zondag 17 januari 2021 | week 02
Home » Algemeen » Koos en Riet vormen diamanten Berkels paar
Het diamanten paar ontving vrijdag de burgemeester die niet met lege handen kwam (maar wel 15m afstand moest bewaren).

Koos en Riet vormen diamanten Berkels paar

Koos en Riet vormen diamanten Berkels paar

Berkel en Rodenrijs – Ze zijn beiden geboren en getogen Berkelaren en hebben het nog steeds prima naar hun zin in hun geboortedorp; Koos en Riet in ’t Veen, het paar dat op zaterdag 18 juli hun wettelijk huwelijk liet voltrekken, maar pas op 6 september in de kerk hun ja-woord gaf.

Trees Borkus-Henskens

Burgemeester Pieter van de Stadt kwam vrijdagochtend 17 juli bij hen op de koffie met een fraai boeket en de ingelijste kopie van de trouwakte. “We vinden het hartstikke leuk dat u komt,” straalden de echtelieden, waarna de (schoon)dochters van het paar het bezoek verrasten met koffie en feestelijk gebak.

Puur Berkels

Koos werd 86 jaar geleden geboren aan de Noordeindseweg in het gezin in ’t Veen dat dertien kinderen telde. “Ik was een van de middelsten. Mijn vader had een boerderij en we woonden op de hoek van de Middelweg bij de brug van Cor Job waar nu ‘het kasteeltje’ staat. Ik ging bij mijn vader op de boerderij werken en heb dat 17 jaar volgehouden. Daarna ben ik in de bouw gaan werken waarbij ik onder andere heb meegewerkt aan realisatie van de Sterrenwijk hier in Berkel en Rodenrijs.” Ook de wieg van Riet in ’t Veen-van den Bulk stond (81 jaar geleden) aan de Noordeindseweg. Zij had een broer en een zus en was eveneens de middelste in het gezin.
“Ik viste graag en zat regelmatig langs de Noordeindsevaart te vissen als Koos in de melkwagen langsreed om de melk naar Nutricia te brengen. Hij zwaaide en ik zwaaide terug. Op een dag stond hij voor de deur; of ik zin had op de fiets mee te gaan naar een vliegfeest op Ypenburg. Hij had pech, want ik had al met een vriendin afgesproken. We ontmoetten hem tijdens dat feest en fietsten met elkaar terug. Het was liefde op het eerste gezicht en na drie weken kreeg ik het eerste kusje. Mijn moeder waarschuwde me nog met ‘een arbeidersdochter met een boerenzoon; dat wordt niets’, maar ik heb haar toen beloofd dat ik oud met hem zou worden. En kijk vandaag eens! Mijn vader was in datzelfde jaar gestorven. Toen ik bij Koos thuis kwam kreeg ik een warme ontvangst en zijn vader reageerde spontaan met ‘je bent je vader verloren, maar ik zal als een vader voor je zijn!” Na ruim drie jaar van verkeren volgde het huwelijk.

Aan de Noordersingel

Het jonge paar ging aan de Noordersingel wonen in een houten huisje dat de vader van Koos daar had laten neerzetten; een keet uit de watersnoodperiode. “Daar hebben we uiteindelijk 43 jaar met veel plezier gewoond en daar zijn ook onze vijf kinderen geboren. Twee jongens en drie meisjes waarvan de jongste helaas is overleden. Toen er aan de Van Naeldwijcklaan twee nieuwe huizen werden gebouwd verhuisde het paar 17 jaar geleden naar een nieuw huis in de Van Naeldwijcklaan en het woont daar al die tijd al heerlijk.”
Het paar kreeg naast de vijf kinderen tevens zeven kleinkinderen en in oktober wordt het derde achterkleinkind verwacht. En de hele familie woont nog dicht of redelijk dicht in de buurt. Zij hoeven zich geen zorgen te maken om Koos en Riet. Die vervelen zich geen dag en vermaken zich prima. Koos is een kei in het spinnen van wol waar zijn dochter dan weer iets moois van breit en bovendien tuiniert hij graag. Beiden zijn dol op puzzelen, maar ook op het maken van cryptogrammen. Elke zaterdagochtend kun je ze treffen bij ’t Centrum waar ze zitten te puzzelen en op zondagmiddag maken ze in hun scootmobiel een ritje naar ’t Zeeltje in Bleiswijk. “We kaarten ook graag en klaverjassen bij Huize Sint Petrus, de Naeldhorst, Pius X, Willem Huygensz, thuis, bij de broer van Koos en met de kinderen. Maar als het goed weer is maken we ook regelmatig ritjes door de buurt. Zo hebben we de hele Groenzoom al ontdekt en daar genieten we steeds weer van.”