donderdag 3 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Kinderen zijn welkom bij Bikkel Lab
Coördinator Steunpunt Mantelzorg Annemiek Wensing met de folder van Bikkel Lab een cursus van vijf bijeenkomsten voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die op jonge leeftijd al ‘mantelzorger’ zijn in hun leefomgeving.

Kinderen zijn welkom bij Bikkel Lab

Kinderen zijn welkom bij Bikkel Lab

Lansingerland – In nauwe samenwerking met Doe Delfland organiseert Welzijn Lansingerland een cursus voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die de toepasselijke titel Bikkel Lab meekreeg. Met name voor kinderen die op welke manier dan ook actief zijn als mantelzorger. Kinderen met een bijzondere vader of moeder, broer of zus waar ze rekening mee moeten houden, die ze helpen, waar ze voor zorgen of waar ze zich zorgen om maken.

Trees Borkus-Henskens

Een op de vier kinderen blijkt een familielid te hebben die extra zorg of begeleiding nodig heeft. Zeker jonge kinderen in de familie ervaren het als ‘gewoon’ dat zij taken op zich nemen, meer zorg geven en verantwoording krijgen voor dagelijkse zaken. Dat kan de zorg zijn voor een depressieve of gehandicapte vader of moeder, een broertje of zusje met een beperking waar rekening mee gehouden wordt, een familielid met psychische klachten of gedragsproblemen. Kinderen hebben daar dagelijkse zorg om; zowel praktisch als in hun hoofd. Voor die kinderen is Bikkel Lab een steuntje in de rug.

Lekker in je vel

Hoe zorg je als kind dat je lekker in je vel blijft zitten of weer lekker in je vel komt? En kan dat wel? In de Bikkelbrouwerij van Bikkel Lab leer je trucjes die je daarbij kunnen helpen. Door voor jezelf op te komen en dingen te doen waar je blij van wordt. Daar ontmoet je ook andere kinderen en ben je niet meer de enige die zo’n dagelijkse zorg heeft in de familie. Je ontmoet ‘gelijkgestemden’ en hoort hoe anderen ermee omgaan als ze het even niet meer weten.
Tijdens de vijf bijeenkomsten krijgen de kinderen actieve en creatieve opdrachten. Ook filmpjes en toneelstukjes vormen er onderdeel van. Zo leren ze wat ze kunnen doen als je je opeens schaamt, je schuldig voelt of ergens niet over durft te praten.

Voor jezelf opkomen

In de (gratis toegankelijke) cursus leren de kinderen hun gevoel te uiten, dingen te delen en voor zichzelf op te komen. Het mag ook over jou gaan, je mag ook zelf centraal staan en grenzen aangeven. Bikkel Lab werkt aan een ‘ik’ ontwikkeling en het ontdekken wat je zelf leuk vindt naast de zorg voor of het altijd rekening houden met een ander.

Bikkel Lab is op de dinsdagen 17 en 24 november, 1, 8 en 15 december van 15.30 tot 17.00 uur in Ontmoet aan de Wilhelminastraat 1A te Bergschenhoek. Voor meer informatie of aanmelden kan gebeld worden met Rianne van den Bulk, tel. 06 – 22514115 of mail r.vandenbulk@ggz-delfland.nl.