dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Kinderadviesraad van Sophia houdt de vinger aan de pols

Kinderadviesraad van Sophia houdt de vinger aan de pols

Kinderadviesraad van Sophia houdt de vinger aan de pols

Berkel en Rodenrijs – Sinds augustus vorig jaar is Dali Rosbach (10) lid van de Kinderadviesraad van het Sophia Kinderziekenhuis. Een raad die bestaat uit een tiental leden: patiënten, broers en zusjes ervan. De jeugdige Berkelse maakte kennis met het ziekenhuis toen haar broertje er veelvuldig kwam. “Via mijn ouders werd gevraagd of ik het leuk zou vinden om zitting te nemen in de raad. Het leek me wel leuk en zo kunnen we met elkaar iets betekenen voor het ziekenhuis.”

Trees Borkus-Henskens

Yaël Rosbach, het inmiddels 3-jarige broertje van Dali, maakte een moeilijke start mee. Zijn hartje bleek bij de geboorte niet helemaal in orde en dat was er de reden van dat hij – pas vijf dagen oud – al richting het ziekenhuis moest. Na onderzoek bleek hij een complexe hartafwijking te hebben. Inmiddels is hij vier maal geopereerd en lag hij de eerste zeven maanden van zijn jonge leventje in het ziekenhuis.

Betrokkenheid

Dali, leerlinge uit groep 7 van De Wilgenhoek in Berkel en Rodenrijs, ging veel mee naar het ziekenhuis. “Mijn ouders spreken altijd over een ‘dijk van een ziekenhuis’ en pappa zit sinds anderhalf jaar in de Ouderadviesraad. Er is een grote betrokkenheid en je hebt het gevoel dat je samen zorgt voor een optimaal functioneren in het ziekenhuis. Als Kinderadviesraad – die op dit moment uit tien leden bestaat en waar nog plaats is voor een lid – zijn we vorig jaar eens in de maand bijeen geweest. Voor 2017 hebben we besloten die bijeenkomsten een stuk of vijf keer te houden. We kunnen allemaal zelf onderwerpen aandragen waar we iets over willen vertellen om ze eventueel te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld het eten in het ziekenhuis dat van ons best wat pittiger mag worden.”
Dali bedacht een leuke invulling voor de Dag van de rechten van het kind. “Er werd die dag een gezonde lunchbox gemaakt met daarin een bietenburger, groentefrietjes en sinaasappelsap. Er werden er ruim honderd op de afdelingen rondgebracht.”

Alert

De Kinderadviesraad kan aangeven wat ze fijn vinden of wat ze missen in het ziekenhuis. Als je er zelf bent opgenomen, maar ook als je er als broer of zus op visite komt. “Een van onze leden vertelde, dat ze haar vrienden, haar eigen kleren en haar knuffels miste. Dat was meteen een punt waar aandacht aan werd besteed. Een ander punt dat op de agenda staat is het ophangen van een whiteboard waar dagelijkse zaken van de afdeling op kunnen worden vermeld. Zoals bijvoorbeeld de naam van de die dag dienstdoende verpleegkundige of arts, als er iemand jarig is of er iets anders gebeurt, zodat iedereen het kan lezen en het de volgende dag weer vernieuwd kan worden.”
Zo zijn er nog meer aandachtspunten die Dali liever nog even voor zich houdt. “We worden heel serieus genomen en daarom is het fijn lid te zijn; dan kun je ook iets voor andere kinderen betekenen.”