donderdag 16 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Klimmend bruidspaar trotseert (eerste?) stevige storm

Klimmend bruidspaar trotseert (eerste?) stevige storm

Klimmend bruidspaar trotseert (eerste?) stevige storm

Bergschenhoek – De liefde voor de klimsport kent bij Marianne van der Steen en Dennis van Hoek geen grenzen. Dat bleek zaterdagavond 10 augustus toen zij elkaar – in aanwezigheid van rond de dertig genodigden – om acht uur het ja-woord gaven boven op de Monte Cervino, de klimberg in het recreatiegebied van Bergschenhoek. “De berg is ons ‘tweede huis,” aldus het paar “en bovendien als locatie voor een bruiloft toegankelijker dan de berg in de Alpen!”

Trees Borkus-Henskens

Marianne van der Steen en Dennis van Hoek zijn als klimmers veelvuldig te vinden aan en rond de Nederlandse replica van de berg in Bergschenhoek, de plaats waar ze zelf – als ze in Nederland zijn – al weer enkele jaren wonen om veel te kunnen trainen. Marianne is Nederlands Kampioen ijsklimmen en bovendien tweede van ons land in sportklimmen. Dennis doet niet voor haar onder, want ook hij heeft de Nederlandse Kampioenstitel op zijn naam staan en hij won menig Worldcupwedstrijd.

Uniek

Marianne: “We kregen negen jaar geleden contact via internet toen ik in IJsland woonde en werkte, het land waar ik het ijsklimmen ontdekte. Dennis nodigde me uit deel te nemen aan een Wordlcupwedstrijd en het bleef niet bij die ene keer. Toen we moesten kiezen waar we wilden wonen stond centraal dat wonen en klimmen vlak bij elkaar moesten zijn. Dennis woonde hier al in de buurt, dus ik ben ook naar Bergschenhoek verhuisd; vlakbij de meest ideale klimlocatie waar je dagelijks kunt trainen. Inmiddels helpen we ook bij het organiseren van evenementen hier, deels bij het onderhoud, eigenlijk bij van alles en nog wat. Ik geef tevens klimtrainingen en ben betrokken bij het veilig abseilen vanaf de Euromast. Dennis is industrieel productontwikkelaar van producten die hij zowel ontwikkelt als levert aan onder andere het leger, politie, brandweer en andere hulpeenheden. Daarnaast proberen we zo sober mogelijk te leven om zo veel mogelijk te kunnen reizen en klimmen.”

De bruiloft

Trouwen op de top van de berg was sneller en makkelijker bedacht dan gerealiseerd, maar achteraf lijken zij wereldwijd het eerste en enige stel dat ook echt klimmend naar boven ging voor het ja-woord. “Eerst werd aan de twaalf gasten die we graag tijdens ons ‘ja woord’ erbij wilden hebben gevraagd of ze naar boven wilden en durfden. Vervolgens werden zij elk gekoppeld aan een persoonlijk begeleider, maar ook de fotograaf, de filmmaker, de BABS; ze pasten er precies op, want veel groter is het platform boven op de Monte Cervino niet. Vervolgens konden we aan de slag met het maken van een veiligheidsplan en een logistiek plan, naast een analyse van de mogelijkheden. Vereiste was dat er een lift in de berg gemaakt zou worden voor calamiteiten, dus die werd gemaakt. Bovendien was er de hele dag een team van achttien begeleiders in touw om het hele feest in goede banen te leiden. Het complete feest werd verzorgd door vrijwilligers (bekende mede-klimmers), door kleine ondernemers uit de buurt en door onszelf. We leven zelf zo duurzaam mogelijk, dus een feest zonder plastic, bijna geen papier, schaaltjes en borden van hout, gerecycled glaswerk en brood van de Bakkerswerkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Die maakten ook de cakejes naar eigen inzicht; heel creatief en lekker! Collega-klimmers maakten de overige hapjes, ook de sapjes maakten we zelf van fruit, het bier maakten we zelf met een professionele brouwer en de wijn bij de klimvriend met een eigen wijngaard in Zwitserland. De bloemen komen uit onze eigen tuin en de kleding is tweedehands. Ook aan onze in totaal driehonderd gasten vroegen we te komen in kleding waarin ze zich lekker voelen; op slippers, in hun eigen trouwjurk. het maakte niet uit.”
Na het ja-woord kwam iedereen weer naar beneden waar de overige gasten het gezelschap stonden op te wachten en vol ontzag keken naar de afdalers die de hevige storm van die zaterdag doorstonden. Binnen wachtte nog een verrassing. In het donker en met spots aan gingen Marianne en Dennis als eersten de dansvloer op. Om na vier passen verticaal verder te dansen alsof ze door de lucht zweefden (maar gelukkig aan touwen vast zaten).
Rond half vier zochten de laatste gasten hun bed op; na een avond om nooit te vergeten. En het bruidspaar? Dat sliep aan de klimwand in een veldbed op 20 meter hoogte!