vrijdag 22 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Kerst-In luidt sfeervol en swingend de kerstdagen in
Sopraan Yun Park en panfluitsite Liselotte Rokyta voor en met het HCM optredend.

Kerst-In luidt sfeervol en swingend de kerstdagen in

Kerst-In luidt sfeervol en swingend de kerstdagen in

Bleiswijk – De 21ste editie van de Kerst-In werd een swingende topper. Niet alleen dankzij de leden van het Hollands Christelijk Mannenkoor (HCM) dat de organisatie van dit grootste festijn in aanloop naar Kerstmis in handen had, maar ook door het swingende gospelkoor en de solisten.

Zaterdagavond 21 december stroomde de zaal bij Royal Lemkes – in twee dagen door de vrijwilligers van het koor omgebouwd tot een sfeervolle concertzaal – vol belangstellenden die graag de jaarlijkse Kerst-In wilden meemaken en beleven. Terwijl iedereen zich nestelde op z’n stoel en er eens goed voor ging zitten opende HCM met het Stille Nacht, gevolgd door de samenzang Komt allen tezamen. Het geheel stond onder de bezielende muzikale leiding van Arjan Breukhoven. Evert van de Veen begeleidde het koor professioneel op orgel.

Variatie

Na de opening was de microfoon voor de nieuwe voorzitter van HCM Piet Nobels die iedereen welkom heette. Hij volgde Bob van der Ploeg op die wel het voorzitterschap overdroeg, maar vooraan in de zaal zat mee te genieten van de hele avond. Nobels had met name een dankwoordje voor gastheer Cees van der Mey van Royal Lemkes en zijn echtgenote, maar ook voor alle sponsoren en de burgemeester, want mede dankzij hen kan de Kerst-In elk jaar zo’n succes worden voor velen. Na het korte welkomstwoord kon het HCM weer van zich laten horen. Ditmaal met drie liederen die haarzuiver ten gehore werden gebracht; het koor steeg boven zichzelf uit en zette de toon voor de rest van de avond. Muisstil was het ook tijdens het optreden van de Zuid-Koreaanse sopraan Yun Park. Na het behalen van haar bachelor zang en klassieke muziek in haar geboorteland besloot Yun zich verder te ontwikkelen als zangeres. Ze emigreerde naar Nederland en werd toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar Masters rondde ze af in Amsterdam. Zaterdagavond verzorgde zij zowel solopartijen als liederen samen met het koor en met panfluitist Liselotte Rokyta-Fennema die aan het Conservatorium van Hilversum studeerde. Ze geeft wereldwijd concerten en werkt onder andere veel samen met Martin Mans. Ze werkt tevens als docent en als soliste.

Swingen met het Gospelkoor.

Gospel

‘Swingend, uitdagend, verrassend!’ zou op het visitekaartje van Vocal Group The New Gospel Sensation kunnen staan en daar was niets te veel mee gezegd. Ze verzorgden een dynamische en energieke presentatie. Eerder maakte muziekminnend Nederland al kennis met de groep via tv optredens, maar ook in de kerstshow van De Toppers in Ahoy en het concert van Tino Martin in de Ziggo Dome. Met name bij het overbekende Santa Claus is coming to town was het moeilijk gewoon op je stoel te blijven zitten.
Koor en solisten wisselden elkaar in een rap tempo af en ook het samen zingen viel in de smaak. Met achter het koor de tekst, geprojecteerd met behulp van een beamer. En tussen het koor en de volle zaal een enthousiast dirigent Arjan die bewees ook een koor van ruim duizend mensen in de hand te kunnen houden!
De Grande Finale – Cantique de Noël – werd voor velen een ‘kippenvelmoment’ met vanuit de zaal een luid applaus als dank voor de schitterende avond. Met de koor- en samenzang Ere zij God toog iedereen huiswaarts. Een deel van de bezoekers bleef nog even iets drinken en napraten, waarna ook de leden van het koor afscheid namen. Met als laatste opmerking van een der organisatoren ‘Voor volgend jaar zijn we al weer aan het rondkijken!’; een geruststellende gedachte richting Kerstmis.