk altijd werken voor de klanten.”

Koppert Foundation

Koppert heeft ook een eigen Koppert Foundation. Het voortdurende streven om oplossingen te ontdekken en te gebruiken die in de natuur te vinden zijn, vormt de kern van de activiteiten van Koppert. De kracht van het bedrijf ligt in het vermogen om deze kennis om te zetten in praktische toepassingen voor de land- en tuinbouw. Geïnspireerd door het groeiend succes op het gebied van biologische gewasbescherming en bestuiving, werkt de Koppert Foundation aan educatie, gezondheid en economische ontwikkeling met de focus op drie gebieden: kleinschalige boeren, maatschappelijke projecten waar Koppert medewerkers bij betrokken zijn en projecten op het gebied van innovatie en educatie.

Experience Centre

Met elkaar volgden de leden van Ondernemend Lansingerland in groepjes onder leiding van enkele medewerkers van het bedrijf een fascinerende en interactieve tour door het Experience Centre. Een reis door het R&D- en productieproces en een blik op de waarde die minuscule organismen zoals roofmijten en nuttige schimmels voor de internationale land- en tuinbouw hebben. Ook werd een kijkje genomen in een hommelnestkast met ijverige werksters. Na een presentatie over de introductie van een nieuwe business app en website voor Ondernemend Lansingerland door Christian Kimmel van Chainels en een goed verzorgd buffet van Ridder Catering werd de avond afgesloten met een netwerkborrel.

Check Also

Zwembad De Windas weer geopend

Lansingerland - Met een ballonnenboog bij de entree en allemaal blije gezichten was het vrijdag 22 mei weer lekker druk in en rond zwembad De Windas. Die dag gingen de deuren weer open na een lange sluiting, veroorzaakt door het coronavirus. Dat voorlopig nog niet alles bij het oude is zal duidelijk zijn, maar het begin is er.

Geef een reactie