zondag 17 januari 2021 | week 02
Home » Algemeen » Juf Noorlander neemt na 40 jaar afscheid van het onderwijs
Jos Noorlander koos ooit voor het onderwijs aan kleuters en is dat altijd trouw gebleven.

Juf Noorlander neemt na 40 jaar afscheid van het onderwijs

Juf Noorlander neemt na 40 jaar afscheid van het onderwijs

Bleiswijk – Na zich ruim 40 jaar met hart en ziel ingezet te hebben in het onderwijs neemt juf Jos Noorlander-van den Bosch met het begin van de zomervakantie tevens afscheid van haar kleuters en haar collega’s van de Bleiswijkse basisschool De Oosthoek.

Trees Borkus-Henskens

In april zou – zo waren de plannen – het jubileum uitgebreid worden gevierd, maar met de komst van corona moesten die plannen worden aangepast. “Maar wat werd ik die dag verrast! Met een ontbijt aan huis, een groot spandoek en slingers voor de deur. Kaarten, bloemen, een filmpje en leuke geschenken en dat ging eigenlijk de hele dag door,” kijkt Jos met veel plezier op die anders dan verwachte dag terug.

Geboren en getogen

Jos (64) is een geboren en getogen Bleiswijkse die ‘eigenlijk nooit het dorp is uitgegaan’. “Na de kleuterkweek kon ik als 19-jarige kleuterjuf aan de slag op een school in Rotterdam waar ik ook stage had gelopen. Heel fijn, want in die tijd was er een groot overschot aan leerkrachten en viel het niet mee een baan te vinden. Ik werkte er ruim tien jaar en nam toen als hoofdleidster afscheid, omdat ik ons eerste kind verwachtte.” Toen het oudste kind vijf jaar was zag Joke een vacature van basisschool De Oosthoek. “Voor twee dagen per week, naast de directeur. Dat leek me wel wat. Ik solliciteerde en werd aangenomen; dat is 1 augustus precies 30 jaar geleden. Op een half jaar na heb ik altijd een groep kleuters gehad; daar lag mijn hart. Die twee dagen werden om de week drie en vier dagen, maar nu ga ik op eigen verzoek met vroegpensioen.”

Vrije tijd

Donderdag wordt voor Jos de laatste schooldag. “Het zal best wennen worden na zoveel jaar, want de school en de kinderen zijn mijn werk en mijn leven geweest. Maar ik vind dat het nu toch tijd wordt voor een beetje vrije tijd. En wat meer tijd vrij maken voor de familie en leuke dingen.” Lachend er aan toevoegend: ”En helemaal afscheid van de school nemen doe ik eigenlijk ook weer niet. Ik geef yogalessen voor kinderen (basisschoolleeftijd) en dat blijf ik doen. Maar ik heb me voorgenomen daarnaast meer te gaan lezen, schilderen, fietsen en wie weet wat er nog allemaal op mijn pad komt. Het is goed zo.”