dinsdag 29 september 2020 | week 40
Home » Algemeen » Karim Amghar presenteert zijn eerste boek
Een trotse Karim Amghar overhandigt zijn eerste boek aan burgemeester Pieter van de Stadt.

Karim Amghar presenteert zijn eerste boek

Van Radicaal naar Amicaal

Karim Amghar presenteert zijn eerste boek

Bleiswijk – Het eerste boek van Karim Amghar ligt in de winkel. Een boek met daarin ervaringen die de Bleiswijker in de loop der jaren zelf opdeed en op papier zette. Het werd een hoge berg aantekeningen met een diepe zucht: wat moet ik er mee!

Trees Borkus-Henskens

“Mijn eerste boek kwam op maandag 25 november uit en gaat over Radicalisering & Polarisatie bespreekbaar maken in klas en wijk. Het boek heet Van Radicaal Naar Amicaal. Radicalisering (van jihadistische radicalisering tot rechts-extremisme) en Polarisatie zijn erg actuele thema’s in Nederland. Ik voelde me vereerd dat ik het eerste exemplaar van het boek mocht overhandigen aan burgemeester Pieter van de Stadt van Lansingerland.”

Moeilijk thema

Karim begon zijn loopbaan als onderwijzer. Hij verzorgt trainingen over radicalisering, polarisatie, diversiteit en inclusiviteit op scholen, bij gemeenten, politie, welzijns- en jeugdorganisaties en komt daarmee in het hele land. “Het boek is ontstaan, omdat ik heb gemerkt dat docenten en jongerenwerkers enorm veel moeite hebben om dit thema bespreekbaar te maken. Vaak niet uit onwil maar door gebrek aan vaardigheden en inzicht in de problemen. Hierdoor radicaliseren (waaronder rechts-extremisme) jongeren veel gemakkelijker en vaker.
Na iedere training die ik door het land gaf over radicalisering en polarisatie kwam ik vaak laat thuis en lag iedereen te slapen. Ik kon met niemand over de vaak emotionele en aangrijpende verhalen praten. Toen ik ben ik ze gaan opschrijven en zelf gaan analyseren. Ik merkte dat ik daar veel aan had. Uiteindelijk resulteerde dit tot een soort bundel van verhalen en kennis. Die verzameling liet ik lezen door een uitgever die mij vervolgens heeft geholpen er een goed boek van te maken waar docenten, jongerenwerkers, politie, betrokken burgers en andere professionals veel aan hebben.”

Verbinding

Bleiswijker Karim is een verbinder. “Daarom ook dit boek. Om mensen met elkaar in verbinding te brengen en elkaar en hun gevoelens te begrijpen. Om alles bespreekbaar te maken.” Die verbindende rol was begin dit jaar ook de reden van de uitnodiging die hij ontving om te gast te zijn bij de koning en koningin. Maar ook de tv wist hem te vinden voor tal van programma’s.
Hij voert dialogen om gelijke kansen, radicalisering en andere belangrijke zaken bespreekbaar te maken, tevens ter ondersteuning van docenten en mensen die beslissingen moeten nemen voor kansen op de arbeidsmarkt. Na zijn studie communicatie en media ontwikkelde Karim zich verder als docent en trainerspecialist. “Mijn eerste project werd het maken van een ouderapp, waarmee ouders van leerlingen met een niet-Nederlandse achtergrond meer betrokken bij en bekend met de school en de gewoontes werden. Daarna volgde de talking stick. We gingen met studenten in een lokaal zitten en degene die de talking stick had mocht zijn verhaal doen. Er werd geluisterd naar elkaar en alles kon besproken worden. Datzelfde gebeurde met docenten; leren in veiligheid naar elkaar te luisteren. Het project werd ook ingezet voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Breng jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt bij elkaar en praat met ze,” was daarbij de stelling. “Open en eerlijk, luisterend naar elkaar, met respect. Maar zorg ook dat in de wijk rolmodellen die in hun werk succesvol zijn zichtbaar worden; waar jongeren tegenop kijken. Zij kunnen hun voorbeeld worden.” Als docent werkt hij een dag op het MBO en op het HBO. Daarnaast is hij sociaal maatschappelijk actief met diverse projecten in WijWijs en mede eigenaar van YOUMatch Recruitment; een bureau dat werknemer en werkgever bij elkaar brengt en mogelijkheden biedt als een arbeidsplek moeilijk in te vullen lijkt. “Ik ben altijd bezig met verbinding in de samenleving. Te realiseren en stimuleren dat iedereen wordt behandeld naar kwaliteit. In een participatiemaatschappij waarbij we voor elkaar zorgen en elkaar durven aan te spreken.”
De boekpresentatie van maandag werd mogelijk gemaakt door Uitgeverij Coutinho.