zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Sport » Karter Joep timmert zowel nationaal als internationaal flink aan de weg
Joep in actie.

Karter Joep timmert zowel nationaal als internationaal flink aan de weg

Karter Joep timmert zowel nationaal als internationaal flink aan de weg

Berkel en Rodenrijs – Zijn eerste wedstrijd op Europees niveau zit erop; voor de 13-jarige Joep Breedveld die hoge ogen gooit op de kartbaan en dit jaar zijn debuut maakte in een snelle 2Takt-kart.

Trees Borkus-Henskens

Vroeg in het jaar pakte de jonge Berkelaar in de tweede ronde van de Chrono Winter Cup een podiumplaats in het dagklassement van de Rotax Max Junioren-klasse. Joep reed net enkele maanden in een Rotax-kart toen corona een streep door zijn agenda trok en hij zijn plannen op een laag pitje moest zetten. “Gelukkig mocht ik in mei weer gaan trainen, als we ons maar aan de coronaregels hielden. Dat ging lekker, tot ik tijdens een training van opzij werd geraakt door een ander en drie ribben kneusde. Na drie weken niet gereden te hebben kon ik weer van start om te gaan trainen voor mijn eerste Europese wedstrijd in het Belgische Genk.”

Hoog niveau

Dat hij zo vroeg na zijn overstap al zo snel zou zijn, was al met al toch wel een verrassing. “Overstappen van 4Takt-karting naar een Rotax is dan een best grote stap,” wist Joep die dit seizoen naast de wedstrijden voor het NK ook over de grens zijn talent wil laten zien in enkele races in het BNL-kampioenschap. Hij maakt nu deel uit van het kartteam JJ Racing. Daar krijgt hij niet alleen topmateriaal, maar ook goede begeleiding. Het heeft hem nu al tot een betere coureur gemaakt. “We trainen heel vaak. Iedereen in het team is zo gedreven. Dat geeft een fijn gevoel het seizoen verder in te gaan!”
Het eerste weekend van juli stond helemaal in het teken van de Europese wedstrijd met in zijn klasse 42 rijders vanuit heel Europa. Na de kwalificatiewedstrijden op zaterdag ging hij de zondag in op een achtste plek gemiddeld. Na een goed begin overkwam hem in de derde wedstrijd wat niemand zou wensen; er spinde een rijder voor hem en er klapte een rijder achterop hem, waardoor zijn kart compleet aan flarden werd gereden. Zijn vader en het technisch team van JJ Racing deden er alles aan om de kart rijklaar te maken voor de vierde en tevens laatste wedstrijd van het weekend. “Ik vertrok van plek 27 en wist naar voren te rijden en tien rijders te passeren. Uiteindelijk reed ik terug naar een 17de plek. Al met al een heel leerzaam weekend, samen met de vier andere supersterke Junior-rijders uit ons team.”

Samen met zijn moeder die hem – samen met zijn vader – support zolang hij zich enthousiast inzet voor zijn sport.

NK

De wedstrijden voor het NK – met gemiddeld tussen de 30 en 35 rijders aan de start – konden eerder dit jaar in verband met corona niet worden verreden, maar die kunnen in het weekend van 15 en 16 augustus weer van start. “In plaats van één wedstrijd per weekend worden dat er twee; om aan een totaal van acht te komen en de winnaar aan te kunnen wijzen.” Dit jaar wordt een leerjaar voor Joep om volgend jaar verder te komen en dan de overstap te maken naar de auto. “In september ga ik proberen mijn racelicentie te halen op Zandvoort om, als ik 14 of 15 ben, daar deel te gaan nemen aan wedstrijden. Maar voorlopig houd ik het op karten en daarmee wil ik nog veel ervaring opdoen.”
Als het lukt wordt er elk weekend getraind en in de vakantie vaker. “Begin augustus staat ook de volgende Europese wedstrijd weer in de agenda en daarom trainen we zo veel mogelijk op de baan waar de volgende wedstrijd is. Om de baan zo goed mogelijk te kennen. Het startveld bij deze wedstrijden is heel groot – tot 54 rijders – waarvan de beste 30 en 6 rijders met een tweede kans – door mogen naar de finale. In deze klasse zitten de tijden heel dicht bij elkaar, want alle rijders die hier aan de meet verschijnen zijn goed. Tussen de nummer 1 en 15 zit soms maar een halve seconde verschil.”
Joep, die in zijn raceactiviteiten zijn ouders als grote supporters heeft die overal met hem meereizen en dat van plan zijn te blijven doen zolang Joep plezier heeft in zijn sport, wordt ook ondersteund door plaatselijke sponsoren als Droogsma Technical Services, Van Leeuwen Buizen, Van Atten, Quinto Kappers, Pasto, GSM Berkel, Karwei Berkel en Verbakel Hoveniers.
Na de vakantie maakt Joep de overstap van klas 2 naar 3 vwo op Melanchthon Bergschenhoek. “Met een mooie lijst, dus zolang hij school en sport nog zo goed weet te combineren, zien we alleen maar blije gezichten,” aldus zijn moeder.