donderdag 3 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Kijkje achter de schermen in de Franciscus Borstkliniek
Yvonne Dil is verpleegkundig specialist oncologie in de Franciscus Borstkliniek.

Kijkje achter de schermen in de Franciscus Borstkliniek

Kijkje achter de schermen in de Franciscus Borstkliniek

Begin dit jaar is het Franciscus Oncologiecentrum geopend. De Franciscus Borstkliniek is hier een belangrijk onderdeel van. Yvonne Dil, verpleegkundig specialist oncologie, geeft ons een kijkje achter de schermen.

“Voordat we erachter kunnen komen of iemand borstkanker heeft, vinden er verschillende onderzoeken plaats, zoals een mammografie, echografie en/of het afnemen van een stukje weefsel”, vertelt Yvonne. Deze onderzoeken vinden meestal op één dag plaats en patiënten krijgen de uitslag dezelfde dag nog. “Ik behandel onder andere patiënten die in aanmerking komen voor hormoontherapie, chemotherapie en/of immunotherapie. De hormoontherapie begeleid ik grotendeels zelf. Als ik mensen voor de eerste keer zie, vraag ik naar hun medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik en hun thuissituatie. Ook geef ik voorlichting over de therapie. Als patiënten zijn gestart en op controle komen, bespreken we samen eventuele lichamelijke of maatschappelijke klachten. Naar aanleiding van de bloeduitslagen beoordeel ik of een volgende kuur door kan gaan. De behandelingen rondom chemotherapie en immunotherapie pak ik samen met de oncoloog op.”
Er vinden verschillende multidisciplinaire overleggen plaats, vanwege de coronacrisis vaak digitaal. In dit overleg komen alle betrokken zorgverleners samen. Bij dit overleg zijn ook specialisten van het Erasmus MC aanwezig. Yvonne: “Met het behandelteam bespreken en beoordelen we bijvoorbeeld de uitgevoerde onderzoeken. We stellen een persoonlijk behandelplan op, dat de chirurg of oncoloog met de patiënt bespreekt. Wij vinden het belangrijk om patiënten te betrekken bij hun behandeling. Zo kan iemand een weloverwogen besluit maken.”
Het Oncologiecentrum en de Borstkliniek zijn sfeervol ingericht. De zithoeken en leestafel zijn comfortabel en mensen kunnen zich terugtrekken in aparte ruimtes. Yvonne: “Ook in de kamer waar ik patiënten ontvang, kunnen we in alle rust een gesprek voeren. En doordat alle betrokken specialisten op deze locatie aanwezig zijn, is het makkelijk om bij elkaar binnen te lopen. Zo kunnen we snel beslissingen nemen en dat komt de zorg ten goede.”