donderdag 6 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Klokkijken met Paulus

Klokkijken met Paulus

Klokkijken met Paulus

Klokkijken is belangrijk. Je merkt het overal: op je werk, op school, thuis. Nederlanders zijn nu eenmaal mensen van de klok. Maar klokkijken is best moeilijk. Vraag maar aan kinderen die nog moeten leren klokkijken. Ingewikkeld hoor! Maar klokkijken is nóg veel moeilijker als het gaat om de klok van het geloof. De klok van de Bijbel.
Paulus wil ons leren klokkijken (1 Kor. 7:29). De tijd is beperkt, zegt Paulus. Gods plan met deze wereld is bijna klaar. Hij heeft zijn eigen Zoon gezonden naar de aarde: Jezus Christus. Jezus heeft geleden, is gestorven, is ook opgestaan. Nog één ding staat te gebeuren: Hij komt terug. De tijd is beperkt, want Jezus komt binnenkort terug.
Leg je werk dus maar neer? Want er is geen tijd meer? Nee, dat is niet Paulus’ bedoeling. Paulus wijst ons op de spanning die in deze wereld ligt: deze oude wereld is bijna voorbij. Deze wereld loopt op zijn laatste benen. En straks, als de oude wereld ten einde is, komt er een nieuwe wereld. Beperkte tijd! Kijk op Gods klok. De nieuwe wereld komt eraan. Laat je daarom niet beheersen door alles wat er gebeurt hier op aarde. Laat je regeren door Koning Jezus! Door zijn rijke beloften. Door zijn goede wetten.
Paulus leert ons klokkijken. Zodat we weten dat het echte leven nog moet komen. Stráks komt pas het eeuwige leven. Dat is er niet hier en nu al! Daarom is het gevaarlijk als wij opgaan in deze wereld en Jezus Christus uit het oog verliezen. Paulus zegt: kijk steeds naar die klok. De tijd is beperkt. Richt je oog omhoog, naar de hemel, waar Christus zit, aan de rechterhand van God. Geloof in Hem. Leef voor Hem.
“De tijd is beperkt… de gedaante van deze wereld gaat voorbij” zegt Paulus. Die woorden doen denken aan een theatervoorstelling. Hoe de wereld zich nu aan ons vertoont, dat gaat voorbij. Eens zal het doek vallen. Dan zie je wat er schuilgaat achter een leven zonder God. Als de wereld-zonder-God ontmaskerd wordt. Dan mag je zien dat alleen het leven met God echt toekomst heeft. Want deze wereld gaat voorbij. Als Jezus Christus terugkomt wordt alles nieuw. Als je nu bij Hem hoort, dan mag je samen met Hem en al Gods kinderen voor altijd gelukkig zijn.
Een mooie vraag om onszelf te stellen aan het begin van dit nieuwe kalenderjaar: Kijken wij op deze klok? Niet alleen als het op oudejaarsavond 12u wordt, maar ook de dagen erna? Ben ik klaar als Jezus, Gods Zoon, terugkomt? Geloof ik in Hem? Want dan heb je niet alleen een gelukkig nieuw jaar. Dan ontvang je door Jezus Christus een gelukkig nieuw leven. Voor altijd!

Ds. C. Koster
Gereformeerde kerk (hersteld)