zondag 20 september 2020 | week 38
Home » Algemeen » Kledingbank Lansingerland opent weer de deuren
Samen met andere vrijwilligers heeft Jacco de looproute uitgestippeld.

Kledingbank Lansingerland opent weer de deuren

Kledingbank Lansingerland opent weer de deuren

Bergschenhoek – Na bijna vier maanden dicht te zijn geweest, opent de Kledingbank Lansingerland morgen (donderdag 25 juni) weer haar deuren. De opening wordt verricht door Ankie van Tatenhove, wethouder van onder meer Zorg en Welzijn.

Arie van Driel

De afgelopen weken werkten bestuur en vrijwilligers van de Kledingbank hard aan het volgens de richtlijnen van het RIVM verplicht coronaproof maken van het twee verdiepingen tellende pand aan de Weg en Bos 110 in Bergschenhoek. Mensen met kledingwensen kunnen er tijdens de openingstijden op dinsdag en donderdag vooralsnog alleen op afspraak terecht. Per gezin mogen er slechts twee leden naar binnen. Bezoekers zorgen zelf voor een mondkapje en melden zich bij binnenkomst bij een van de vrijwilligers. Die legt de spelregels uit. Daarbij wordt, zoals overal in de winkel, de anderhalve meter maatregel in acht genomen. Klanten moeten hun handen ontsmetten met het aanwezige ontsmettingsmiddel. Pijlen op de vloer geven vervolgens de looprichting aan. Mocht het onverhoopt nodig zijn, dan kan de looproute meteen worden aangepast volgens plan B. Bezoekers krijgen een kwartier tot twintig minuten de tijd om te shoppen. Zodra iemand heeft afgerekend en het pand heeft verlaten, maken de vrijwilligers de Kledingbank schoon. Pas daarna mag (mogen) de volgende (twee) bezoeker(s) naar binnen.

Bestaansrecht

Bestuur en vrijwilligers zijn overigens blij dat de Kledingbank weer open gaat. Simpelweg omdat de behoefte aan een dergelijk fenomeen in Lansingerland steeds meer toeneemt. Door de coronacrisis komen er namelijk steeds vaker inwoners in financiële problemen. Zij kloppen bij de gemeente aan voor een bijstandsuitkering. Gemeente en Kwadraat bekijken wie er in aanmerking komt voor een doorverwijzing naar de Kledingbank. De behoefte van de Kledingbank aan kleding en schoenen neemt om die reden dan ook niet af. Integendeel. Om daarin te kunnen blijven voldoen en het bestaansrecht van de Kledingbank financieel veilig te stellen, heeft het bestuur inmiddels bij de lokale kerken en de Voedselbank een voorstel tot nauw samenwerken neergelegd.

Donateurs

Ruim drie maanden zonder noodzakelijke inkomsten plus een groeiende afzetmarkt, de behoefte aan donateurs en kledingschenkers is behoorlijk intens. Al wordt de berg met afgegeven plastic zakken vol kleding al wel iets hoger. De door particulieren en winkeliers gedoneerde kleding wordt na aflevering voor vrijwilliger Jacco gesorteerd. Zijn domein op de bovenverdieping is gedecoreerd met een muur van misschien wel honderd dozen, die tot aan het plafond reikt. Elke doos is voorzien van een sticker. ‘Dameskleding zomer 2020’, ‘Herenjassen winter 2021’, enzovoort. Vraag Jacco naar een grijze pantalon maatje 52, en hij weet het kledingstuk feilloos te vinden. Wat overigens ook geldt voor de vrijwilligers beneden in de winkel met kledingrekken en stellages. Hetgeen alles zegt over het plezier en de betrokkenheid waarmee de vrijwilligers twee keer in de week hun werk doen. Als het aan hen ligt, gaat de Kledingbank straks ook op woensdag open.
Voorzitter Hans Hameeteman: “Daarin willen we de vrijwilligers best in tegemoet komen. Ook wij als bestuur willen op woensdag open. Maar dat kan pas zodra er zich nieuwe vrijwilligers hebben gemeld”.
Kledingbank Lansingerland, Weg en Bos 110 in Bergschenhoek is op afspraak geopend op dinsdag en donderdag van 12.00 tot 15.30 uur.
Voor het maken van een afspraak mail naar info@kledingbank-lansingerland.nl of kijk op de website www.kledingbank-lansingerland.nl , tel. 06 – 519 316 02.